به گزارش راهبرد معاصر چغندر دارای پروتئین، چربی، ویتامین های A، B1، B2، B3 و C، مواد قندی و املاح معدنی چون فسفر، کلسیم و آهن است.
چغندر دو نوع است: یک نوع آن چغندر معمولی است به رنگ بنفش تیره و یا قرمز (لبو) و نوع دیگر آن چغندر قند است و به رنگ زرد روشن که این چغندر به مقدار بسیار زیاد در نقاط مختلف دنیا برای استفاده از شکر آن، کشت می شود.
چغندر، گیاهی است با برگهای پهن و درشت یا برگهای مخروطی شکل که از آن به همراه دیگر سبزیجات در آش یا خورشت استفاده می کنند، گاهی هم آن را به همراه ماست مصرف می کنند.
چغندر پیر معمولاً گردنی باریک دارد و شیارهایی روی آن به وجود می آید. چغندر خام، عسل گیاهی است و خداوند بعد از عسل، شفا را در چغندر قرار داده است، بر همین اساس می توان به ارزش چغندر پی برد.
برای آنکه پوست چغندر پخته به آسانی کنده شد، باید وقتی گرم است از آب گرم بیرون آورده و درون آب سرد قرار دهید تا به راحتی پوست آن جدا گردد.
در اینجا لیستی از خواص مهم چغندر برای شما آماده شده است:
چغندر حاوی نیترات است، به این معنی که سطح اکسید نیتریک بدن ما را افزایش می دهد. اکسید نیتریک(گازی که به طور طبیعی در بدن وجود دارد) به رگ های خونی ما می گوید که منبسط شوند، جریان خون را افزایش داده و فشار خون را کاهش می دهند.
یک مطالعه نشان داد که نوشیدن فقط یک لیوان آب چغندر (یا خوردن مقدار معادل آن) میتواند فشار خون سیستولیک را به میزان قابل توجه 4-5 میلیمتر جیوه کاهش دهد. این باعث می شود چغندر یک مکمل موثر برای پیشگیری و درمان برخی از بیماری های قلبی عروقی باشد.
یکی دیگر از مزایای سلامتی چغندر سطوح نیترات آن است که با افزایش قدرت در عضلات ما (از جمله قلب)مرتبط است. یک مطالعه گزارش شده در Circulation: نارسایی قلبی گزارش داد که نوشیدن یک لیوان آب چغندر قدرت عضلانی را در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی بهبود می بخشد.
وقتی صحبت از بهبود عملکرد ورزشی می شود، ما باید از این نیترات ها تشکر کنیم. این بدان معناست که به لطف افزایش اکسیژنی که در ماهیچههای ما گردش میکند، میتوانیم برای مدت طولانیتری در یک سطح مشخص ورزش کرده و فعالت داشته باشیم.یک مطالعه نشان داد که خواص افزایش استقامت نوشیدن آب چغندر می تواند به شما کمک کند تا 16 درصد بیشتر ورزش کنید.
در حالی که شواهد محدودی برای حمایت کامل از این موضوع وجود دارد، مطالعات اولیه نشان دادهاند که یکی از فواید سلامتی چغندر میتواند بر سلولهای سرطانی باشد.
هنوز مطالعات زیادی در مورد این مزیت انجام نشده است؛ برخی از مطالعات حیوانی نشان داد که سلولهای تومور به لطف رنگدانههای بتالاین چغندر کاهش مییابند و مطالعه دیگری روی سلولهای انسانی نشان میدهد که این ماده در هنگام استفاده علیه سلولهای سرطان سینه و پروستات همین اثر را نشان میدهد.
از آنجایی که چغندر سرشار از نیترات است، مزایای سلامتی آن به برخی از بیماری های مزمن نیز گسترش می یابد:
مشخص شده است که آنتی اکسیدان آلفا لیپوئیک اسید با کاهش سطح گلوکز و همچنین افزایش حساسیت به انسولین در بیماران دیابتی ارتباط دارد. همچنین مشخص شده است که علائم نوروپاتی دیابتی (آسیب عصبی) را کاهش می دهد.
یک مطالعه نشان داد که رژیم غذایی با نیترات بالا می تواند جریان اکسیژن را به مناطقی از مغز افراد مسن بهبود بخشد؛ مشکلی که در بزرگسالان مبتلا به زوال عقل یافت می شود.
محتوای غذایی چغندر به قدری است که آن را برای افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند بسیار مفید می کند:
به دلیل سطوح بالای فیبر موجود در چغندر، خوردن چغندر می تواند احساس سیری بیشتری نسبت به سایر غذاها داشته باشد و به دلیل کالری کم، این غذا را به یک رژیم غذایی سالم و موثر برای کاهش وزن تبدیل می کند.
کمبود پتاسیم می تواند باعث خستگی، مشکلات گوارشی و ضعف شود.هر چند 100 گرم چغندر حاوی 9 درصد از RDA پتاسیم است، بنابراین با افزودن آن به رژیم غذایی خود می توانید شاهد بهبود در همه این زمینه ها باشید.
چغندر حاوی رنگدانه های مهمی به نام بتالین است. مشخص شده است که این رنگدانه ها خواص ضد التهابی مختلفی دارند.
چغندر 6 درصد از منیزیم روزانه ما را تامین می کند. این مواد معدنی همراه با مس و فولات موجود در مواد غذایی به رشد استخوان های ما کمک می کنند.
مشخص شده است که نوشیدن منظم آب چغندر یا اضافه کردن آن به رژیم غذایی، میزان برخی از آنزیم های سم زدایی کبد را افزایش می دهد. این موارد به محافظت از کبد پرداخته و به آن اجازه می دهند کارآمدتر کار کند.
چغندر حاوی 20٪ از RDA فولات (نسخه طبیعی اسید فولیک) در هر 100 گرم است؛مطالعات نشان داده اند که حفظ سطح سالم مصرف فولات در دوران بارداری می تواند خطر نقایص مادرزادی را در نوزاد کاهش دهد.
اگر به دنبال راهی برای بهبود سلامت روده خود هستید،از مصرف چغندر غافل نشوید. فیبر بالای چغندر به هضم کمک می کند و روده ما را با باکتری های خوب سالم نگه می دارد. این افزایش فیبر غذایی می تواند به شرایط مرتبط با سیستم گوارش شما نیز کمک کند، مانند بیماری التهابی روده (IBD) و جلوگیری از یبوست.