نفت ایران به ازبکستان صادر می‌شود-راهبرد معاصر

نفت ایران به ازبکستان صادر می‌شود

برنامه ایران در همکاری انرژی با ازبکستان، سهامدار شدن در پالایشگاه‌های این کشور از طریق ارتقا و بازسازی دو پالایشگاه «بخارا» و «فرغانه» و صادرات نفت به آن‌ها است.
تاریخ انتشار: ۱۲:۳۰ - ۲۷ شهريور ۱۴۰۱ - 2022 September 18
کد خبر: ۱۵۰۹۷۳

به گزارش راهبرد معاصر، با روی کار آمدن دولت سیزدهم، جهت‌گیری سیاست خارجی ایران در مواجهه با تحریم، از تمرکز صرف بر «مذاکره با آمریکا» خارج شد و به سمت «بی‌اثر کردن تحریم‌ها» حرکت کرد.

 

به اعتقاد کارشناسان «بازارسازی نفت» یکی از راهبردهای اصلی در بی‌اثر کردن تحریم نفتی و افزایش صادرات نفت ایران است که می‌تواند جریان صادرات نفت کشور را در برابر تکانه‌های خارجی مثل تحریم حفظ کند.

 

*بازارسازی نفت، جریان صادرات نفت ایران در مقابل تحریم را ایمن می‌کند

محمدصادق جوکار رئیس موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی وزارت نفت در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس درباره این موضوع توضیح می‌دهد: بازارسازی برای فروش نفت ایران بدین معناست که موضوع تحریم از موضوع دوجانبه آمریکا و ایران تبدیل شود به موضوع مورد دغدغه کشور طرف ثالث در تعاملات نفتی ایران، بدین صورت بازار فروش نفت ایران اثر‌پذیری حداقلی از بازگشت تحریم‌ها داشته و تداوم یابد.

 

وی در ادامه گفت: فرض کنید کشور ثالثی می‌خواهد با ایران تعاملات اقتصادی داشته باشد ولی تحت تاثیر تحریم، دچار محدودیت است؛ در بازارسازی ما باید کاری کنیم که کشور ثالث، خودش به فکر حل چالش تحریم در روابط خود با جمهوری اسلامی ایران باشد.

 

*برنامه ایران برای سهامدار شدن در 4 پالایشگاه فراسرزمینی

یکی از سیاست‌های بازارسازی نفت، خرید تقاضا «buy demand» است. در این سیاست، کشور عرضه‌کننده نفت با سهامدار شدن در پالایشگاه‌های فراسرزمینی، تقاضای کشور واردکننده را به اصطلاح می‌خرد و تصاحب می‌کند و نفت خودش را به مقصد پالایشگاهی که در آن سهامدار است، صادر می‌کند.

 

پیش‌تر در دولت سیزدهم، بازارسازی نفت با سیاست خرید تقاضا پیگیری شده و وزارت نفت برای سهامدار شدن در دو پالایشگاه «ال‌پالیتو» و «پاراگوانا» با ظرفیت 140 و 955 هزار بشکه در روز در ونزوئلا، پالایشگاه «بولیوار سوپریم سوئنو» با ظرفیت 100 هزار بشکه در روز در نیکاراگوئه و پالایشگاه «الفرقلس» با ظرفیت 140 هزار بشکه در روز در سوریه اقدام کرده است.

 

از جمله نتایج این اقدام می‌‎توان به صادرات 200 هزار بشکه‌ای نفت و میعانات گازی ایران به ونزوئلا اشاره کرد که در دولت گذشته این رقم صفر بوده است.

 

*6 محور همکاری ایران و ازبکستان در حاشیه اجلاس شانگهای

هفته گذشته نیز جواد اوجی وزیر نفت در حاشیه نشست اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در دیدار با عظیم احمد خوجه‌اف سرپرست وزارت انرژی ازبکستان 6 محور همکاری دو کشور در بخش انرژی را بررسی کردند که عبارت‌اند از:

 

تأمین فرآورده‌های مورد نیاز ازبکستان اعم از ال‌پی‌جی، سوخت جت، نفت کوره، میعانات گازی و محصولات پتروشیمی
توسعه میادین هیدروکربوری ازبکستان از سوی شرکت‌های توانمند ایرانی
استفاده از خدمات حفاری شرکت‌های ایرانی در پروژه‌های بالادستی ازبکستان
صدور خدمات فنی و مهندسی و ارتقا و بازسازی پالایشگاه‌های ازبکستان با استفاده از توان فنی شرکت‌های ایرانی
استفاده از توانمندی‌های فنی و مهندسی ایران در بخش پتروشیمی
تأمین تجهیزات و همکاری در زمینه ایجاد و تأمین تجهیزات آزمایشگاهی
بر این مبنا، یکی از این محورها، صدور خدمات فنی و مهندسی به ازبکستان و احیای ظرفیت دو پالایشگاه «بخارا» و «فرغانه» و صادرات نفت ایران به این کشور است.

 

*نفت ایران در آستانه صادرات به دو پالایشگاه «بخارا» و «فرغانه»

در واقع برنامه ایران در همکاری انرژی با ازبکستان، سهامدار شدن در پالایشگاه‌های این کشور است. احمد اسدزاده معاون امور بین الملل وزیر نفت در این باره می‌گوید: پالایشگاه‌های ازبکستان با 50 درصد ظرفیت کار می‌کنند. کشور ازبکستان دارای 2 پالایشگاه عمده نفتی است که این پالایشگاه‌ها 230 هزار بشکه ظرفیت پالایشی دارند.

 

وی در ادامه اظهار داشت: در مذاکرات اخیری که با ازبکستان داشتیم مقرر شد برای احیاء و بازسازی این پالایشگاه‌ها، نفت ایران به پالایشگاه‌های این کشور صادر شود. در هفته آینده‌ای هیاتی از ازبکستان به ایران سفر کنند و در قالب 4 کار گروه، این موضوعات با جزئیات بیشتری دنبال می‌شود.

 

در مجموع به نظر می‌رسد ایران فرصت خوبی برای احیای 115 هزار بشکه از ظرفیت دو پالایشگاه «بخارا» و «فرغانه» در ازبکستان و صادرات نفت خود به این کشور دارد، فرصتی که نه مذاکره با آمریکا و احیای برجام بلکه با پیگیری راهبرد بازارسازی نفت به دست آمده است./ فارس

ارسال نظر