به گزارش راهبرد معاصر، وزارت بهداشت جدیدترین رنگبندی کرونایی شهرها و اسامی شهرهای قرمز کرونایی امروز ۳۰ بهمن ۱۴۰۰ را منتشر کرد. صدای آژیر قرمز کرونایی در ۳۳۷ شهر به صدا در آمده است و روند افزایشی مبتلایان به کرونا و آمار روزانه فوتیهای کرونا حکایت از شرایط نامطلوب کرونا در کشور دارد.
بر اساس آخرین وضعیت رنگ بندی کرونایی کشور توسط مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت با گسترش سویه اُمیکرون در کشور و از سوی دیگر کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی، تعداد شهرهای با وضعیت قرمز در کشور از ۲۴۷ به ۳۳۷ شهر افزایش یافت.
همچنان تاکید و توصیه بر این است که هموطنان در اسرع وقت نسبت به تکمیل واکسیناسیون خود و فرزندان شان و نیز تشدید رعایت پروتکلهای بهداشتی اقدام کنند.
بر این اساس اکنون ۳۳۷ شهر در وضعیت قرمز، ۶۴ شهر در وضعیت نارنجی و ۴۷ شهر در وضعیت زرد قرار دارند و هیچ شهر در وضعیت آبی در کشور وجود ندارد.
اسامی شهر های بسیار پر خطر
اسامی شهر های پر خطر
اسامی شهر های نسبتا پر خطر
اگرچه بسیاری براین باورند که ویروس جهش یافته آفریقایی یا همان امیکرون خودمانی نسبت به سویه قبلی یعنی دلتا شدت بیماری کمتری ایجاد میکند، ولی واقعیت امر اینجاست که برخی شواهد بیانگر این نکته است که نباید امیکرون را دست کم گرفت و با عادی انگاری زمینه بروز مشکلات را دو چندان کرد.
کارشناسان بهداشت و درمان در این زمینه معتقدند در شرایط فعلی که امیکرون به عنوان ویروس غالب در کشورمان فعال شده و پیک ششم هم رفته رفته به قله خود نزدیک میشود نباید به هیچ عنوان با عادی انگاری برای بروز بحران و افزایش هزینه مدیریت پیک ششم با عادی انگاری و عدم توجه به پروتکلهای بهداشتی فرش قرمز پهن کرد.
این گروه تاکید میکنند دو نکته اصلی باید درباره ویروس امیکرون مورد نظر هموطنان باشد تا واکنش مناسب در دوره فعلی بگونهای عمل کنند که چرخه ابتلا شکسته شده و مدیریت پیک جدید کم هزینهتر شود و در غیر این صورت احتمالاً تجربه تلخ موارد فوتی بالا دور از انتظار نیست.
کارشناسان درباره نشانهها مطرح شده میگویند نکته اولی که هموطنان باید درنظر داشته باشند میزان بالای ماندگاری ویروس امیکرون روی سطوح نسبت به دلتا است، چون تحقیقات علمی و مورد تایید سازمان بهداشت جهانی نشان میدهد میزان ماندگاری ویروس جهش یافته آفریقایی روس سطوح پلاستیکی ۲۰۰ ساعت و روی پوست ۲۱ ساعت است درحالی که در سویه دلتا این ماندگاری به ترتیب ۱۱۴ و ۱۶ ساعت بود.
به گفته این گروه همین نکته دقیقاً پاشنه آشیل افزایش نرخ ابتلا و بروز بحران است، چون نکته بعدی در واقع تکمیل کننده حلقه انتقال و بروز بحران است به این معنی که دومین نکته مربوط به قدرت سرایت بسیار بالای ویروس امیکرون نسبت به ویروس دلتا است.
متخصصان بهداشت و درمان در این زمینه نیز با اشاره به تحقیقات علمی انجام شده در مراکز علمی بینالمللی میگویند قدرت سرایت بسیار بالای ویروس جهش یافته آفریقایی نسبت به سویه دلتا یکی از نگرانیهای اصلی نظام بهداشت و درمان کشورها تبدیل شده، چون شواهد علمی نشان میدهد میزان سرایت امیکرون ۵۰۰ درصد یا ۵ برابر از سویه دلتا است که در واقع با درنظر گرفتن نکته قبلی یعنی میزان ماندگاری بالای ویروس بدون تردید میتواند زمینه بروز بحران و البته قرار گرفتن قله پیک ششم بالاتر از پیک پنجم را فراهم کند.
شاهد مثالی غیرقابل انکار
در این زمینه کارشناسان تاکید میکنند، برای اینکه واقعیت موارد یاد شده را در نظر داشته باشیم و ببینیم واقعاً امیکرون چقدر خطرناک است و نباید آن را دستکم گرفت توجه به تغییرات معنادار تعداد شهرستانهای پرخطر و البته موارد نرخ ابتلای روزانه آمارهای رسمی منتشر شده است.
این گروه براین باورند که رشد قابل توجه تعداد شهرستانهای پرخطر اعلام شده تنها در یک هفته با رشدی معادل ۳۶.۴۳ درصد از ۲۴۷ به ۳۳۷ شهرستان رسیده است مهر تاییدی بر این مدعاست که امیکرون همچون آتش زیرخاکستر است که درصورت دمیدن به آن یکباره شعلهور شده و بحران آفرین میشود.
البته این پایان کار نیست، چون وقتی در بازه کوتاهتر یک روزه به آمارهای رسمی منتشر شده از نرخ ابتلا هم نگاهی داشته باشیم با این واقعیت روبرو میشویم که امیکرون کاملاً زیرپوستی درحال گسترش روند فعالیت خود در سراسر کشور است، چون در یک روز نرخ ابتلای روزانه رشدی معادل ۱۰ درصد از رقم ۱۷۵۴۵ مورد ابتلا به ۱۹۳۱۷ نفر رسیده است و در عین حال موارد بستری در مراکز درمانی هم شاهد رشدی معادل ۹.۵ درصد و رسیدن به محدوده ۲۵۶۶ مورد بستری رسیده است.
از سوی دیگر کارشناسان با اشاره به اینکه در شرایط فعلی افراد دارای بیماری زمینهای مثل قند؛ کودکان و البته کسانی واکسن نزدهاند بیشتر از دیگران در خطر هستند میگویند بررسیها نشان میدهد تقریباً ۴۰ درصد افرادی که در پیک فعلی در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانی بستری میشوند جز گروههای یاد شده هستند و رشد ۲.۱ درصدی یک روزه آمار موارد بستری در بخش مراقبتهای ویژه به نگرانیهای موجود دامن زده و نهایتاً روند فعلی میتواند به دلیل جهش ناگهانی نرخ ابتلای روزانه درصورت بیتوجهی به پروتکلهای بهداشتی منجر به جهش ناگهانی نرخ موارد فوتی باشد.
متخصصان بهداشت و درمان البته تاکیدمیکنند برای مدیریت هرچه کم هزینهتر پیک فعلی با تمامی نگرانیها درباره ویروس امیکرون مؤثرترین راهکار مشارکت حداکثری در تکمیل مراحل واکسیناسیون، غربالگری هوشمند با انجام تستهای گسترده و رعایت پروتکلهای بهداشتی در بالاترین سطح مثل دوران آغاز همهگیری در پیک اول خواهد بود.
در این زمینه کارشناسان تاکید میکنند غربالگری هوشمند و افزایش تعداد موارد تستهای کرونایی در شرایطی که ویروس منحوس مشغول یکهتازی در سراسر ایران است میتواند در کنار تکمیل مراحل واکسیناسیون بهترین و البته کم هزینهترین راهکار مدیریت بحران شناخته شود.
به همین دلیل وزارت بهداشت و درمان براساس برنامههای دورهای خود اقدام به انتشار فهرست آزمایشگاههای مورد تایید و قابل اعتماد خود برای انجام تستهای کرونا کرده است.
رئیس بیمارستان مفید کودکان گفت: برخی از کودکان و نوزادان مبتلا به امیکرون، بیعلامت هستند. در سویه امیکرون هم درگیری ریه اتفاق میافتد.