به گزارش راهبرد معاصر، روز گذشته (پنجشنبه، ۲۹سپتامبر) مردم کویت به پای صندوقهای رای رفتند تا پنجاه نماینده دور جدید مجلس ملی کشورشان را انتخابات کنند؛ حالا نتایجی که به دست آمده حکایت از برخی شگفتیها نظیر پیروزی معارضان، موفقیت شیعیان و راهیابی زنان دارند.
روز گذشته؛ آغاز رایگیری و شمارش آراء
طبق گزارش خبرگزاری رسمی دولت کویت «کونا»، فهرست نمایندگان جدید و کاندیدهای این انتخابات شامل ۳۰۵ نامزد زن و مرد در پنج حوزه انتخاباتی بوده که روز گذشته برای انتخابشدن به عنوان ۵۰ عضو مجلس امت (پارلمان ملی) با هم رقابت کردند. شمارش آرا بلافاصله پس از پایان روند رایگیری، عصر دیروز پنجشنبه آغاز شد و تلویزیون دولتی کویت نتایج شمارش آراء را از کمیتهها و پایگاههای انتخاباتی به طور زنده پخش میکرد.
پیروزی انتخاباتی معارضان
دولت کویت امروز (صبح جمعه، ۳۰سپتامبر) نتایج رسمی انتخابات پارلمانی را اعلام کرد . آخرین گزارشها حاکی از آن است که ترکیب نمایندگان جدید پارلمان کویت به میزان ۵۴درصد تغییر داشته و تنها ۱۲ کاندید از دور قبل دوباره انتخاب شدهاند. مخالفان دولت کویت نیز با کسب حدود ۶۰ درصد از کرسیهای پارلمان در انتخابات مجلس ملی به دستاورد سیاسی چشمگیری دست یافتند.
طبق گزارش پایگاه خبری «العربی الجدید»، در نتایج انتخابات اعلامشده امروز «احمد عبدالعزیز السعدون» رئیس سابق مجلس ملی و باسابقهترین نماینده در عملکرد پارلمانی کویت از دهه هفتاد قرن گذشته تاکنون، موفق به کسب رتبه اول در حوزه انتخابیه سوم با ۱۲۲۳۹ رای شد. حالا انتظار میرود که السعدون با توجه به حمایت گسترده کویتیها از وی که در نتایج انتخابات منعکس شد، ریاست مجلس را از آن خود کند. تجربه پارلمانی و سابقه طولانی فعالیتهای سیاسی او، به او این امکان را میدهد که حمایت مخالفان راهیافته به پارلمان را نیز به عنوان توافقی متحدکننده صفوف داخلی برای کسب کند.
موفقیت مهم و بیسابقهی شیعیان
خبرگزاری «آناتولی» نیز در گزارشی از انتخابات کویت نوشت: نمایندگان ائتلاف شیعه در مجلس امت کویت که در پارلمان ۲۰۲۰ تنها ۶ کرسی داشت حالا موفق به بردن ۹ کرسی در دوره جدید شده است. کاندیداهای پیروز شیعیمذهب در کویت «حسن جوهر»، «اسامه الزید»، «احمد لاری»، «صالح عاشور»، «خلیل الصالح»، «شعیب علی شعبان»، «جنان بوشهری»، «خلیل ابل» و«هانی شمس» هستند.
برخی منابع خبری از پیروزی یکی دیگر از کاندیدهای شیعه خبر میدهند و تعداد نمایندگان راهیافته به مجلس از ائتلاف شیعیان کویت را ۱۰ نفر اعلام میکنند که تاکنون بیسابقه بوده است. سابقه تاریخ انتخابات مجلس امت کویت، همواره با نتایجی غافلگیرکننده در ائتلاف شیعیان همراه بوده است. در دورههای گذشته دو نامزد شیعی در حالی که در داخل زندان بودند موفق به کسب عضویت در پارلمان ملی کشورشان شده بودند؛ این دو نامزد «مرزوق الخلیفه» از حوزه چهارم انتخابیه و «حامد البذالی» از حوزه دوم انتخابیه هستند.
اولین دستاوردهای انتخاباتی زنان
پایگاه خبری-تحلیلی «عربی۲۱»، درباره دستاوردهای زنان در راهیابی دو کاندیدای زن به پارلمان جدید نوشت: «زنان کویتی پس از آنکه دو نامزد خود یعنی جنان بوشهری و عالیه الخالد دو کرسی پارلمان را در دور جدید مجلس به دست آوردند؛ بنابراین زنان کویتی موفق شدند حضوری را که در دور قبلی مجلس از دست داده بودند، دوباره بازیابند». راهیابی این دو زن باعث خوشحالی فراوان کویتیها و استقبال گسترده کاربران عربزبان در شبکههای اجتماعی از جمله توئیتر شده است.
تغییر روشهای سنتی در فعالیتهای سیاسی
پایگاه اینترنتی شبکه «الجزیره» نیز در گزارشی به موضوع تغییر روشهای سنتی در فعالیتها و رقابتهای سیاسی کویت اشاره کرده و به نقل از «علی السند» فعال رسانهای این کشور نوشت: نامزدهای انتخابات کویت از روشهای متعددی برای رقابت استفاده کردند و به سختی میتوان روش رسانهای یا تبلیغاتی جدیدی را پیدا کرد که آنها در رقابتهای انتخاباتی خود به کار نگرفته باشند؛ من در بررسیهایم طی این انتخابات متوجه ظهور روش دیگری شدم که آن ایجاد رویدادها در میدان رقابت به صورت واقعی و سپس انتقال آن از طریق وسایل ارتباطی و رسانهای مختلف توسط کاندیدها بود.
فعالیت کمپینهای انتخاباتی، برگزاری سخنرانی و مناظرات حضوری، متداول شدن هشتگها و کمپینهایی در فضای مجازی، اسفاده از شبکه اجتماعی «اینستاگرام» از سوی کاندیدها و ... از نمودهای بارز تبلیغات انتخابات این دور از مجلس امت کویت بودند که به گفته ناظران و تحلیلگران، نقش مهمی در پرشور برگزار شدن این رویداد سیاسی و استقبال خوب مردمی داشتند./ فارس