تغییر در نحوه قیمت‌گذاری خودرو + جزئیات-راهبرد معاصر

تغییر در نحوه قیمت‌گذاری خودرو + جزئیات

در پی خروج شورای رقابت برای قیمت گذاری خودرو پیش بینی ها و سوال های زیادی در خصوص آینده بازار خودرو و نحوه قیمت گذاری خودرو شده است که در ادامه به چندی از نظرات کارشناسان در این باره می پردازیم.
تاریخ انتشار: ۱۴:۴۲ - ۲۳ آبان ۱۴۰۰ - 2021 November 14
کد خبر: ۱۰۹۶۸۰

به گزارش راهبرد معاصر؛ این روزها اخبار زیادی در خصوص تغییرات قیمت خودرو شنیده می شود و همین امر باعث می شود تا مردم نتوانند برای خرید و فروش خودرو تصمیم بگیرند اما پس از کش و قوس های زیاد تصمیم بر این شد که قیمت گذاری خودروها به سازمان تنظیم بازار سپرده شود در ادامه این خبر نحوه تعیین قیمت خودرو و پیش بینی درباره قیمت خودرو در آینده که آیا خودرو ارزان خواهد شد یا با افزایش قیمت مواجه خواهد شد می پردازیم.

 

قیمت‌گذاری دستوری خودرو موضوع جدیدی در کشور نیست اما در روزهای گذشته، به دلیل دخالت مستقیم رئیس‌جمهور در لغو افزایش قیمت خودروسازان، خبرساز شده. حال به گفته وزیر صمت، تصمیم‌گیری در مورد تعیین قیمت خودروها به ستاد تنظیم بازار سپرده شده است. اما آیا این موضوع تغییری در فرایند قیمت‌گذاری خودرو ایجاد می‌کند؟

 نحوه قیمت‌گذاری خودرو

 

نحوه قیمت‌گذاری خودرو


پس از دو روز پرحاشیه در مورد لغو افزایش قیمت خودروسازان، در نهایت اعلام شد که تعیین قیمت خودرو به ستاد تنظیم بازار سپرده می‌شود.

 

سیدرضا فاطمی‌امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت در گفتگویی تلویزیونی، این خبر را اعلام و بر حمایت همه جانبه دولت از صنایع خودروسازی تاکید کرد.

 

به نظر می‌رسد قیمت‌گذاری خودرو از اختیار شورای رقابت خارج و به ستاد تنظیم بازار سپرده شده است. اما آیا این موضوع تغییری در فرایند قیمت‌گذاری ایجاد می‌کند؟

 

نظر کارشناسان درباره بازار و قیمت خودرو

پاسخ برخی کارشناسان به این پرسش منفی است.


ستادی مستقل از واقعیت‌های جامعه

فرید زاوه، کارشناس صنعت خودرو در این مورد به تجارت‌نیوز می‌گوید: ستاد تنظیم بازار نشان داده که مستقل از واقعیت‌های جامعه، به فکر آمارسازی است.



او می‌افزاید: برای این ستاد، کیفیت و کمیت محصول اهمیتی ندارد و فقط به دنبال این است که در گزارش ارائه شده به مقامات بالادست، قیمت‌ها تغییر چندانی نکرده باشند.

 

انتظار تصمیم‌گیری صحیح نمی‌رود
این کارشناس صنعت خودرو می‌گوید: عملکرد شورای رقابت با حضور تعدادی اقتصاددان، تاثیری بسیار منفی بر صنعت خودرو گذاشت.

 

او می‌افزاید: حال، ستاد تنظیم بازار که نهادی تعزیراتی است، اساس آن بر تصمیم‌گیری منطقی قرار ندارد. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت در مورد قیمت خودرو نیز تصمیم درستی را اتخاذ کند.

 

به گفته زاوه، بدون شک خروجی تصمیم این ستاد، قیمت‌های شناور از مبدا کارخانه نیست.


قدرت در دست خودروسازان است

همچنین عماد جعفری، کارشناس صنعت خودرو نیز معتقد است قیمت‌گذاری خودرو از سوی شورای رقابت پیامد مثبتی در بازار نداشت اما با انتقال تصمیم‌گیری به ستاد نیز تغییر خاصی رخ نمی‌دهد.

 

او به تجارت‌نیوز می‌گوید: زمانی قیمت‌گذاری خودرو روند صحیحی پیدا می‌کند که خودروسازان در بازار نفوذ نداشته باشند.


جعفری می‌افزاید: با توجه به قدرت خودروسازان، آنها با استفاد از اهرم کاهش عرضه بر قیمت‌ها اثر می‌گذارند و شکاف میان نرخ کارخانه و بازار نیز خریدار را به صرافت کسب سود می‌اندازد.

 

در فضای غیررقابتی، آزادسازی قیمت تاثیری ندارد

این کارشناس صنعت خودرو تاکید می‌کند: تا زمانی که بازار خودرو غیررقابتی و واردات ممنوع باشد، آزادسازی قیمت‌ها تاثیر مثبتی ندارد و به حذف شکاف قیمتی میان بازار و کارخانه منجر نمی‌شود.

 

به گفته او، خودروسازان حتی در صورت آزادسازی قیمت‌ها نیز با استفاده از دلال‌هایی که در بازار دارند، روند آن را صعودی نگه می‌دارند.

 

جعفری می‌گوید: در بازاری که به صورت انحصاری در اختیار خودروسازان دولتی است، آنها هر رفتاری در قبال مشتری انجام می‌دهند.

 


رفتارهای هیجانی

او در مورد هدف از انتقال قیمت‌گذاری به ستاد تنظیم نیز توضیح می‌دهد: در دولت سیزدهم شاهد تصمیم‌گیری‌های هیجانی برای جلب نظر افکار عمومی هستیم.

 

جعفری می‌افزاید: رئیس‌جمهور در جلسه سران قوا در مورد آزادسازی قیمت خودرو حضور داشت اما دو روز پس از افزایش قیمت آن را لغو کرد. این نشان می‌دهد که هدف فقط آرام‌سازی افکار عمومی است.

 

کاهش قیمت خودرو ممکن نیست

او می‌گوید: وزیر صمت نیز به همین دلیل خبر از ارزانی خودرو تا پایان سال می‌دهد؛ در حالی که این وعده عملی نیست.

به گزارش تجارت نیوز، به گفته جعفری، افزایش تولید و کاهش قیمت خودرو نیاز به وجود زنجیره تامین قوی دارد؛ تا زمانی که خودروسازان ۱۲ هزار میلیارد تومان بدهی معوق به قطعه‌سازان دارند، این هدف محقق نمی‌شود.



پیش‌شرط رقابتی‌شدن صنعت و بازار خودرو

در عین حال، سعید مدنی‌، مدیرعامل پیشین سایپا معتقد است آزادسازی قیمت و سوددهی مناسب خودروسازان، پیش‌شرط رقابتی‌شدن صنعت و بازار خودرو است.

 

او در یادداشتی در این مورد توضیح داده است که با وجود تداوم قیمت‌گذاری دستوری خودرو، خروج شورای رقابت از تعیین ضوابط قیمت خودرو گامی مؤثر است.

ارسال نظر