به گزارش «راهبرد معاصر»؛ دیپلماسی ورزشی بخشی از دیپلماسی عمومی کشورها برای دستیابی به اهداف ازپیش تعریف شده و ابزاری برای همبستگی ملی، کسب منزلت، پیشبرد اهداف سیاسی و القای تصویر مثبت از خود به افکار عمومی جهانیان است. علاوه بر این، دیپلماسی ورزشی کمک شایانی به کشورهای تازه استقلال یافته برای پذیرش موجودیتشان کرده است.
از دیگر کاربردها و اهدافی که از دیپلماسی ورزشی استفاده میشود، تحرکات پوششی برای اقداماتی با حساسیتهای سیاسی بالاست؛ به گونهای که ورزش به عنوان نقطه آغاز صلح، آشتی یا برقراری ارتباط مورد استفاده قرار میگیرد. در این میان سوءاستفاده از ورزش برای عادیسازی روابط با بازیگران منطقهای بهویژه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را می توان از اصلیترین اهداف مدنظر رژیم صهیونیستی عنوان کرد.
ازجمله راههای حساسیتزدایی اجتماعی در روابط میتوان مقابله ورزشکاران تیمهای عربی با نمایندگان رژیم صهیونیستی، برافراشتن پرچم رژیم صهیونیستی و حضور تماشاگران صهیونیست در کشورهای عربی را نام برد
در همین راستا رژیم صهیونیستی همزمان با آغاز برنامهریزی دوحه برای برگزاری جام جهانی فوتبال تلاش کرد به وسیله لابیهای بانفوذ خود در واشنگتن و نزد فدراسیون بین المللی فوتبال (فیفا)، قطر را زیر فشار قرار دهد تا با شروط تلآویو برای حضور تماشاگران صهیونیست موافقت کند.
هدف اصلی تلآویو از حضور و مشارکت حداکثری صهیونیست ها در قطر فراهم کردن بستر برای عادیسازی روابط است، زیرا فرآیند حساسیتزدایی اجتماعی از مهمترین مراحل عادیسازی روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی به شمار می رود.
ازجمله راههای حساسیتزدایی اجتماعی در روابط میتوان مقابله ورزشکاران تیمهای عربی با نمایندگان رژیم صهیونیستی، برافراشتن پرچم رژیم صهیونیستی و حضور تماشاگران صهیونیست در کشورهای عربی را نام برد. به عنوان نمونه، پیش از اعلام عادیسازی روابط میان امارات و رژیم صهیونیستی، همکاری ورزشی در سطح بسیار بالایی قرار داشت؛ به گونه ای که چند سال پیش از امضای توافق ابراهیم، وزیر فرهنگ و ورزش رژیم صهیونیستی به بهانه همراهی با تیم ورزشی به امارات رفت و با مقام های این کشور دیدار کرد. همچنین میتوان حضور تیم والیبال رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته در قطر را بیان کرد.
نکته حائز اهمیت مسابقات والیبال قطر آن بود که برای نخستین بار پرچم رژیم صهیونیستی در کنار سایر کشورها برافراشته شد. البته تلاشهای تلآویو برای عادی سازی روابط با قطر تاکنون موفقیتآمیز نبوده است.
گرچه قطر از سالهای نخست دهه 90 میلادی همواره بر میزان روابطش با رژیم صهیونیستی افزوده است و تنها کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس بود که موجودیت صهیونیست ها را به صورت دو فاکتو به رسمیت شناخت، اما محمد بن عبد الرحمان آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر اواسط سال 2021 میلادی اعلام کرد بعید است دوحه تا زمانی که رژیم صهیونیستی منازعه خود با فلسطین را حل نکند، روابطش را با تلآویو عادیسازی کند.
با وجود این، مقام های صهیونیستی دست از تلاش برنداشتهاند و تلاش می کنند با فراهم کردن مقدمات حضور تماشاگران صهیونیست در قطر فرایند حساسیتزدایی اجتماعی را در سطح بالایی عملیاتی کنند. حدود 15 هزار شهروند صهیونیست تاکنون بلیتهای حضور در ورزشگاه های مسابقات جام جهانی قطر را تهیه کردهاند و پیشبینی میشود جمعیتی حدود 15 تا 25 هزار نفر از رژیم صهیونیستی برای حضور در جام جهانی و تماشای این بازیها راهی دوحه شوند. تاکنون سابقه نداشته است این تعداد شهروند صهیونیست به کشوری سفر کنند که روابط رسمی با تلآویو ندارد.
یئیر لاپید، نخستوزیر رژیم صهیونیستی هفته گذشته در پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر اعلام کرد، برای حضور هواداران صهیونیست در جام جهانی که قرار است 20 نوامبر آغاز شود، امکان سفر به قطر با پروازهای مستقیم فراهم شده است. نخست وزیر رژیم صهیونیستی همچنین از دستیابی به توافق برای ارائه خدمات کنسولی به گردشگران صهیونیست که برای مشارکت در جام جهانی عازم قطر میشوند، خبر داد.
فیفا نیز به نوبه خود با صدور بیانیهای اعلام کرد، هواداران فوتبال از سرزمین های اشغالی میتوانند در پروازهای مستقیم به قطر حضور یابند؛ جایی که پروازهای چارتر از فرودگاه بن گوریون در نزدیکی تلآویو به مقصد دوحه برای حضور در مسابقات جام جهانی در دسترس خواهد بود.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی همچنین از دستیابی به توافق برای ارائه خدمات کنسولی به گردشگران صهیونیست که برای مشارکت در جام جهانی عازم قطر میشوند، خبر داد
در همین زمینه، وزارت امور خارجه آمریکا با استقبال از راهاندازی پروازهای مستقیم میان رژیم صهیونیستی و قطر، از آن به عنوان تحولی تاریخی نام برد. وزارت امور خارجه آمریکا به رژیم صهیونیستی، قطر و فدراسیون بین المللی فوتبال به دلیل تصمیم اخیر مبنی بر راهاندازی پروازهای مستقیم از تل آویو به دوحه هنگام برگزاری جام جهانی تبریک گفت و تأکید کرد: راهاندازی پروازهای مستقیم میان رژیم صهیونیستی و قطر همزمان حامل امیدهای زیادی برای تقویت روابط میان افراد و روابط اقتصادی میان تلآویو و دوحه است.
رسانههای عبری نیز مدعی شدند، رژیم صهیونیستی و قطر به توافقی برای گشودن دفتر دیپلماتیک موقت رژیم صهیونیستی در مدت برگزاری مسابقات جام جهانی در دوحه دست یافتند. شبکه آی ۲۴ نوشت: بر سر گشودن دفتر دیپلماتیک موقت رژیم صهیونیستی در قطر توافقی انجام شد و در روزهای آینده به طور رسمی این توافق امضا میشود.
این شبکه افزود: این توافق ماهها پس از شکست مذاکرات میان دو طرف به دست آمد. به موجب این توافق، مسئولانی از وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی برای ارائه خدمات کنسولگری به صهیونیست هایی که برای حضور در مسابقات جام جهانی به قطر خواهند رفت، در دوحه حاضر خواهند شد.
روزنامه یدیعوت آحارونوت نیز در این باره مدعی شد، هیئت اعزامی موقت رژیم صهیونیستی حدود دو ماه در دوحه فعالیت خواهد کرد. با وجود موافقت قطر با بسیاری از شروط صهیونیستها، تلآویو همچنان از اقدامات دوحه ناراضی است. به عنوان نمونه، مخالفت قطر برای همکاری با شرکتهای مخابراتی رژیم صهیونیستی و لزوم استفاده از سیم کارتهای قطری انتقاد صهیونیستها را به دنبال داشته است.
یوعز هندل، وزیر ارتباطات رژیم صهیونیستی در نامهای انتقادی به رئیس فیفا و مسئولان بلندپایه اتحادیه بینالمللی ارتباطات سازمان ملل متحد خواستار کمک به آنها و رایزنی با شرکتهای ارتباطی قطری در این زمینه شد.
این اظهارات و اقدامات صهیونیستها حاکی از انتظارات فزاینده تلآویو از کشوری است که با آن روابط رسمی ندارد. قطر همانند برخی از کشورهای شورای همکاری روابط دیپلماتیک غیر رسمی با تلآویو دارد، اما مقام های صهیونیستی تلاش می کنند قطر را به عنوان کشوری جدید به عادی سازی روابط ترغیب کنند. به ویژه که تن دادن قطر به امضای توافق عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی دستاورد مهمی برای تلآویو خواهد بود؛ زیرا دوحه دارای روابط قوی با جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) و اخوانالمسلمین است.
قطر همانند کویت یا عربستان سعودی در زمینه عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی نگران افکار عمومی و شکلگیری اعتراضات در داخل کشور نیست، اما دوحه در سطح خارجی به خاطر حساسیت گروههای مقاومت فلسطینی و همچنین برخی ملاحظات در رابطه با جمهوری اسلامی ایران، نگران امضای توافق صلح با رژیم صهیونیستی است.