حکم دادگاه اروپایی در ممنوعیت پوشش روسری-راهبرد معاصر
هشدار عراقچی درباره طراحی آمریکا و اسرائیل برای تجزیه کشورهای اسلامی اشغال ۴۴۰ کیلومتر مربع از اراضی سوریه توسط رژیم صهیونیستی  آغاز نشست وزیران خارجه دی ۸ در قاهره با حضور عراقچی نخستین رئیس‌جمهور فرانسه که به مجازات زندان محکوم شد افزایش آلودگی هوا در شهر‌های صنعتی تا ۳ روز آینده رسانه عبری: حماس موفق به احیای خود در نوار غزه شده است محمود عباس برای شرکت در اجلاس دی۸ به مصر سفر می‌کند دیدار خداحافظی سفیر پرتغال در تهران با عراقچی گروسی: برجام دیگر موضوعیت ندارد؛ توافق اصلی را می‌توان به عنوان یک مبنا به کار گرفت شین‌بت مدعی دستگیری فردی به اتهام جاسوسی برای ایران شد رسانه صهیونیستی: اسرائیل برای حمله به یمن آماده می‌شود  کارشناس اسرائیلی: احتمال سقوط پادشاهی اردن بسیار زیاد است خشم ایران از حمله هوایی آمریکا و انگلیس به یمن رسانه عبری: سامانه شلیک خودکار در کرانه باختری مستقر می‌شود شیخ نعیم قاسم: اگر استواری رزمندگان مقاومت نبود، اسرائیل به بیروت می‌رسید

حکم دادگاه اروپایی در ممنوعیت پوشش روسری

دادگاه عالی اتحادیه اروپا طی حکمی به شرکت‌های اروپایی اجازه داد در صورت لزوم می‌توانند پوشیدن روسری را ممنوع کنند.
تاریخ انتشار: ۲۱:۰۷ - ۲۴ مهر ۱۴۰۱ - 2022 October 16
کد خبر: ۱۵۴۷۹۶

به گزارش راهبرد معاصر از رویترز، دادگاه عالی اتحادیه اروپا اعلام کرد که شرکت‌های فعال در کشورهای عضو این اتحادیه می‌توانند پوشیدن علائم مذهبی از جمله روسری را ممنوع کنند.

دادگاه اروپایی اعلام کرده است که اگر این قانون موجب تبعیض نژادی و مشکلات مربوط به دین افراد ایجاد کند، شرکت‌ها می‌توانند به دادگاه ثابت کنند که نیاز به این قانون وجود دارد.

دادگاه اروپایی این قانون را به خاطر اعتراض یک زن محجبه علیه یک شرکت بلژیکی صادر کرد که گفته می‌شود توسط شرکت مذکور از پوشیدن روسری در محل کار منع شده بود.

این شرکت بلژیکی گفته است که بدون توجه به قوانین مذهبی قانون سراسری برای همه کارمندان برای استفاده از پوشش وضع کرده و به هیچ وجه قوانین اسلامی را نقض نکرده است. مسئولان این شرکت ادعا می‌کنند که کارمندان مذاهب دیگر نیز حق ندارند از پوشش یا کلاه استفاده کنند.

دادگاه عالی اتحادیه اروپا (CJEU) اعلام کرده است که عدم استفاده از علائم مذهبی مثل روسری برای شرکت‌های اروپایی قوانین مذهبی را نقض نمی‌کند.

با این حال دادگاه گفت که قانون بی‌طرفی کارفرما می‌تواند به‌طور غیرمستقیم تبعیض‌آمیز تلقی شود، اگر منجر به آسیب رساندن به یک مذهب یا عقیده خاص شود./ایرنا

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار