به گزارش «راهبرد معاصر»؛ نقش عربستان سعودی در حمایت از آشوب ها و اغتشاشات در ایران بر هیچ کس پوشیده نیست و این کشور تمام توان خود را در ابعاد رسانه ای و مالی به کار گرفت تا از آشوب ها نمدی برای خود ببافد. اکنون نیز با شکست پروژه آشوب ها و ناکامی محور غربی- عبری- عربی در گسترش پروژه آشوب و جنگ داخلی، پیام هایی از سعودی ها دریافت می شود که به دنبال مذاکره با ایران هستند.
عبدالرحمن الجمعه، نماینده دائم عربستان در اتحادیه عرب چند روز گذشته و بعد از شکست پروژه آشوب، ایران را همسایه کشرش خواند و عنوان کرد عربستان همواره دستش برای دستیابی به توافق با ایران دراز است؛ توافقی که به موجب آن آنچه اقدامات بی ثبات کننده در کشورهای عربی میخواند، متوقف شود.
از این رفتارهای متناقض و متفاوت عربستان سعودی که از سویی از اغتشاشات حمایت می کند و از سوی دیگر به دنبال مذاکره با ایران است، چند نکته قابل تأمل برداشت می شود:
یکی از موضوعاتی که بن سلمان آن را پیروزی در عرصه دیپلماسی برای خود می دانست، انجام گفت و گوها با ایران و دستیابی به نقطه ای از موضوعات سیاسی با ایران بود که با آن مخالفان داخلی خود را در حالتی از سکوت قرار داده بود، زیرا بسیاری از مخالفان بن سلمان معتقد بودند وی به دنبال عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است و این شکست بزرگ برای عربستان به شمار می رود.
تا قبل از وقوع اغتشاشات در ایران، پنج دور مذاکره میان ایران و عربستان انجام شده بود و دو طرف مترصد بودند دور ششم بدون واسطه و در سطحی بالاتر از دوره های قبلی برگزار شود؛ اما با حمایت های عربستان از آشوبگران، مذاکرات به حالت تعلیق درآمد
بن سلمان از برقراری مذاکره با ایران از سویی به دنبال جواب دادن به مخالفان بود که وی تنها به دنبال رابطه با رژیم صهیونیستی نیست و دیپلماسی همه جانبه را درنظر دارد و از سوی دیگر به دنبال تعامل با ایران در راستای کاهش تبعات شکست های منطقه ای خود بود تا مخالفانش را محدود کند؛ بنابراین پیام اخیر سعودی ها مبنی بر مذاکره با ایران در راستای همین سناریوست.
عربستان سعودی در اتفاقات اخیر در جورچین آمریکایی- صهیونیستی بازی کرد که محور حمایت های مالی قرار گرفت و همین موضوع باعث شد ریاض تغییری آشکار در سیاست های خود ایجاد کند. البته این تغییر راهبرد مقطعی و در ظاهر است و سعودی ها هیچ وقت به دنبال تغییر رویکردهای خود نبوده اند. شکاف هایی که عربستان با آمریکا به تازگی پیدا کرده است و شکاف هایی که در سرزمین های اشغالی وجود دارد، نشان دهنده ائتلاف شکننده ای است که در نهایت دو ماه بیشتر دوام نیاورد.
بر مبنای همین موضوعات و سرخوردگی سعودی ها از چالش های اخیر، سران این کشور به دنبال احیای مذاکرات با ایران هستند، زیرا از منظر سعودی ها ایران با وقوع این اتفاقات در موضع ضعف قرار می گرفت و وارد روند درگیری داخلی می شد. شکست همه سناریوها در کنار شکست های منطقه ای اخیر مقام های سعودی را به این نتیجه رساند به جای تقابل با ایران سیاست تعامل را در پیش بگیرند.