به گزارش راهبرد معاصر، سازمان موسوم به کنترل و مبارزه با فساد عربستان (نزاهه) در عربستان سعودی اعلام کرد که درمورد 437 مظنون از جمله کارمندان دولت تحقیق کرده و 170 شهروند و مقام دولتی را به اتهام رشوه، جعل و پولشویی بازداشت کرده است.
سازمان کنترل و مبارزه با فساد عربستان در بیانیهای تاکید کرد: در ماه جمادی الاول 1444 هجری قمری، 2426 دور نظارت و تحقیقات از 437 مظنون از شهروندان و کارمندان وزارتخانههای کشور از جمله دادگستری، شهرداری و دهیاری و مسکن، بهداشت، منابع انسانی و توسعه اجتماعی و تجارت و آموزش و پرورش آغاز کرد.
این نهاد سعودی در ادامه افزود: بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری 170 شهروند و کارمند دولتی بازداشت شدند. برخی از آنها به دلیل اتهام رشوه، سوء استفاده از موقعیت خود ، پولشویی و جعل با قرار وثیقه آزاد شدند.
در ادامه این بیانیه آمده است: در حال تکمیل رویههای پرونده برای ارجاع آنها به قوه قضاییه هستیم.
این کمیسیون هویت بازداشت شدگان و میزان پول مربوط به پروندههای فوق را فاش نکرد.
سازمان کنترل و مبارزه با فساد عربستان از شهروندان خواست هرگونه سوء ظن و شکّ و شبهه به فساد مالی یا اداری را از طریق وسایل متعدد ارتباطی اطلاع دهند.
ماه گذشته نیز عربستان سعودی 60نفر از جمله شماری از کارمندان وزارتخانههای کشور را به اتهام رشوه و کلاهبرداری بازداشت کرد.
این درحالی است که اخیرا دادگاهی در عربستان سعودی «سالم الدینی» معاون سابق وزارت کار و توسعه اجتماعی عربستان را که نزدیک به پنج سال است به دلیل انتقاد از مقاماتسعودی در بازداشت به سر می برد، به 15 سال حبس محکوم کرد.
سازمان موسوم به مبارزه با فساد در عربستان سالها به بررسی بسیاری از پروندهها ادامه داده و این امر منجر به محکومیت صدها کارمند فعلی و سابق در بخشهای مختلف دولتی و بسیاری از شهروندان و مهاجران شده است.
عربستان سعودی به طور دورهای پروندههای فساد مربوط به مقامات، افسران، بازرگانان و کارمندان دولتی را اعلام میکند.
سازمان کنترل و مبارزه با فساد عربستان اخیرا فاش کرد که در سال 2021 صلاحیتها و وظایف خود را در مبارزه با فساد آغاز کرد و 34825 دور نظارت را انجام داد و از 7648 متهم در پروندههای اداری، جنایی و مالی تحقیق کرد. طی این تحقیقات 2460 متهم برای تکمیل مراحل عادی در این کشور بازداشت و به قوه قضاییه ارجاع داده شدند.
مقامات سعودی طی ماههای گذشته کمپینهای بازرسی و نظارتی خود را تشدید کردند و صدها پرونده را به قوه قضائیه ارائه کردند که در آنها صدها نفر از جمله شاهزاده، افسران و مقامات نهادهای دولتی به حبس و جزای نقدی محکوم شدند.
مقامهای سعودی همچنین در سالهای اخیر طی چندین نوبت، تعدادی از مخالفان در این کشور را به بهانه مقابله با فساد بازداشت کردهاند.
«سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان، سال 1396 دستور تشکیل سازمان مبارزه با فساد به ریاست پسرش «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور را صادر کرد و به دنبال آن دهها نفر از شاهزادگان و مسئولان فعلی و پیشین سعودی دستگیر شدند.
دستگیری و بازداشت مقامات سعودی به اتهام فساد مالی در حالی صورت میگیرد که مسئولان عربستان جزئیات مربوط به اتهام این افراد را اعلام نمیکنند؛ در واقع شفافیتی که برای رسیدگی به چنین پروندههایی لازم است در روند دستگیری متهمان مربوطه در عربستان وجود ندارد. حتی اطلاع دقیقی از افراد بازداشت شده نیست.
محمد بن سلمان با دفاع از موج بازداشت مسئولان کنونی و پیشین عربستان و آنچه مبارزه با فساد خوانده است، مدعی شد که وی تلاش میکند با این کار، اقتصاد کشورش را اصلاح کند.
برخی ناظران در گزارشی با اشاره به تشدید سرکوب گری در عربستان سعودی اعلام کردند که مقامات سعودی بطور مستمر صدها مدافع و فعال حقوق بشر را به همراه بسیاری از شخصیتهای مذهبی، نویسندگان و منتقدان بازداشت میکند و این بازداشتها شامل مقامات دولتی، تاجران و شاهزاده نیز میشود.
عربستان سعودی در مورد شرایط آزادی بیان و حقوق بشر با انتقادهای بین المللی مواجه است و تعداد زیادی از روشنفکران، علما، روزنامه نگاران و مدافعان حقوق بشر و همچنین تعدادی از فعالان برجسته در زمینه حقوق بشر را نیز بازداشت میکند./ تسنیم