اعلام وضعیت اضطراری هواپیمای آمریکایی در نزدیکی تنگه هرمز واشنگتن پست: ترامپ گزینه‌ چندانی برای تشدید تحریم علیه ایران ندارد حزب‌الله مصاحبه جعلی العربیه درباره بلندی‌های علی الطاهر را تکذیب کرد نیویورک‌تایمز: تهدیدهای ترامپ برای وادار کردن ایران به امتیازدهی، نتیجه معکوس داشته است تأکید نخست‌وزیر قطر بر تلاش برای میانجیگری میان ایران و آمریکا ایهود باراک: اقدام نتانیاهو در تشدید تنش‌ با ترکیه احمقانه است غریب آبادی: آمریکا اسم شکست بعدیش را «جنگ اقتصادی» گذاشته‌ است هشدار صنعا: مرحله جدید معادلات علیه عربستان دردناک‌تر خواهد بود عراقچی: اصرار آمریکا به سیاست شکست خورده شکست‌های بیشتر به بار می‌آورد آمریکا مدعی شد: ۷۵۷ نظامی در جنگ ایران زخمی شده‌اند جلالی: پروژه‌های مشترک ایران و روسیه با سرعت بیشتری دنبال خواهد شد ادعای جدید ترامپ درباره مذاکره با ایران: مذاکره با آنها اتلاف وقت است! ۷ تحریم جدید انگلیس علیه ایران + جزییات واکنش حماس به ادعای ترور فرماندهان مقاومت توسط اسرائیل ماجرای اتهام نفوذ سایبری علیه ۱۷ ایرانی در آمریکا

برآوردی از حجم خسارت‌های اقتصادی ترکیه بابت زلزله اخیر

برآوردی از حجم خسارت‌های اقتصادی ترکیه بابت زلزله اخیر پس از یک هفته از زلزله ویرانگر در ترکیه این کشور با مشکلات اقتصادی آن درحال روبرو شدن است.
تاریخ انتشار: ۱۹:۴۳ - ۲۳ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 February 12
کد خبر: ۱۷۲۷۹۸

به گزارش راهبرد معاصر رفته‌رفته پیامد‌های ویرانگر زلزله روز دوشنبه ترکیه و سوریه که ترکیه آن را یکی از سخت‌ترین فجایع طبیعی در این یک قرن گذشته دانسته است، در عرصه اقتصادی آشکار می‌شود.

براساس گزارش «الجزیره»، دولت ترکیه اعلام کرده که در این زلزله بیش از ۷ هزار ساختمان در ۱۰ استان تخریب شده، ضمن اینکه در بسیاری از این مناطق زیرساخت‌های شهری نیز کاملا از میان رفته است. تخریب جاده‌ها در این مناطق روند امدادرسانی را مشکل کرده ضمن اینکه ۴ فرودگاه این منطقه از جمله فرودگاه انطاکیه نیز بر اثر حجم آسیب، از کار افتاده است.

خطوط لوله نفت و گاز نیز در مناطق زلزله‌زده با آسیب شدید مواجه شده که در نتیجه آن بسیاری از آن‌ها از کار افتاده و رساندن سوخت به این مناطق را که در اوج سرمای هوا با مشکل مواجه کرده است. از جمله خط لوله کرکوک عراق به بندر جیهان چند روز به درخواست ترکیه از کار افتاد.

بنادر منطقه هم آسیب‌های شدیدی دید و از جمله بندر مهم اسکندرون در ولایت ختای، بعد از آتش‌سوزی‌های پیاپی از خدمت خارج شد. همزمان وزارت بازرگانی ترکیه از بازرسی گسترده بازار‌ها پس از دریافت اخبار گران‌فروشی شدید خبر داد. این اعلام پس از آن انجام شد که برخی از افزایش ۱۵۰ درصدی قیمت پتو خبر دادند.

بازار‌های سهام نیز وضعیت بهتری نداشت، شاخص بورس استانبول ظرف ۳ روز پس از زلزله ۱۶ درصد کاهش را نشان داد و در نتیجه آن فعالیت خود را متوقف کرد. ناظران پیش‌بینی می‌کنند که این زلزله تأثیر شدیدی بر وضعیت تولید در این کشور داشته باشد، به خصوص که مناطق زلزله‌زده از مهم‌ترین مراکز تولیدی و صنعتی ترکیه هستند.

«ناگی باکر»، روزنامه‌نگار ترکیه‌ای تأکید می‌کند که از میان ۵۰۰ کارخانه صنعتی بزرگ ترکیه، بیش از ۱۵۰ کارخانه در ۱۰ استان آسیب‌دیده است. بر اساس آمار‌های رسمی مرکز آمار ترکیه، سهم این ۱۰ استان از تولید ناخالص داخلی ترکیه حدود ۹.۳ درصد یعنی ۷۶ میلیارد دلار است؛ ضمن اینکه این مناطق ۱۴ درصد تولید کشاورزی و ۱۱.۲ درصد تولید صنعتی و یک درصد درآمد گردشگری و ۸.۵ درصد کل صادرات ترکیه را به خود اختصاص داده‌اند.

«مخلص الناظر»، استاد اقتصاد و مدیریت بازرگانی دانشگاه استانبول، تأکید می‌کند که هزینه سنگین بازسازی مناطق زلزله‌زده فشار شدیدی را بر بودجه ترکیه وارد خواهد کرد و بر کسری بودجه خواهد افزود و نتیجه آن کاهش بیش از پیش ارزش لیره در برابر دلار است.

«یوسف کاتب اوغلو»، سیاستمدار و بازرگان ترکیه‌ای نیز تأکید می‌کند که منطقه آسیب‌دیده از زلزله دارای تراکم جمعیتی بالا و زمین‌های کشاورزی گسترده و کارخانه‌های بسیار است.

به نظر او سیاهه آسیب‌های اقتصادی ناشی از زلزله در ترکیه به این شرح است: ترابری هوایی با از کار افتادن ۴ فرودگاه از ۷ فرودگاه این منطقه. حمل و نقل دریایی به علت از کار افتادن بندر اسکندرون به علت آتش‌سوزی گسترده. بخش بیمه، چون ۷-۸ هزار ساختمان تخریب شده که اکثر آن‌ها بیمه بوده‌اند و هزینه یک میلیارد دلاری بر دوش بیمه می‌گذارند.

بخش صنایع به خصوص در غازی عنتب و قهرمان مرعش با آسیب‌دیدن ۱۵۰۰ کارخانه و کارگاه کوچک و متوسط. تخریب زیرساخت‌های حیاتی از جمله جاده‌ها، پل‌ها، شبکه‌های انتقال گاز و برق و آب در منطقه‌ای به وسعت انگلستان یا بلژیک.

خسارت شدید انسانی که هیچ قیمتی برای آن نمی‌توان تعیین کرد و به معنای فشار شدید بر بخش درمان است. سازمان رتبه‌بندی فیچ نیز حجم خسارت‌های را ۲ تا ۴ میلیارد دلار برآورد کرده است. از سوی دیگر، این زلزله باعث وحشت گردشگران خارجی هم خواهد شد و سفر آن‌ها به ترکیه را نیز کاهش خواهد داد./باشگاه خبرنگاران جوان

مطالب مرتبط
ارسال نظر
captcha
پرطرفدارترین اخبار