به گزارش راهبرد معاصر؛ در آستانه سفر «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا به منطقه، عدهای از تحلیلگران بر این باورند که این سفر بسیار شبیه به سفر «دونالد ترامپ» رئیسجمهور پیشین آمریکا به منطقه خواهد بود.
روزنامه «العربی الجدید» در یادداشتی به قلم «وائل قندیل» نویسنده مصری به سفر رئیسجمهور آمریکا به فلسطین اشغالی و عربستان سعودی پرداخت و نوشت: «نگویید سفر بایدن به منطقه، بلکه بگویید سفر رئیسجمهور آمریکا به موجودیت صهیونیستی؛ موجودیتی که تعیین زمان سفر، برنامه این سفر، تصمیم دیدن کردن (بایدن) از عربستان سعودی و نشست با کشورهای عضو دایره عادیسازی روابط را در دست دارد.»
در ادامه این گزارش آمده است: «شما همچنین میتوانید بگویید که این سفر با سفر دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا به منطقه تفاوت چندانی ندارد زیرا این دو سفر تفاوتی ندارند مگر در اینکه ترامپ، فرایند دوشیدن پول کشورهای عربی را بر حمایت سیاسی بیشتر از اسرائیل و سپس آغاز سفر از عربستان سعودی و از آنجا به قدس اشغالی مقدم کرد. این در حالی است که بایدن ترجیح داده است برنامه خود را با سفر به مودجویت صهیونیستی آغاز کند و پس از آن به عربستان سعودی برود.»
این روزنامه ادامه داد: «خوشحالی راستگراهای صهیونیستی از [وجود] رئیس جمهور فرتوت، جوبایدن، اگر بیشتر نباشد، دست کمی از خوشحالی آنها [از وجود] رئیسجمهور پیشین دونالد ترامپ ندارد؛ زیرا یائیر لاپید نخستوزیر [رژیم] اشغالگر بایدن را این گونه توصیف کرد: بهترین دوست اسرائیل در تاریخ سیاست آمریکا حتی بدون نیاز به یادآوری این نکتهاش -نکته بایدن- که لازم نیست برای صهیونیست بودن، یهودی باشی.»
العربی الجدید اضافه میکند: «اظهارات بایدن درباره رژیم صهیونیستی از زمانی که او جوان بود، ثابت میکند او واقعا بیآنکه به یهودیت گرویده باشد، یک صهیونیست مخلص است زیرا او همان کسی بود که پس از بازگشت از سفرش به اسرائیل در میانه سال ۱۹۷۳ در مجلس سنا[ی آمریکا] ایستاد و گفت: اگر اسرائیل نبود، آمریکا باید آن را به وجود میآورد.»
نویسنده میافزاید: «در عمل و عملکرد نیز میتوان گفت که هدایای بایدن به رژیم صهیونیستی و مستبدان عربی که به سوی این رژیم شتافتهاند، بیشتر و مهمتر از هدایایی بوده است که رئیسجمهور پیش از او یعنی ترامپ تقدیم کرد. بهرغم اظهارات پرسروصدای بایدن پس از پیروزی در مسابقه انتخاباتی آمریکا درباره تغییرات در مواضع واشنگتن در قبال بحرانهای منطقه، همان اظهاراتی که بسیاری از سیاستمداران عرب برای آن کِل کشیدند و نوید آمریکایی جدید را دادند که در کنار شهروندان عرب و حقوق آن ایستاده و علیه استبداد و دولتهای مستبد است، در کمترین حالت میتوان این طور در نظر گرفت که جو بایدن به سیاستهای دونالد ترامپ در قبال منطقه خاورمیانه وفادار بوده و پایبند مانده است.»
این روزنامه قطری چاپ لندن اشاره میکند: «لاپید گفت: هواپیمای رئیسجمهور آمریکا از قدس بر خواهد خواست و به سمت عربستان سعودی خواهد رفت و با خود پیام صلح و امید خواهد برد. اسرائیل دستش را به سوی تمام کشورهای منطقه دراز میکند و از آنها میخواهد روابط برقرار کنند. برای تغییر تاریخ و به خاطر فرزندانمان روابط ایجاد کنیم.»
در ادامه این یادداشت آمده است: «حقیقت موجود میگوید که دولت ترامپ سفارت خود را به قدس اشغالی منتقل کرد و از بهرسمیت شناختن آن به عنوان پایتخت اشغالگران صهیونیستی رونمایی نمود. این دولت همچنین دفتر سازمان آزادیبخش فلسطین در واشنگتن را تعطیل کرد؛ اما اکنون این دولت بایدن است که کاملا با دنبال کردن ردپاهای ترامپ در این مسیر حرکت میکند. طبق برآورد مرکز پژوهشها و بررسی سیاستهای عربی، بایدن همانند ترامپ قدس اشغالی را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به رسمیت میشناسد چراکه دولتش نه تصمیم گرفت سفارت آمریکا را به تلآویو بازگرداند و نه کنسولگری آمریکا در قدس شرقی را بازگشایی کرد و [از طرف دیگر] سازمان آزادیبخش نیز در واشنگتن دیگر بازگشایی نشد.»
این رسانه قطری همچنین اضافه میکند: «مسئلهای که کاملا به وضوح نشان میدهد بایدن روش ترامپ را در پیش گرفته است، موضعگیری او در قبال پرونده ترور جمال خاشقچی روزنامهنگار سعودی بود یعنی درست همانجایی که نهگفتنهای سرسختانه بایدن به ولیعهد سعودی و دولت آن فروریخت؛ بهگونهای که هیچ تغییری رخ نداد و تنها خیابانی که سفارت عربستان سعودی در واشنگتن در آن قرار داشت، خاشقچی نامگذاری شد.»
جمال خاشقچی روزنامهنگار منتقد محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در اکتبر سال ۲۰۱۸ در کنسولگری ریاض در استانبول به طرز فجیعی به قتل رسید. دولت آمریکا در گزارشی که پیشتر درباره این قتل منتشر کرده بود، اعلام کرد که این ترور با دستور مستقیم محمد بن سلمان ولیعهد سعودی انجام شده است.
نویسنده در ادامه گزارش اشاره میکند: «بعد از سؤال بزرگ آمریکایی و حزب دموکرات مبنی بر اینکه «جسد خاشقچی کجاست» این سؤال اکنون تغییر یافته است و دموکراتها پس از به قدرت رسیدن سؤال دولت ترامپ را قرض گرفتهاند که میگفت: «معامله کجاست». بسیاری از سران منطقه و نخبگان رسانهای و سیاسی پیرو آنها نیز به همین منوال عمل کردند و سالها در تلویزیون میگفتند «جسد کجاست» و این را در توئیتر مینوشتند؛ [اما] همانها سپس وارد موجی از سکوت مطلق شدند؛ سکوتی که منافع مستقیم و غیرمستقیم آن را تحمیل کرد.»
در بخش پایانی این یادداشت آمده است: «بایدن فقط تمام ابزارهای ترامپ را با خود به خاورمیانه نمیآورد، بلکه چهره و حالت چهره او را نیز با خود میآورد تاجایی که تفاوتی زیادی میان دونالد بایدن یا جو ترامپ احساس نمیکنید.»
رئیسجمهور آمریکا در یادداشتی که روزنامه «واشنگتن پست» اخیرا آن را منتشر کرد، خبر داد که امروز (چهارشنبه) به اراضی اشغالی سفر خواهد کرد و سپس به عربستان سعودی خواهد رفت.
طبق گزارشها، او در سرزمینهای اشغالی با یائیر لاپید نخستوزیر رژیم صهیونیستی و «بنیامین نتانیاهو» رهبر اپوزیسیونها در اراضی اشغالی دیدار خواهد کرد. بایدن پس از دیدار با مقامات صهیونیست به بیت لحم خواهد رفت و با رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین دیدار خواهد داشت. رئیسجمهور آمریکا پس از سفر به کرانه باختری، همراه اعضای شورای همکاری خلیج فارس (بحرین، کویت، عمان، قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی) به همراه مصر، عراق و اردن در اجلاس سران شورای همکاری در جده شرکت خواهد کرد.
جو بایدن همچنین قرار است در سختترین بخش سفر خود که کاخ سفید تلاش کرده آن را پاسخی به دعوت «ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود» پادشاه ۸۶ ساله عربستان سعودی جلوه دهد، به ریاض برود. در این سفر همه نگاهها به دیدار وی با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی و حاکم عملی این کشور است که بایدن وعده منزودی کردن حکومت تحت امر او را در پی قتل جمال خاشقچی روزنامهنگار مخالف سعودی داده بود./ فارس