شناسایی ۲۳۰۰۰ مبتلا به ایدز در کشور+ بیشترین راه‌های انتقال اچ‌آی‌وی-راهبرد معاصر
بازداشت مدعی نفوذ در دستگاه قضایی اعلام محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در جاده‌های کشور مشاهده سیاه‌گوش در یکی از زیستگاه‌های اشنویه آغاز پرداخت متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از ۲۳ آبان ماهواره استارلینک به زمین سقوط کرد شوک به بازنشستگان با عدم پرداخت حقوق‌ها در این ماه تازه‌ترین معافیت‌های سربازی در سال ۱۴۰۳ | خبر مهم درباره مشمولان بالای ۳۵ سال صدور اعلان نارنجی هواشناسی برای ۵ استان | تهران هشدار گرفت یک عضو شورای شهر چرام به اتهام ارتشا بازداشت شد قاضی دیوان عالی کشور: انتقال اموال برای نپرداختن مهریه قابل تعقیب کیفری است خبر خوش صندوق ذخیره فرهنگیان|واریز ۲ هزار میلیارد تومان به حساب فرهنگیان بازنشسته انتصابات جدید در شهرداری تهران + جزئیات همسان سازی حقوق بازنشستگان به ایستگاه آخر رسید علی سلامت کیست؟ | جزئیات ماجرای شکایت ده‌ها زن همدانی | زمان و محل اجرای حکم اعلام شد ورود دستگاه قضا به ماجرای رفتار غیرمتعارف در کارخانۀ لبنی

شناسایی ۲۳۰۰۰ مبتلا به ایدز در کشور+ بیشترین راه‌های انتقال اچ‌آی‌وی

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ایدز ایران با بیان این‌که ۲۳هزار نفر از مبتلایان HIV در کشور شناسایی شده‌اند، گفت: الگوی انتقال اچ‌آی‌وی از اعتیاد تزریقی به روابط جنسی تغییر کرده است.
تاریخ انتشار: ۱۳:۲۹ - ۱۰ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 01
کد خبر: ۱۶۱۷۵۷

به گزارش راهبرد معاصر؛ دکتر سیداحمد سید‌علی‌نقی به‌مناسبت روز جهانی ایدز اظهار کرد: "اچ‌آی‌وی" نوعی ویروس است که از راه‌های مختلفی می‌تواند انسان را آلوده کند.

 

روابط جنسی شایع‌ترین راه انتقال ایدز در ایران و جهان

وی درباره راه‌های عمده انتقال ویروس افزود: شایع‌ترین راه انتقال ویروس اچ‌آی‌وی در جهان و ایران، رابطه جنسی محافظت‌‌نشده است؛ راه دیگر انتقال از طریق اعتیاد تزریقی در معتادان است و یکی دیگر از راه‌های انتقال HIV نیز انتقال ویروس از مادر به کودک در حین بارداری، زایمان و یا شیردهی است.

 

کاهش میزان انتقال HIV از راه اعتیاد تزریقی در ایران

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ایدز ایران با بیان این‌که "پیک ابتلا به اچ‌آی‌وی در معتادان تزریقی را در دهه 70 شاهد بودیم"، گفت:‌ خوشبختانه با برنامه‌های کنترلی که وزارت بهداشت و سازمان زندان‌ها انجام دادند، شیوع اچ‌آی‌وی در زندانیان و معتادان تزریقی کاهش یافته است؛ یکی از قوی‌ترین برنامه‌ها که با هدف کاهش انتقال ویروس HIV در معتادان تزریقی در ایران اجرا شد "درمان نگهدارنده با متاودون" است که در زمان حاضر نیز در زندان‌ها برای برخی معتادان تزریقی اجرا می‌شود و یکی از عوامل بسیار مؤثر در کنترل HIV در معتادان و زندانیان بوده است.

 

امکان تولد نوزاد سالم از زوجین مبتلا به HIV تحت درمان

وی ادامه داد: در زنان مبتلا به اچ‌آی‌وی که باردار می‌شوند با ارائه درمان و داروی مناسب، می‌توان خطر انتقال ویروس به کودک را کاهش داد و الآن بسیاری از زوجین مبتلا به HIV وجود دارند که به‌دلیل مصرف داروی ایدز، فرزند آنها به این ویروس مبتلا نشده و سالم است اما به‌هرحال درصد اندکی از انتقال از مادر به کودک در جهان و ایران وجود دارد که میزان آن ناچیز است.

 

صفر شدن میزان انتقال ویروس از طریق انتقال خون

سیدعلی‌نقی درباره انتقال ویروس از طریق تزریق فرآورده‌های خونی گفت: راه دیگر انتقال HIV در جهان، تزریق خون و فرآورده خونی است که انتقال ویروس ‌از این طریق در دنیا کاهش یافته و در کشور ما صفر شده است زیرا سازمان انتقال خون نظارت دقیقی بر خون‌های اهدایی دارد.

 

افزایش سهم روابط جنسی پرخطر در میزان ابتلا

وی افزود: تأثیر تماس جنسی محافظت‌نشده در افزایش میزان ابتلا به ایدز در ایران و جهان رو به افزایش است و درباره میزان تأثیر روش‌های ابتلا به ایدز، سهم رابطه جنسی پرخطر از اعتیاد تزریقی پیشی گرفته است که امیدواریم با آگاهی‌بخشی به مردم بتوان جلوی افزایش این آمار را گرفت.

 

آخرین آمار مبتلایان HIV در ایران

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاسخ به سؤالی درباره آمار ابتلا به ایدز در ایران گفت:‌ درباره مبتلایان HIV و بیماری ایدز یک آمار تجمیعی داریم که از زمان شناسایی ایدز در ایران تا الآن را در بر می‌گیرد و شامل 44 هزار نفر است اما تعداد مبتلایان اچ‌آی‌وی در ایران که الآن زنده هستند؛ حدود 23 هزار نفر است و از این تعداد 16 هزار نفر، در مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری، تحت درمان قرار دارند.

 

سهم 19درصدی زنان از ابتلا به ایدز

وی درباره آمار مبتلایان به تفکیک جنیست تشریح کرد: حدود 19 درصد از مبتلایان HIV و ایدز زن و 81 درصد مرد هستند، این در حالی است که در سال‌ها و دهه‌های گذشته، میزان ابتلای زنان به ایدز، تک‌رقمی بود و الآن دورقمی شده است که می‌توان آن را با تغییر الگوی انتقال HIV از اعتیاد تزریقی به روابط جنسی مرتبط دانست، به‌عبارت دیگر، به‌دلیل آنکه سهم روابط جنسی در انتقال ویروس اچ‌آی‌وی بیشتر شده، نسبت ابتلای زنان به این ویروس نیز در مقایسه با سال‌های گذشته رشد داشته است.

 

تخمین وجود 55000 مبتلا به HIV در کشور

سیدعلی‌نقی با ابراز اینکه افزایش شناسایی بیماران مبتلا به HIV‌ در جامعه باعث ارائه درمان مناسب و پیشگیری از انتقال این بیماری به سایر افراد جامعه می‌شود؛ اضافه کرد:‌ تخمین زده می‌شود که تعداد مبتلایان HIV در ایران حدود 55 هزار نفر باشد زیرا مانند سایر کشورهای جهان، افرادی وجود دارند که به بیماری مبتلا هستند اما اطلاعی از ابتلا به آن ندارند که امیدواریم با افزایش آگاهی مردم و تشویق افراد به انجام آزمایش HIV بتوانیم میزان شناسایی این بیماری را در کشور افزایش دهیم.

 

بیش از نیمی از مبتلایان در سنین 25 تا 39 سال

وی اعلام کرد: بیش از 50 درصد افراد مبتلا به HIV در سنین 25 تا 39 سال قرار دارند که سن جوانی و فعالیت جنسی است و این مسئله نشان می‌دهد که باید آگاهی‌بخشی جامعه را به‌ویژه در قشر جوان افزایش دهیم.

 

سهم دودرصدی اطفال از مبتلایان HIV

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ایدز ایران در پاسخ به سؤالی مبنی بر میزان ابتلای کودکان به اچ‌آی‌وی بیان کرد:‌ نسبت اطفال به کل جمعیت مبتلا کمتر است اما می‌توان گفت که حدود دو درصد از افراد مبتلا به اچ‌آی‌وی، در سن زیر 14 سال قرار دارند.

 

آمار مرگ‌ومیر ناشی از بیماری ایدز در ایران

وی درباره میزان آمار مرگ‌ومیر ناشی از ایدز بیان کرد: برای دریافتن علت مرگ‌ومیر افراد در کشورها، باید آمارها از یکدیگر تفکیک شوند زیرا ممکن است فردی مبتلا به اچ‌آی‌وی باشد اما بر اثر یک سانحه تصادف فوت کند یا همزمان با اچ‌آی‌وی، به بیماری مزمن دیگری مبتلا باشد که منجر به مرگ وی شود که در این صورت نمی‌توان علت فوت او را به‌دلیل ایدز دانست.‌‌ بسیاری از کشورها این آمار تفکیکی را ندارند اما از بین 44 هزار نفر بیمار مبتلا به HIV که از دهه 60 تاکنون در کشور شناسایی شده، حدود 21 هزار نفر فوت کرده‌اند.

 

وجود 120 مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری

سیدعلی‌نقی با اعلام اینکه "120 مرکز مشاوره بیماری رفتاری در کشور داریم"، تصریح کرد:‌ این مراکز به مشاوره و تشخیص و درمان مراجعه‌کنندگان و مبتلایان اچ‌آی‌وی می‌پردازند و تمامی این خدمات نیز به‌صورت رایگان به بیماران ارائه می‌شود. افرادی که رفتار پرخطری داشته‌اند با مراجعه به این مراکز و پس از دریافت مشاوره، در صورت نیاز می‌توانند تست رایگان اچ‌آی‌وی بدهند و در صورت ابتلا به بیماری نیز درمان رایگان را دریافت می‌کنند. توزیع مراکز مشاوره بیماری‌های رفتاری در کشور به‌نحوی است که حداقل یک مرکز در هر مرکز استان وجود دارد تا بیماران و مردم بتوانند خدمات مربوطه را دریافت کنند.

 

درمان رایگان و محرمانه مبتلایان ایدز در کشور

وی افزود: خدمات تشخیصی و درمانی برای مبتلایان اچ‌آی‌وی علاوه بر رایگان بودن، کاملاً محرمانه است و افراد مبتلا بدون نگرانی می‌توانند برای آزمایش و درمان به این مراکز مراجعه کنند.

 

پراکندگی مبتلایان ایدز در استانهای کشور

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ایدز ایران درباره پراکندگی مبتلایان ایدز در کشور بیان کرد:‌ میزان ابتلا به ایدز در استان‌هایی بیشتر است که ارتباط بیشتری با مهاجران و مرزهای خارجی دارند یا میزان اعتیاد تزریقی در آنها بالاتر است بنابراین توزیع این 23 هزار نفر مبتلای زنده، در تمام استانها به‌صورت همگن نیست و به بسیاری از عوامل اجتماعی و فرهنگی و جمعیت هر استان بستگی دارد.

 

شیوع کرونا باعث غفلت جهان از ایدز شد

وی با بیان اینکه شیوع کرونا در سال‌های اخیر باعث غفلت جهان نسبت به بیماری ایدز و شناسایی مبتلایان شده بود؛ تأکید کرد:‌ با فروکش کردن این بیماری در ایران باید اقدامات مؤثرتری در راستای ارتقای آگاهی‌بخشی به مردم داشته باشیم./ تسنیم

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده