به گزارش راهبرد معاصر به نقل از پولیتیکو، برخی از مقامات نزدیک به روند مذاکرات هستهای ایران اعلام کردند ممکن است انجام مذاکرات برای رسیدن به توافقنامه ۲۰۱۵ تا پایان ژانویه و یا اوایل فوریه به پایان برسد. در حالی که مقامات غربی خواستار نابودی سانتریفیوژهای ایران هستند، تهران این موضوع را نمی پذیرد.
برخی دیگر از منابع خبری آگاه ولی میگویند هیچ زمان مشخصی برای پایان این مذاکرات درنظر گرفته نشده است. دیپلماتهای انگلیس، فرانسه و آلمان در هفته گذشته اعلام کردند نمیخواهند مهلتی ساختگی را برای مذاکرات مشخص کنند، ولی تنها چند هفته و نه چند ماه برای بازگشتن به توافق هستهای زمان باقی است.
این پایگاه خبری در ادامه مطلب خود مدعی شده عدم مذاکره مستقیم بین مقامات ایرانی و آمریکایی باعث پیچیده شدن روند مذاکرات شده است. انریکه مورا، مقام ارشد اتحادیه اروپا مجبور است هر بار راه حلهای رسیدن به سازش را بین رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران و علی باقری کنی، مذاکره کننده ارشد ایران رد و بدل کند. همین امر باعث کند شدن روند مذاکرات این دوره شده است.
دیپلماتهای غربی نیز ادعا میکنند هنوز مطمئن نیستند مقامات ایران تا چه حد برای رسیدن به توافق هستهای مصمم هستند. آنها میگویند ممکن است این دور از مذاکرات فرصتی برای ایران برای گسترش برنامه های هستهای خود باشد.
یک دیپلمات ارشد غربی که نخواست نامش فاش شود اعلام کرد با توجه به کاهش زمان برای مذاکرات قرار است از این به بعد موضوعات مختلف به صورت موازی پیش برده شوند.
در این پایگاه خبری همچنین آمده است: گفتگوها بسیار فنی است، زیرا باید به مراحلی دست یابد که ایران را به جایی که در سال ۲۰۱۵ قرار داشت برساند. در مورد برخی اختلافها راه حلهایی پیشنهاد شده، ولی برخی دیگر از اختلافات بسیار پیچیده هستند.
این پایگاه مدعی شده: چیزی که روند مذاکرات را پیچیدهتر کرده نحوه برخورد و مدیریت سانتریفیوژهای ایران است. ایران سرعت بالایی در سالهای اخیر در ساخت سانتریفیوژهای هستهای پیدا کرده است. ایران در حال غنی سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد است این یعنی ایران تا رسیدن به توانایی ساخت تسلیحات هستهای راه زیادی ندارد. در حالی که طبق توافقنامه سال ۲۰۱۵ ایران تنها مجاز به غنی سازی ۳.۶۷ درصدی با تعداد محدودی از سانتریفیوژهای پبشرفته بود.
این گزارش تاکید دارد: ایران صدها سانتریفیوژ بسیار پیشرفته و کارآمد را در فردو و نطنز نصب و راه اندازی کرده است. بسیاری از نمایندگان کشورهای غربی از ایران خواسته اند این سانتریفیوژها را نابود کند، ولی تهران در نظر دارد در صورت توافق این سانتریفیوژها را انبار کند. ایران دسترسی نمایندگان آژانس بین المللی انرژی هستهای برای بازدید از تاسیسات خود را بسیار محدود کرده این در حالیست که در هفتههای اخیر مقامات این آژانس چندین بار به ایران سفر کرده اند./باشگاه خبرنگاران