به گزارش راهبرد معاصر؛ بنا به دستور رئیس جمهور به وزارت اقتصاد مبنی بر پرداخت وام با شرایط، راحت بانک مرکزی در پی بخشنامه ای شرایط دریافت وام 100 میلیونی بدون ضامن را اعلام کرد متقاضیان دریافت وام بدون ضامن جهت کشب اطلاعات دقیق و بیشتر در خصوص شرایط کامل دریافت وام بدون ضامن، مبلغ وام بدون ضامن، مشمولین وام بدون ضامن، نرخ سود وام بدون ضامن و بانک های ارائه دهنده وام بدون ضامن و همچنین زمان پرداخت وام بدون ضامن با راهبرد معاصر همراه باشند.
روابط عمومی بانک مرکزی از شرایط دریافت وام زیر ۱۰۰ میلیون تومان بدون ضامن و با اعتبارسنجی خبر داد.
مدیر روابط عمومی بانک مرکزی در توییتی از شرایط دریافت تسهیلات زیر ۱۰۰ میلیون تومان با اعتباری سنجی نوشت.
شرایط دریافت وام تا ۱۰۰ میلیون تومان بدون ضامن طبق بخشنامه وزارت اقتصاد:
_ دریافت وام تا ۵۰ میلیون تومان تنها با نامه کسر از حقوق.
_ دریافت وام تا ۱۰۰میلیون تومان یک نامه کسر از حقوق همراه با چک یا سفته.
براساس اعلام بانک مرکزی، جامعه هدف پرداخت تسهیلات خرد بدون ضامن به شرح زیر است.
شاغلان و بازنشستگان نهادهای عمومی غیر دولتی
شرکتهای معتبر بخش خصوصی که حقوقشان در بانکهای زیر مجموعه وزرات اقتصاد پرداخت میشود
شاغلان، بازنشستگان و مستمری بگیران دستگاههای دولتی
روز گذشته (۴ بهمن) رئیسکل بانک مرکزی در این خصوص میگوید: متقاضیان وامهای خرد مشروط به اعتبارسنجی باید بتوانند از تسهیلات لازم برخوردار شوند که مقررات آن در حال بازنگری است و تا پایان سال به سیستم بانکی ابلاغ میشود.
در این خصوص خاندوزی گفت: بخشنامه اجرای طرح پرداخت تسهیلات بدون ضامن برای برخی از بانکها دیروز ارسال شد و برخی دیگر نیز طی امروز و فردا ارسال خواهد شد و در نهایت، از ابتدای هفته بعد، در بانکهای دولتی به اجرا خواهد رسید.
معاون بانک، بیمه و شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد گفت: جامعه هدف ما شامل شاغلین، بازنشستگان و مستمریبگیران دستگاههای اجرایی دولتی شامل وزارتخانهها، سازمانهای و شرکتهای دولتی و … هستند.
همچنین شاغلین و بازنشستگان عمومی غیردولتی و حتی شرکتهای معتبر بخش خصوصی که حقوقشان را از بانکهای زیرمجموعه وزارت اقتصاد دریافت میکنند نیز میتوانند وام بدون ضامن دریافت کنند.
با این که دولت اعلام کرده وام بدون ضامن پرداخت میشود، اما از آنجایی که دایره مشمولان آن فقط حقوقبگیران دولتی است حقوق وامگیرنده به عنوان ضمانت نزد بانک باقی میماند.
روابط عمومی بانک مرکزی شرایط دریافت وام۱۰۰ میلیون تومانی بازنشستگان را اعلام کرده و گفته طبق بخشنامه بانک مرکزی، بازنشستگان و کارمندان دستگاههای اجرایی میتوانند وام بدون ضامن بگیرند.
به گفته مدیر روابط عمومی بانک مرکزی، طبق بخشنامه وزارت اقتصاد، بازنشستگان میتوانند با ارائه نامه کسر از حقوق وام ۵۰ میلیون تومانی بگیرند. اما بازنشستگان اگر متقاضی دریافت وام ۱۰۰ میلیونی باشند، علاوه بر ارائه نامه کسر از حقوق، باید چک یا سفته هم به بانک بدهند.
این مساله برای بازنشستگان تامین اجتماعی هم صادق است و آنها میتوانند با نامه کسر از حقوق و ارائه چک یا سفته ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان وام بگیرند. بدون آنکه نیاز به ضامن دیگری داشته باشند.
آنگونه که معاون امور بانکی وزارت اقتصاد اعلام کرده قرار بود وام بانکی ۱۰۰ میلیون تومانی بدون ضامن، از ابتدای بهمن ماه پرداخت شود. اما پرداخت گویا این وام فوری به مرحله پرداخت نرسیده است. چون روز گذشته (۴ بهمن) رییسکل بانک مرکزی گفت: مقررات اعتبارسنجی مشتریان در حال بازنگری است و مقررات جدید تا پایان سال به سیستم بانکی اعلام میشود.
بر این اساس به نظر میرسد که بازنشستگان تامین اجتماعی هم باید منتظر مقررات جدید اعتبارسنجی بانکها باشند. چون پرداخت وام ۱۰۰ میلیونی فوری به کارمندان دولت نیازی به اعتبارسنجی ندارد اما پرداخت این وام به دیگر متقاضیان مشروط به انجام اعتبارسنجی شده است.
آنگونه که پیش از این اعلام شده اولویت پرداخت وام ۱۰۰ میلیونی با کارمندان دولت است. بعد از آن کارمندان نهادهای عمومی مانند شهرداری در اولویت هستند و کارمندان برخی از شرکتهای خصوصی هم میتوانند این وام را بگیرند. اما کسی اعلام نکرده که آیا بازنشستگان هم برای دریافت این وام، در اولویت قرار دارند یا نه.
بانکهای زیر مجموعه وزارت اقتصاد شامل ۱۲ بانک میشود که حقوقبگیران دولت که حقوقشان از طریق این بانکها واریز میشود میتوانند وام ۱۰۰ میلیونی بدون ضامن بگیرند.
آنگونه که وزیر اقتصاد وعده داده کارمندان ثابت دولت وام بدون ضامن از بانکهای زیرمجموعه وزارت اقتصاد میتوانند وام ۱۰۰ میلیونی بدون ضامن دریافت کنند. یعنی کارمندان دولت که حقوقشان از طریق این ۱۲ بانک واریز میشود، برای گرفتن وام نیازی به ارائه ضامن ندارند.
بر این اساس ۱۲ بانک زیرمجموعه وزارت اقتصاد هستند و ملکف به پرداخت وام ۱۰۰ میلیونی شدهاند. اما اسامی بانکهای زیر مجموعه وزارت اقتصاد کدام است؟
در سامانه وزارت اقتصاد ۱۲ بانک جزو زیرمجموعه این وزارتخانه محسوب میشوند. در بخش بانکهای سامانه وزارت اقتصاد نام این بانکها به شرح زیر آمده است:
مسکن
سپه
رفاه کارگران
کشاورزی
ملی ایران
پست بانک
توسعه صادرات
صنعت و معدن
قرض الحسنه مهر ایران
صادرات
ملت
تجارت
در واقع چون بانک میتواند اقساط وام را به صورت ماهانه از حقوق این گروه از مشتریان برداشت کند، حقوق دریافتی آنها به عنوان ضمانت پرداخت وام نزد بانک میماند.
مبلغ این وام تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان است و به گفته وزیر اقتصاد ابلاغیه پرداخت این وامها تا پایان این هفته به بانکها ارسال میشود.
براساس اظهارات احسان خاندوزی، همه مردم نمیتوانند از بانکهای زیرمجموعه وزارت اقتصاد بدون ضامن وام بگیرند و فقط شامل حقوقبگیران و مستمریبگیران ثابت دولت میشود.
با این که دولت روی بدون ضامن بودن این وام تاکید میکنند، اما از آنجایی که متقاضی باید وام درخواستی خود را از بانک محل دریافت حقوق خود بگیرد، حقوق وامگیرنده به عنوان وثیقه نزدیک بانک باقی میماند. همچنین این وام به همهی کارمندان پرداخت نمیشود، فقط کسانی که رتبه اعتباری بالایی دارند.
این روزها بانکها از نبود منابع برای پرداخت وام میگویند و سختگیریهای خود را افزایش دادهاند، در خصوص این طرح تسهیلاتی نیز بانکها میتوانند با بهانههای مختلف رتبه اعتباری متقاضیان وام را رد کند تا وامی پرداخت نکنند.
در خصوص اقساط نیز، با فرض این که یک کارمند دولتی ۱۰۰ میلیون تومان وام دریافت کند با نرخ سود ۱۸ درصد، اگر قرار باشد این وام به صورت سه ساله (۳۶ ماهه) بازپرداخت کند، میزان هر قسط آن حدود سه میلیون و ۶۰۰ هزار تومان برآورد میشود.