جزئیات زلزله های امروز استان هرمزگان+ وقوع ۱۳۶۳ زلزله-راهبرد معاصر

جزئیات زلزله های امروز استان هرمزگان+ وقوع ۱۳۶۳ زلزله

مقام مسئول وزارت راه و شهرسازی جزئیات ۳ زلزله استان هرمزگان با بزرگی ۶.۱ در بندر خمیر در دو بازه زمانی و ۵.۹ در بندر کنگ را تشریح کرد.
تاریخ انتشار: ۱۱:۴۰ - ۱۱ تير ۱۴۰۱ - 2022 July 02
کد خبر: ۱۴۰۷۰۳

به گزارش راهبرد معاصر؛ علی بیت‌اللهی مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اظهار کرد: در پی رخداد زلزله بندر کنگ با بزرگی 6.1 تعداد 11 پس‌لرزه با بزرگی 3.1 تا 4.7 در بازه زمانی یک ساعته روی داد. پس از زلزله اصلی با بزرگی 6.1 در عمق 10 کیلومتری زلزله 5.9 بعد از یک ساعت و 52 دقیقه در همان محدوده و در عمق 10 کیلومتری ( حدود 5 کیلومتری جنوب و مرکز زلزله) رخ داد.

 

وی ادامه داد: فاصله مستقیم رومرکز این زلزله‌ها از جزیره کیش حدود 135 کیلومتر بوده و بنابراین این زلزله ها مستقل از زلزله‌های بندرچارک و جزیره کیش محسوب می‌شود. هرچند که از نظر تکتونیکی تحت تنش واحدی هستند.

 

وی زلزله اصلی بندر خمیر را به فاصله 33 کیلومتری خمیر در استان هرمزگان، 41 کیومتری بندر کنگ استان هرمزگان، 47 کیلومتری بندرلنگه در استان هرمزگان و در فاصله مستقیم 1.58 کیلومتری تهران عنوان کرد.

 

وی بیان کرد: با توجه به بزرگی زلزله و فاصله مراکز جمعیتی اطراف از آن، تعداد 12 شهر با جمعیتی معادل 680 هزار و 264 نفر و 300 آبادی با جمعیتی در حدود 228 هزار و 498 نفر تحت تاثیر این زمین‌لرزه قرار گرفتند. تعداد کل جمعیت ساکن (شهری و روستائی) در محدوده شدت محسوس زلزله 6.1 بندر خمیر استان هرمزگان 163 هزار و 790 نفر است.

 

عضو هیئت‌ علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: علاوه بر برآورد خسارات جزئی در مناطق شهری زلزله زده، تعداد کل واحدهای مسکونی خسارت دیده بیش از 270 واحد برآورد شده است. همچنین تعداد آبادی‌های خسارت دیده در زلزله 6.11 بندر خمیر استان هرمزگان بیش از 45 آبادی برآورد شده است که با توجه به نسبت جمعیت به واحد مسکونی به نظر می‌رسد 997 نفر در واحدهای روستایی ساکن باشند.

 

بیت‌الهی با تاکید بر اسکان جمعیت روستایی زلزله زده، افزود: جمع کل جمعیت شهری و آبادی‌های در شعاع نیم درجه (حدود 55 کیلومتری) 139 هزار و 202 نفر و تعداد کل واحدهای مسکونی 32 هزار و 452 واحد بوده که از میان این تعداد از واحدهای مسکونی تعداد 24 هزار و 987 واحد فاقد اسلکت هستند.

 

گسل‌های پیش‌ژرفای زاگرس و پیشانی کوهستان مسبب زلزله بندر خمیر

مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اعلام کرد: به نظر می‌رسد گسل پیش‌ژرفای زاگرس در مجاورت رومرکز زلزله مسبب زلزله با بزرگی 6.1 بندر خمیر استان هرمزگان باشد. در عین حال بر اساس اعلام مراکز بین‌المللی گسل پیشانی کوهستان مسبب این زلزله عنوان شده است.

 

وقوع 1363 زلزله با بزرگی 2.5 و بیشتر مجاور بندر خمیر

وی در خصوص لرزه‌خیزی منطقه زلزله‌زده توضیح داد: زمین‌لرزه‌های 16 سال اخیر حاکی از لرزه خیزی منطقه دارد. بر اساس داده‌های جمع آوری شده در این مدت، تعداد یکهزار و 363 با بزرگی 2.5 و بالاتر در گستره اطراف رومرکز تا زمان وقوع زلزله 6.1 بندر خمیر استان هرمزگان (مدت 16 ساله) ثبت شده است. از این تعداد 28 زمین‌لرزه با بزرگی 5 و بالاتر و 172 زلزله با بزرگی 4 تا 5 و بقیه زمین‌لرزه‌ها کوچکتر از بزرگی 4 در اطراف رومرکز گسترده شده‌اند.

 

مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در خصوص جزئیات زلزله بندر کنگ در استان هرمزگان نیز اعلام کرد: زلزله با بزرگی 5.9 امروز ساعت 3 و 54 دقیقه در عمق 28 کیلومتری و به فاصله 37 کیلومتری کنگ در استان هرمزگان، 37 کیلومتری خمیر در استان هرمزگان و 44 کیلومتری بندر لنگه در استان هرمزگان و در فاصله یکهزار و 61 کیلومتری تهران حادث شد. تعداد 8 شهر با جمعیتی معادل 98 هزار و 716 نفر و 269 آبادی با جمعیتی در حدود 202 هزار و 604 نفر تحت تاثیر این زمین‌لرزه قرار گرفتند.

 

وی یادآور شد: تعداد کل واحدهای مسکونی روستائی خسارت دیده احتمالی بیش از 100 واحد برآورد شده و تعداد آبادی‌های خسارت دیده احتمالی در زلزله 5.9 بندر کنگ استان هرمزگان بیش از 35 آبادی برآورد شده است. تعداد جمعیت ساکن در واحدهای روستایی خسارت دیده احتمالی با توجه به نسبت جمعیت به واحد مسکونی روستائی بیش از 392 نفر برآورد شده است.

 

بیت‌اللهی توضیح داد: جمع کل جمعیت شهری و آبادی‌های در شعاع نیم درجه (حدود 55 کیلومتری) 133 هزار و 949 نفر و تعداد کل واحدهای مسکونی 30 هزار و 754 واحد است که از این تعداد به میزان 23 هزار و 327 واحد فاقد اسکلت است.

 

عضو هیات‌علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گسل مسبب زلزله 5.9 بندر کنگ استان هرمزگان را گسل پیش‌ژرفای زاگرس و هجنین گسل طویل پیشانی کوهستان عنوان کرد و گفت: زمین‌لرزه‌های 16 سال اخیر معرف لرزه خیزی گستره رومرکز زلزله است و بر اساس داده های جمع آوری شده در این مدت تعداد یکهزار و 332 زلزله با بزرگی 2.5 و بالاتر در گستره اطراف رومرکز زلزله رخ داده است. از تعداد زلزله‌های رخداده 29 زمین‌لرزه با بزرگی 5 و بالاتر و 176 زلزله با بزرگی 4 تا 5 و بقیه زمین‌لرزه‌ها کوچکتر از بزرگی 4 در اطراف رومرکز گسترده شده‌اند.

 

بیت اللهی اضافه کرد: زلزله 6.1 بندر خمیر استان هرمزگان امروز 11 تیرماه ساعت 3 و 55 دقیقه در عمق 26 کیلومتری و به فاصله 36 کیلومتری بندر خمیر استان هرمزگان، 38 کیلومتری کنگ در استان هرمزگان و 44 کیلومتری بندر لنگه در استان هرمزگان و در فاصله یکهزار و 60 کیلومتری تهران روی داد.با توجه به بزرگی زلزله و فاصله مراکز جمعیتی اطراف از آن، تعداد 11 شهر با جمعیتی معادل153 هزار و 616 نفر و 300 آبادی با جمعیتی در حدود 223 هزار و 676 نفر تحت‌تاثیر این زمین‌لرزه قرار گرفتند.

 

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اعلام کرد: تعداد کل جمعیت ساکن (شهری و روستائی) در محدوده شدت محسوس زلزله 6.1 بندر خمیر استان هرمزگان 153 هزار و 672 نفر است.

 

به گفته بیت‌اللهی، میزان خسارات به واحدهای روستایی بیش از 250 واحد برآورد شده است و تعداد آبادی‌های خسارت دیده در زلزله 6.1 بندر خمیر استان هرمزگان بیش از 45 آبادی برآورد شده است که پیش‌بینی می‌شود 904 نفر در آن ساکن باشند.

 

مدیر بخش زلزله و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تعداد کل جمعیت مراکز جمعیتی شهری و روستایی واقع در شعاع نیم درجه را (حدود 55 کیلومتری) 135 هزار و 39 نفر عنوان کرد که از میان این تعداد از واحدهای مسکونی تعداد 23 هزار و 491 واحد فاقد اسلکت است.

 

بیت‌اللهی گسل مسبب زلزله دوم بندر خمیر استان هرمزگان را با بزرگی 6.1 نیز گسل پیش‌ژرفای زاگرس و گسل پیشانی کوهستان عنوان کرد.

 

عضو هیات‌علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اعلام کرد: زمین‌لرزه‌های 16 سال اخیر معرف لرزه خیزی گستره رومرکز زلزله هستند. بر اساس داده های جمع آوری شده در این مدت تعداد یکهزار و 344 زلزله با بزرگی 2.5 و بالاتر در گستره اطراف رومرکز زلزله ثبت شده است که از این تعداد 30 زمین‌لرزه با بزرگی 5 و بالاتر و 177 زلزله با بزرگی 4 تا 5 و بقیه زمین‌لرزه‌ها کوچکتر از بزرگی 4 گسترده شده‌اند.

 

بیت‌اللهی با تاکید بر ضرورت مقاوم سازی واحدهای مسکونی ناپایدار در مناطق زلزله زده و سایر مناطق کشور، اضافه کرد: رخداد خوشه لرزه‌ای بندر چارک و جزیره کیش که از 24 خرداد شروع شد و در ادامه آن رخداد زلزله‌های بندر مقام(در غرب آن) و در ادامه رخداد زلزله‌های بندر خمیر و بندر کنگ در 11 تیرماه 1401 (تعداد 25 زلزله در منطقه رخ داده که بزرگی 3 زمین لرزه بالای 5 بوده است) نشان از وجود تنش عظیم تکتونیکی در جنوب ایران دارد که رخداد این تعداد از زلزله ها نیز بطور کامل معرف میزان و اندازه این تنش است.

 

وی در عین حال توضیح داد: خصوصیات زمین‌شناسی منطقه بگونه‌ای است که بطور عمده زلزله‌های بزرگ و ویرانگر احتمال رخداد بمراتب کمتری را دارند و بنابراین رخداد زلزله بزرگتری در منطقه پیش بینی نمی‌شود.

 

بیت‌اللهی خسارت ناشی از رخداد سه زلزله بالای 5 منطقه را حدود 650 واحد در بیش از 50 آبادی اطراف رومرکز تخمین زد و بر تدقیق آنها تاکید کرد.

 

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با توجه به لرزه‌خیزی بالای کشور در کل و همچنین پهنه رومرکزی و ریسک لرزه‌ای محدوده اطراف محل رخداد زلزله توصیه کرد: ساکنان محدوده تحت تاثیر زلزله خونسردی خود را حفظ و با رعایت ملاحظات آموزشی رفتار صحیح در برابر زلزله، مراقب پس‌لرزه‌ها باشند.

 

وی همچنین بر ارتقای کیفی ساخت و ساز و بویژه کیفیت واحدهای مسکونی شهری و روستائی به عنوان یک ضرورت مستمر برای کشور لرزه‌خیز ایران تاکید کرد./ تسنیم

ارسال نظر