به گزارش «راهبرد معاصر»؛ در تازه ترین تحولات آمریکای لاتین، یک چريک سابق رئیس جمهور كلمبيا شد. گوستاوو پترو، عضو سابق گروه چریکی ۱۹ آوریل که وعده تغییرات عمیق اقتصادی و اجتماعی داده است، یکشنبه در انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا به پیروزی دست یافت تا نخستین سیاستمدار چپگرا در تاریخ این کشور باشد که بر مسند ریاست جمهوری می نشیند.
هرچند کلمبیا یکی از متحدان آمریکا در منطقه محسوب میشود، ولی پترو قول داده است در روابط تجاری میان دو کشور تغییراتی ایجاد خواهد کرد و همکاری دو کشور در مبارزه با مواد مخدر را به کلی تغییر خواهد داد.
محمّدحسن قدیری ابیانه، سفیر سابق ایران در مکزیک و استرالیا در گفتوگو با «راهبرد معاصر» درباره تحولات کلمبیا و دست یافتن به نتیجه مثبتی که به نفع مردم این کشور و خنثی کننده توطئه های آمریکا در آمریکای لاتین باشد، گفت: با توجه به اینکه کلمبیا نقطه اتصال آمریکای مرکزی به آمریکای جنوبی است، مرز مشترک طولانی با ونزوئلا دارد و همواره به عنوان اصیل ترین دولت آمریکای لاتین مطرح بوده، تحولات سیاسی این کشور از جهت مبارزه با هژمونی آمریکا بسیار حائز اهمیت است.
آمریکایی ها برای پیشبرد اهداف خصمانه خود علیه سایر کشورها امکانات کلمبیا را به کار می گرفتند تا توطئه های شوم خود را به ویژه علیه ونزوئلا اجرا کنند.
وی افزود: تاریخ کلمبیا در دهه های اخیر آکنده از دخالت آمریکا در تمامی ابعاد زندگی مردم این کشور بوده است؛ به گونه ای که گزارش ها نشان می دهد آمریکایی ها برای پیشبرد اهداف خصمانه خود علیه سایر کشورها امکانات کلمبیا را به کار می گرفتند تا توطئه های شوم خود را به ویژه علیه ونزوئلا اجرا کنند. به جرئت می توان گفت، بسیاری از توطئه های شکل گرفته علیه ونزوئلا که در عرصه میدانی به وقوع پیوسته به وسیله عوامل آمریکایی مستقر در مرزهای کلمبیا بوده است.
این کارشناس امور بین الملل روی کار آمدن «گوستاوو پترو»، رئیس جمهور چپ گرا در کلمبیا را مهم خواند و تصریح کرد: برای نخستین بار است در کلمبیا نامزد چپ گرا به ریاست جمهوری می رسد و اختیار دولت را در دست می گیرد. قطعاً آمریکایی ها برای محق نشدن این پیروزی سرمایه گذاری و کوشش بسیاری کرده اند، اما ناکام ماندند و نامزدی از حزب چپ گرا پیروز شد.
وی پیروزی رئیس جمهور چپ گرا در مکزیک را موفقیت دیگر آمریکای لاتین خواند و با شگفت انگیز توصیف کردن آن، عنوان کرد: مکزیک و کلمبیا همواره رؤسای جمهور و دولت های راست گرا داشته اند، اما این بار در کلمبیا پیروزی جبهه چپ گرا به افزایش امنیت در ونزوئلا منجر می شود.
قدیری ابیانه تصریح کرد: این موضوع به دلیل خصومت دولت راستگرای پیشین حائز اهمیت است، زیرا دولت پیشین کلمبیا با دولت چپ گرای ونزوئلا خصومت داشت؛ طبعاً پیروزی کنونی به نفع ونزوئلاست و درنهایت به دوستی و پیوند قابل توجه میان دو کشور منجر می شود، زیرا امنیت دو طرف به ویژه ونزوئلا را تأمین می کند.
این کارشناس امور بین الملل درباره دخالت ها و سیاست های مورد نظر آمریکا در کلمبیا گفت: آمریکا برای شکست گوستاوو پترو سرمایه گذاری زیادی کرده است، اما باید به این موضوع واقف باشیم که آمریکایی ها به توطئه های خود علیه کلمبیا پایان نمی دهند، همانگونه که در زمان پیروزی هوگو چاوز توطئه و کودتاهای مختلفی علیه وی طراحی کردند و علیه دولت فعلی کلمبیا نیز توطئه هایی طراحی می شود، زیرا پیروزی مردم کلمبیا شکست آمریکای در حال افول است.
وی توضیح داد: با پیروزی جبهه چپ گرایان در کلمبیا آمریکا حیاط خلوت خود را در آمریکای لاتین از دست می دهد.
قدیری ابیانه عنوان کرد: این پیروزی در حالی شکل گرفته است که آمریکا در اوج مشکلات اقتصادی قرار دارد، جهان در حال عبور از مشکلات کنونی است، هژمونی اقتصادی غرب به سمت رشد اقتصادی شرق در حال حرکت است، جهان از تک قطبی بودن به سمت نظام چندبعدی در حال پیشروی است و مردم کلمبیا برخلاف خواست آمریکا پیروز شدند؛ موفقیتی که حق آنها و تمامی آزادی خواهان جهان است.
کلمبیا کشوری سر سبز و حاصلخیز است که بخش خصوصی با سرمایه گذاری در آن می تواند در زمینه صادرات و واردات تعاملات قابل توجهی داشته باشد.
وی بر افزایش ارتباط و تعامل جمهوری اسلامی ایران در مسائل اقتصادی و سیاسی با دولت جدید کلمبیا تأکید کرد و گفت: به نظر می آید دولت سیزدهم باید در راستای افزایش تعامل با رئیس جمهور چپ گرای مستقل از آمریکا در کلمبیا ارتباط بیشتری برقرار کند و بر روابط سیاسی و اقتصادی با کلمبیا تأکید شود.
قدیری ابیانه درباره اهمیت افزایش مراودات سیاسی با کلمبیا گفت: باتوجه به اینکه یکی از سیاست های آمریکا درآمریکای لاتین از جمله کلمبیا مانع تراشی در برابر رشد صنعتی این کشورها و اجازه ندادن تولید ثروت با ایجاد محدودیت های مختلف است تا همواره وابسته آمریکا باشند، به نظر می آید جمهوری اسلامی ایران باید باب همکاری و تعاملات سیاسی و اقتصادی را برای توسعه اقتصاد دو کشور باز کند.
وی افزود: باید در کاهش نفوذ آمریکا در این کشور مثمرثمر باشیم؛ به ویژه اینکه کلمبیا کشوری سر سبز و حاصلخیز است که بخش خصوصی با سرمایه گذاری در آن می تواند در زمینه صادرات و واردات تعاملات قابل توجهی داشته باشد.