به گزارش راهبرد معاصر، "دیمیتری پولیانسکی"، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل معتقد است که ارسال تسلیحات نظامی به اوکراین از سوی کشورهای غربی باعث شده تا این کشور دیگر نتواند به روابط سابق خود با آنها بازگردد.
این دیپلمات روس شب گذشته در یک برنامه ویژه گفتگوی سیاسی در کانال تلگرامی خود به چشم انداز روابط روسیه و غرب اشاره و تاکید کرد: «بازگشت به سطح همکاری قبلی با کشورهای غربی، حتی پس از پایان عملیات ویژه نظامی در اوکراین غیرممکن خواهد بود. تصور اینکه بتوانیم به نحوی از عامل تأمین سلاح از سوی غرب که از آنها برای کشتن مردم غیرنظامی در منطقه دونباس، کریمه و سایر بخشهای خاک روسیه استفاده شده، عبور کرده و طوری رفتار کنیم که انگار چنین اتفاقی نیفتاده، غیرممکن است».
به گفته پولیانسکی، البته فعلاً خیلی زود است که درباره دیپلماسی آینده صحبت کنیم، زیرا هنوز هیچ گفتگوی بین روسیه و غرب وجود ندارد.
معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل همچنین ابراز عقیده کرد که اصلاح شورای امنیت مستلزم دست یابی به یک اجماع جامعه بین المللی است و بدوندست یابی به آن، تغییر در این ساختار ممکن نخواهد بود.
دیمیتری پولیانسکی گفت: شورای امنیت باید نظم کنونی حاکم بر جهان را منعکس کند، باید شامل کشورهای پرجمعیت و در حال توسعه باشد. مشکل این است که در جامعه بینالملل درباره نحوه انجام این اصلاحات، اینکه کدام کشورها باید به عضویت آن در آیند، آیا این عضویت باید دائمی باشند یا خیر، هنوز هیچ اتفاق نظری وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه گسترش احتمالی شورای امنیت سازمان ملل نباید به قیمت کارکرد آن تمام شود، افزود: «اعضای شورای امنیت در حال حاضر 15 کشور هستند و ما سه یا چهار ساعت در سالن می نشینیم و در مورد یک موضوع بحث می کنیم. اگر این تعداد مثلاً دو برابر شود، می توانید تصور کنید چه اتفاقی برای فعالیت آن می افتد. به نظر من، این وضعیت از لحاظ اتخاذ تصمیمات شورای امنیت کارایی نخواهد داشت. بنابراین، ما معتقدیم که ترکیب بهینه شورای امنیت پس از اصلاح آن گسترش تا حدود 20 کشور است، ولی 25 کشور در حال حاضر بسیار زیاد است.»
پولیانسکی همچنین یادآور شد که گزینه جایگزینی برای انتقال مقر سازمان ملل از نیویورک هنوز قابل مشاهده نیست، ولی این بدان معنا نیست که همه کشورها از این مسئله راضی هستند.
این دیپلمات گفت: «متاسفانه نیویورک تاکنون هیچ جایگزینی از نظر مقر سازمان ملل ندارد، هنگامی که ما در مورد وضعیت خود در اینجا، عدم صدور روادید و سایر مشکلاتی که با آن روبرو هستیم سؤالاتی را مطرح می کنیم، بسیاری از کشورها از ما حمایت می کنند. ... آمریکاییها مجبورند به انتقادات ما و انتقادات سایر کشورها پاسخ دهند.»
وی افزود، به دلیل ملاحظات مالی، همه کشورهای جهان همواره آماده تجهیز دفاتر نمایندگی خود در جاهای دیگر نیستند.
معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد همچنین اعلام کرد که انتقال قدرت در ایالات متحده به نمایندگان حزب جمهوری خواه تغییری در نگرش واشنگتن نسبت به مسکو به طور کلی ایجاد نخواهد کرد. دیمیتری پولیانسکی گفت: «نمی توان گفت که اگر مثلاً دولت تغییر کند و جمهوری خواهان نقش بزرگی در آن ایفا کنند، ما به نحوی آن را به شکل مثبتی احساس خواهیم کرد. خیر چنین اتفاقی نخواهد افتاد.»
در عین حال، وی یادآور شد: «بسیاری از آمریکاییها نگرش واقعاً خوبی نسبت به روسیه دارند، یا «حداقل درک میکنند که روابط باید به نحوی اصلاح شده و منافع دو کشور در نظر گرفته شود».
در اوایل ماه نوامبر، انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا در ایالات متحده برگزار شد و در نتیجه آن، حزب جمهوری خواه اکثریت مجلس نمایندگان را به دست آورد، البته کنترل سنا در اختیار دموکرات ها باقی ماند. حتی قبل از انتخابات، برخی از جمهوریخواهان بر لزوم کاهش و نظارت دقیق بر کمکهای واشنگتن به اوکراین، در صورت به دست آوردن کنترل کنگره تاکید داشتند. کنگره آمریکا در ترکیب جدید آن از سوم ژانویه سال 2023 کار خود را آغاز خواهد کرد.
دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در بخش دیگری از اظهاراتش یادآور شد که حذف روسیه از سازمان ملل از لحاظ حقوقی غیرممکن است، ولی اگر کسی راهی غیرقانونی برای این کار بیابد، نتیجه آن نابودی کل نظام روابط بینالملل خواهد بود.
این دیپلمات گفت: «به نظر من، سازمان ملل در آن صورت دیگر سازمانی متفاوت خواهد بود. و اگر از نظر تئوری، به روشی غیر قانونی، کسی راهی برای جدا کردن ما از سازمان ملل ارائه دهد - البته دوباره می گویم که چنین سناریویی از دید ما و از لحاظ حقوقی غیر ممکن است" - اما اگر، با این وجود، کسی این را به نحوی اجرا کند، مسلماً این اقدام منجر به تخریب کل سیستم روابط بین الملل خواهد شد و سازمان ملل متحد دست از کار خواهد کشید.»
پیش از این، دیمیتری کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین مدعی شد که کییف در حال آماده سازی اقدامات رسمی برای محروم کردن روسیه از عضویت در شورای امنیت سازمان ملل است. با این حال، وی اعتراف کرد که شروع چنین روندی کار آسان نخواهد بود.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، بارها این واقعیت را اعلام کرده که فدراسیون روسیه را نمی توان از ترکیب شورای امنیت حذف کرد.
در ایالات متحده نیز بر این عقیده هستند که هیچ راه قانونی برای تغییر قوانین سازمان ملل و محروم ساختن روسیه از عضویت در شورای امنیت وجود ندارد. کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید چندی پیش این مسئله را تایید کرد./ تسنیم