به گزارش راهبرد معاصر؛ بعد از همهگیری ویروس کرونا در سراسر دنیا، مسابقات ورزشی مدتی با تعطیلی مواجه و بعد از آن هم بدون حضور تماشاگران از سر گرفته شد. اما به مرور و با کمرنگ شدن این بیماری، کمکم تماشاگران به ورزشگاهها بازگشتند و حالا تقریبا تمامی لیگهای ورزشی دنیا با حضور تماشاگر برگزار میشوند بهجز ایران که به شکل عجیبی همچنان ورزشگاههایش را خالی نگه داشته است. علاوه بر لیگهای اروپایی که هر شب شاهد برگزاری بازیهایشان در حضور تماشاگران هستیم، تمام کشورهای همسایه ایران از آذربایجان گرفته تا عراق و کشورهای حوزه خلیجفارس، همگی درهای ورزشگاهها را به روی تماشاگران خود باز کردهاند. البته در ایران هم طی ماههای اخیر ۳مسابقه فوتبال در ورزشگاه آزادی با حضور تماشاگر برگزار شده است. در لیگ برتر اجازه حضور تماشاگران برای ۲هفته متوالی صادر شد و استقلال و پرسپولیس هر کدام یک بازی را با تماشاگر برگزار کردند، اما این اتفاق ادامهدار نبود و دوباره درهای ورزشگاه بسته شد.
در بهمنماه نیز بازی تیمملی مقابل عراق و جشن صعود به جامجهانی در حضور تعداد اندکی از تماشاگران برگزار شد، اما برای بازی ۵روز بعد، مجوز حضور همین تماشاگران هم لغو شد و ملیپوشان بدون تماشاگر به مصاف امارات رفتند. این در حالی است که تمام سالنهای سینما، تئاتر و کنسرتها در فضای سربسته و شرایطی خطرناکتر از ورزشگاههای فوتبال، مدتهاست پذیرای تماشاگران هستند و بهرغم ورود سویه جدید بیماری کرونا با هیچ مشکلی برای پذیرایی از تماشاگران مواجه نبودهاند. این اتفاقات، فدراسیون فوتبال را در مقابل این سؤال بزرگ قرار داد که چرا ورود تماشاگران در همه عرصهها آزاد، اما در ورزشگاههای فوتبال همچنان ممنوع است.
تماشاگران آمدند، ولی رعایت نکردند
دبیرکل فدراسیون فوتبال روز گذشته در گفتگو با یک پادکست فوتبالی حاضر شد و به این ابهامات پاسخ داد. حسن کامرانیفر سهشنبه در گفتگو با پادکست فوتبال۳۶۰ گفت: «فدراسیون فوتبال تلاش زیادی داشته تا مجوز حضور تماشاگران را از ستاد ملی مبارزه با کرونا دریافت کند. نامهنگاریهای فراوانی انجام شد و جلسات زیادی برگزار کردیم. حتی توانستیم در بازی با عراق از تماشاگران پذیرایی کنیم، اما با توجه به اوجگیری ویروس اومیکرون مجددا نامهای آمد و مجوز برای بازی بعدی مقابل امارات لغو شد. اساسا حضور تماشاگران در بازیهای لیگ و تیمملی خارج از اختیارات فدراسیون فوتبال است و بهخصوص برای بازیهای بزرگ نهادهای مختلفی درباره حضور تماشاگران در ورزشگاههای ایران تصمیمگیرنده هستند.»
بهگفته کامرانیفر برای بازی با عراق قوانینی وضع شده بود و تماشاگران باید فقط در جاهای مشخصشده مینشستند، اما بینظمی تماشاگران و عدمرعایت این قوانین هم دلیلی بوده تا در بازیهای بعدی اجازه حضور آنها صادر نشود: «انتظارمان این بود که تماشاگران هم همکاری کنند و طبق شماره صندلی بنشینند، اما آنها همه یک جا جمع شدند و مشکلاتی ایجاد شد.»
بسکتبال راه را باز کرد
در مورد فدراسیون فوتبال این شائبهوجود دارد که بهاندازه کافی برای گرفتن مجوز حضور تماشاگران تلاش نکرده است. شایعاتی هست که، چون فدراسیون فوتبال برای حضور خانمهای تماشاگر از سوی فیفا تحت فشار است، ترجیح میدهد بازیها همچنان بدون تماشاگر برگزار شود. اما دبیرکل فدراسیون این شایعات را بهشدت تکذیب کرد: «اصلا و ابدا چنین چیزی نیست و ما از این لحاظ دغدغهای نداریم. همانطور که گفتم تمام تلاش خودمان را کردیم و از ۳روز قبل هم بالاخره توانستیم گامی به جلو برداریم و مجوز حضور ۳۰درصدی تماشاگران را بگیریم. با توجه به اینکه ستاد ملی مبارزه با کرونا چند روز قبل در یکی از رشتههای ورزشی مجوز حضور تماشاگران را صادر کرد، ما هم بلافاصله جلسه گذاشتیم و گفتیم چرا این مجوز برای فوتبال صادر نمیشود.» اشاره کامرانیفر به رشته بسکتبال است که یکشنبه همین هفته مسابقه تیمملی مقابل سوریه را بعد از مدتها با حضور محدود تماشاگران برگزار کرد.
ظاهرا بعد از این مسابقه راه برای فوتبال هم هموارتر شده است: «بله بعد از آن مسابقه، با ورود تماشاگران برای رقابتهای فوتبال هم موافقت شده است و ما امیدواریم که بهزودی شاهد حضور تماشاگران در مسابقات فوتبال باشیم.»، اما این «بهزودی» یعنی دقیقا چه زمانی؟ مشخصا اگر مجوز همین فردا هم صادر شود، فدراسیون تا ۲ هفته آینده نمیتواند هیچ مسابقهای را با حضور تماشاگران برگزار کند. بهدلیل اینکه طبق تقویم لیگ برتر، پرسپولیس در ۲ هفته آینده میهمان است و استقلالیها ۲ میزبانی متوالی را در پیش دارند. با توجه به اینکه فدراسیون مجبور است مساوات را بین ۲ تیم رعایت کند نمیتواند تا قبل از داربی، بازیهای استقلال را با تماشاگر و بازیهای پرسپولیس را در ورزشگاه خالی برگزار کند.
شاید اگر هر کدام از تیمها تا داربی ۲۶اسفند، یک بازی خانگی داشتند میشد به حضور تماشاگران در این بازیها امیدوار بود. اما با وضعیت فعلی، زودترین زمانی که میشود برای حضور تماشاگران متصور شد، داربی روز ۲۶اسفندماه است. دبیرکل فدراسیون ضمن تأیید این موضوع گفت: «بله، با توجه به اینکه داربی بازی جذابی است و حضور تماشاگران میتواند این جذابیت را چندبرابر کند، برنامه ما هم همین است که در روز ۲۶اسفند شاهد حضور هواداران ۲ تیم در ورزشگاه باشیم. صحبت ما با ستاد ملی مبارزه با کرونا هم بر همین اساس بوده است.» پس این قول را به هواداران میدهید که داربی با حضور تماشاگر برگزار شود؟ «بله، این قول را میدهیم.» حسن کامرانیفر در پایان گفتگو با پادکست فوتبال۳۶۰ضمن قولی که برای داربی تهران به هواداران داد، ابراز امیدواری کرد که مجوز حضور تماشاگران این بار بعد از یک بازی لغو نشود و در بازیهای ملی فروردینماه و ادامه لیگ برتر نیز شاهد حضور تماشاگران در ورزشگاههای ایران باشیم.
باید دید سهم هوادارن دو تیم با توجه به میزبانی پرسپولیس در بازی برگشت چقدر است. پیش بینی میشود با توجه به اینکه دربی رفت بدون تماشاگر بوده، در بازی برگشت سهم ۵۰ درصدی برای دو تیم در نظر بگیرند./همشهری