حکم دادگاه اروپایی در ممنوعیت پوشش روسری-راهبرد معاصر
واکنش روسیه به تصمیم آمریکا برای استقرار سامانه موشکی در آلمان سید حسن نصرالله: هدف غرب لطمه زدن به ارزش‌های مرتبط با جهاد، شهادت و مقاومت بود واکنش ایران به ادعای استفاده از تسلیحات تهران توسط یمن آمریکا تحریم‌هایی را علیه رژیم صهیونیستی اعمال کرد طعنه رهبر انصارالله به فرار ناو آمریکایی: شما از شیر غران، گریخته‌اید، نه یک موش! نتانیاهو: هر توافقی باید به اسرائیل اجازه دهد به جنگ بازگردد موافقتنامه جامع همکاری ایران و روسیه بزودی امضا می‌شود استقرار سفیر جمهوری آذربایجان در تهران در آینده نزدیک حماس: تاکنون هیچ خبر جدیدی درباره مذاکرات به ما داده نشده است سرنگونی پهپاد رژیم صهیونیستی در شمال نوار غزه قالیباف و پوتین دیدار کردند سرویس اطلاعات خارجی روسیه: واشنگتن به دنبال جایگزین برای زلنسکی است وضعیت زندانیان ایرانی محور گفت‌وگوی سفیر ایران و معاون وزیر دادگستری ترکیه واکنش کرملین به بیانیه پایانی نشست ناتو قرارداد یک میلیارد دلاری مراکش با رژیم صهیونیستی در بحبوحه جنگ در غزه

حکم دادگاه اروپایی در ممنوعیت پوشش روسری

دادگاه عالی اتحادیه اروپا طی حکمی به شرکت‌های اروپایی اجازه داد در صورت لزوم می‌توانند پوشیدن روسری را ممنوع کنند.
تاریخ انتشار: ۲۱:۰۷ - ۲۴ مهر ۱۴۰۱ - 2022 October 16
کد خبر: ۱۵۴۷۹۶

به گزارش راهبرد معاصر از رویترز، دادگاه عالی اتحادیه اروپا اعلام کرد که شرکت‌های فعال در کشورهای عضو این اتحادیه می‌توانند پوشیدن علائم مذهبی از جمله روسری را ممنوع کنند.

دادگاه اروپایی اعلام کرده است که اگر این قانون موجب تبعیض نژادی و مشکلات مربوط به دین افراد ایجاد کند، شرکت‌ها می‌توانند به دادگاه ثابت کنند که نیاز به این قانون وجود دارد.

دادگاه اروپایی این قانون را به خاطر اعتراض یک زن محجبه علیه یک شرکت بلژیکی صادر کرد که گفته می‌شود توسط شرکت مذکور از پوشیدن روسری در محل کار منع شده بود.

این شرکت بلژیکی گفته است که بدون توجه به قوانین مذهبی قانون سراسری برای همه کارمندان برای استفاده از پوشش وضع کرده و به هیچ وجه قوانین اسلامی را نقض نکرده است. مسئولان این شرکت ادعا می‌کنند که کارمندان مذاهب دیگر نیز حق ندارند از پوشش یا کلاه استفاده کنند.

دادگاه عالی اتحادیه اروپا (CJEU) اعلام کرده است که عدم استفاده از علائم مذهبی مثل روسری برای شرکت‌های اروپایی قوانین مذهبی را نقض نمی‌کند.

با این حال دادگاه گفت که قانون بی‌طرفی کارفرما می‌تواند به‌طور غیرمستقیم تبعیض‌آمیز تلقی شود، اگر منجر به آسیب رساندن به یک مذهب یا عقیده خاص شود./ایرنا

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار