به گزارش راهبرد معاصر؛ طبق گزارش رسانههای غربی رقابت اصلی برای جایگزینی «یوکیا آمانو» به عنوان مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بین یک رومانیایی و یک آرژانتینی است.
خبرگزاری «رویترز» در گزارشی درباره کنارهگیری پیش از موعد آمانو به دلیل مشکلات جسمی، نوشته است «کرنل فروتا» هماهنگکننده ارشد سیاستگذاری آژانس که اهل رومانی است و «رافائل گروسی» نماینده آرژانتین در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نامزدهای احتمالی جانشینی آمانو هستند.
پیشتر در خبرها آمده بود که احتمال دارد تا زمان برگزاری انتخابات مدیر کلی، بخشی از مسئولیتهای آمانو به «کرنل فروتا» هماهنگکننده ارشد سیاستگذاری آژانس بینالمللی انرزی اتمی واگذار شود.
رویترز در ادامه گزارش خود خبر داد، انتظار میرفت رافائل گروسی نماینده آرژانتین در آژانس بینالمللی انرزی اتمی در دور قبلی انتخابات مدیر کلی آژانس با آمانو رقابت کند، اما او این کار را نکرد.
بنا بر گزارش این رسانه غربی، کرنل فروتا به عنوان هماهنگکننده ارشد سیاستگذاری آژانس، عملا در نقش رئیس دفتر یوکیا آمانو انجام فعالیت کرده است.
در سایت آژانس بینالمللی انرژی اتمی در توضیح نقش هماهنگکننده ارشد سیاستگذاری آژانس آمده است: «دفتر هماهنگی مدیرکل (آژانس)، مسئول تعدادی از وظایف حیاتی در رابطه با حمایت از اجرای وطایف محوله و مسئولیتهای مدیرکل است. از جمله این وظایف، انجام هماهنگی سیاستگذاری کلی، روابط خارجی (آژانس) با کشورهای عضو، ترسیم خط مشی و استراتژی و ایجاد هماهنگی بین فعالیتهای دفاتر آژانس در نیویورک و ژنو است که آژانس را با سازمان ملل و نهادهای آن را مرتبط میکنند».
«رافائل گروسی» نماینده آرژانتین در آژانس بینالمللی انرژی اتمی
«طارق رئوف» مسئول سابق هماهنگی سیاستگذاری آژانس درباره استعفای آمانو گفته است: «اینکه یک مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دلیل ناتوانی جسمی در اجرای وظایفش کنارهگیری کند، بیسابقه است. اساسنامه آژانس در این رابطه سکوت کرده است».
دفتر اطلاعرسانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم در این مورد اعلام کرد: «مدیر کل، درباره طرحهای آیندهاش با اعضای شورای حکام در تماس است. او در زمان مناسب اطلاعیهای رسمی به شورای حکام ارائه میکند.
طبق گزارش روز سه شنبه (دیروز) پایگاه «بلومبرگ»، آمانوی ۷۲ ساله خواستار آن است که تا پیش از ماه مارس (اسفند) سال آینده میلادی، سمت مدیر کلی آژانس را به فرد دیگر واگذار کند.
آمانو که در سال ۲۰۰۹ با حمایت آمریکا مدیر کلی آژانس شده، رسما تا پایان سال ۲۰۲۱ باید در این سمت بماند اما تصمیمش برای کنارهگیری، سبب آغاز رقابت برای اثرگذاری بر روند انتخاب مدیر کل شده است.
منبع: فارس