به گزارش راهبرد معاصر؛ مسئله جمعیت یکی از مسائل اساسی هر کشوری قلمداد میشود. مدتی است که سیاستهای کلان نظام ج.ا.ایران با رویکرد افزایش جمعیت و اتخاذ سیاستهای حمایتی از افزایش جمعیت در حال اجرا میباشد و موکدا بر سیاستهای حمایتی تاکید میشود. مسئله جمعیت زمانی با خمیرمایه امنیتی خبری شد که چندی پیش خبرگزاری فارس از بازداشت و احضار "تعدادی از عناصر نفوذی در حوزه کنترل جمعیت" از سوی یکی از نهادهای امنیتی ایران خبر داده بود و نصرالله پژمان فر، نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتگویی تصریح کرده است: «شواهد موجود ثابت می کند که افراد یادشده با شبکه های جاسوسی غرب مرتبط بوده اند.». میتوان اینگونه انگاشت که مسئله جمعیت و ایجاد تداخل در ترکیب جمعیتی یکی دیگر از پروژههای نفوذ میتواند قلمداد شود و نباید از این مسئله به سادگی گذر کرد.
افزایش جمعیت جوان کشورهای اسلامی از عمده خطراتي است كه قدرت هاي بزرگ و همان كساني كه سياست هاي تشويقي براي فرزند آوري در كشور خود اعمال مي كنند، روي آن تمركز كردند تا به هر نحوي شده موازنه جمعيت جوان را از دايره كشورهاي اسلامي به خصوص ايران درو نگه دارند. چراكه آنها آگاه هستند همين جمعيت جوان و آگاه قادر به صرف انرژي و آينده سازي است و قادر خواهد بود با جمايت از كشور مقابل توطئه ها ايستادگي كند.
با اين اوصاف، آمارهاي نگران كننده از افزايش جمعيت كهنسال كشور و بي تمايلي به فرزندآوري در حالي است كه همزمان با فاصله گرفتن از سياست هاي جمعيتي خبر بازداشت نفوذي ها در سياست هاي جمعيتي به گوش مي رسد. كساني كه آمارهاي دروغ را در خصوص سياست هاي جمعيتي مطرح كردند و با دستكاري در مدل اصلي كنترل جمعيت آمارهاي نمايشي به مسئولين نشان مي دانند.
حال آنكه ایجاد سهولت برای خانواده در امر فرزند پروری، ایجاد مشوقهای قانونی جهت افزایش باروری و رفع مشکلات و معضلات اقتصادی که ممکن است بر فرزند آوری خانوار اثرگذار باشد، تلاش در جهت تحکیم هر چه بیشتر بنیاد خانواده، باز توزیع جمعیت و حفظ جمعیت روستاها، مدیریت مهاجرتها به داخل و خارج کشور و سایر موارد از جمله توانمند سازی جمعیت در سن کار، ترویج و نهادینه نمودن نگرش اسلامی و دوری از سبک زندگیِ مدرنیته غربی و... از جمله موضوعات مطرح شده در كليت سياست هاي جمعيتي ايران است كه ارديبهشت ماه 93 در راستای پویندگی و بالندگی جمعیت جوان توسط رهبر انقلاب صورت گرفت.
براساس اين سياست نامه ابلاغي، دستگاه هاي اجرايي موظف شدند نسبت به رفع موانع ازدواج، تسهيل و ترويج تشكيل خانواده و افزايش فرزند، كاهش سن ازدواج، حمايت از زوج هاي جوان و توانمندسازي آنان در تامين هزينه هاي زندگي و تربيت نسل صالح و كارآمد اقدامات لازم را انجام دهند.
با اين مقدمه چند نكته به نظر مي رسد:
اول تجربه ثابت كرده ماموریت نفوذ به بطن ساختارها و تغییر محاسبات مسئولان به كساني سپرده مي شود که بیشترین همخوانی با نظام و اسلام را از خود بروز می دهند و به ظاهر مورد اعتماد چندين ساله هستند، اما نبايد غفلت كرد كه اين افراد ناخواسته وابستگي هاي دنيا طلبانه اي دارند كه رنگ و بويي از دلسوزي در آن وجود ندارد. پس بايد مقابل موارد مشابه را گرفت!
دوم نبايد فراموش كرد دوره خرابكاري و انفجار و ... به سر رسيده است. جنس نفوذي هاي امروز شبيه همين ارائه آمار غلط دادن به سبب گمراه ساختن مسئولين در نقاط حساس است كه لازمه آن تمركز محوري بر موضوعات خاص خواهد بود.
سوم بررسي آمارهاي جمعيتي نشان مي دهد، دستگاه هاي اجرايي قانون حمايت از رشد جمعيت در ايران را به درستي اجرا نمي كنند. انچه كه همين آمارها نشان مي دهد، در سال 1394، ميزان تولد جديد در كشور بيش از يك ميليون و 570 هزار نفر بوده است كه اين رقم با كاهش قريب به 42 هزار نفري در سال 95 به يك ميليون و 528 هزار رسيد كه اين رقم در سال 96 به يك ميليون و 479 هزار نفر كاهش يافت.
چهارم جنس اقتصادي در كيفيت فرزند آوري ايرانيان از جمله موضوعاتي بود كه فرد بازداشتی توسط نهادهای امنیتی ج.ا.ایران بارها و بارها بدان پرداخته هرچند متناقض! به طور مثال در جايي این فرد در مقاله مشترکش با فردي كه گفته مي شود در حال حاضر رئیس فعلی انجمن جمعیتشناسی ایران و موسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت کشور است، تاثیر عوامل اقتصادی بر فرزندآوری خانوادهها را نفی مي كند. اما در جايي كه ديگر، راهحل افزایش فرزندآوری خانوادهها را از جنس اقتصاد دانسته و میگوید: نا امنی اقتصادی حاکم بر جامعه منجر به برآورده نشدن آمال و آرزوهای اقتصادی خانوادهها گردیده و در نتیجه امکانات لازم برای دستیابی به تعداد بیشتر فرزند برای خانوادهها مقدور نیست.
پنجم گفتار آخر از قديم گفتند عدو شود سبب خير اگر خدا خواهد. تمركز بر نقطه اقتصادي نقطه مغفول مانده اي است كه از همين زاويه ضربه پذير شده است. اشتغال، ازدواج و رفاه جوانان در شرايط اقتصادي سه موضوع قابل اهميت و فراموش شده است كه ضد و نقيض گويي هاي همين جاسوس بر آن تمركز شده است و لازمه آن توجه بر محورهايي است كه مي تواند با اعمال سياست هاي جمعيتي منجر به تحقق اهداف بلند مدت شود.