رشد ۷۵ درصدی بدهی بانکها به بانک مرکزی و توافق با خزانه داری کل برای تجدید نظر در حساب واحد خزانه-راهبرد معاصر

رشد ۷۵ درصدی بدهی بانکها به بانک مرکزی و توافق با خزانه داری کل برای تجدید نظر در حساب واحد خزانه

با توجه به پیاده سازی حساب واحد خزانه بالغ بر ۳۷۰ همت منابع شرکتهای دولتی به خزانه داری کل منتقل شده که این موضوع منجر به فشار مضاعف به شبکه بانکی و اضافه برداشت آنها از بانک مرکزی شده است. برای جلوگیری از رشد بی ضابطه پایه پولی این رویه اصلاح میشود.
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۱ - ۲۲ فروردين ۱۴۰۲ - 2023 April 11
کد خبر: ۱۷۹۲۹۴

به گزارش راهبرد معاصر،  رئیس کل بانک مرکزی اخیرا در رابطه با میزان مانده حساب شرکت‌های دولتی در بانک مرکزی گفت: 372 همت از منابع دولت و شرکت‌های دولتی در بانک‌ مرکزی است. طبق قانون دولت و شرکت‌های دولتی نمی‌توانند پولشان را در بانک‌های تجاری سپرده‌گذاری کنند و باید پولشان را در بانک مرکزی سپرده کنند. دولت به دلیل اینکه پول خود را از سیستم بانکی جمع کرده و به بانک‌ مرکزی انتقال داده، موجب ناترازی سیستم بانکی شده است. رسیدگی به این مسئله یکی از برنامه‌های بانک مرکزی در توافق با خزانه‌داری و وزارت اقتصاد است.

 

بر این اساس با توجه به پیاده سازی حساب واحد خزانه بالغ بر 370 همت منابع سازمانها و شرکتهای دولتی به خزانه داری کل کشور منتقل شده که این موضوع منجر به فشار مضاعف به شبکه بانکی و اضافه برداشت آنها از بانک مرکزی گردیده است. به این ترتیب طبق اظهار نظر تازه رئیس کل بانک مرکزی برای جلوگیری از رشد بی ضابطه پایه پولی ناشی از رشد قابل توجه بدهی بانکها به بانک مرکزی با توافق با وزارت اقتصاد این سازوکار اصلاح خواهد شد.

 

گفتنی است، بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی، بدهی بانک‌ها به این بانک در آذر و دی‌ماه سال 1401 رشد قابل توجهی را داشته است. بسیاری معتقدند زمانی که پایه پولی از مسیر رشد بدهی بانکی شکل می گیرد منجر به تورم‌زایی بالا می‌شود، زیرا بانک‌ها مجبور به استقراض از بانک مرکزی شده و در ادامه این استقراض با چاپ پول بدون پشتوانه پاسخ داده می‌شود.

 

بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی در دی 1401 رشدی 75.3 درصدی را نسبت به سال قبل از خود داشته و در آذر ماه نیز افزایشی برابر با 77.1 درصد را به ثبت رسانده است. بررسی صورت گرفته حاکی از آن است که در عرض 10 ماه رشد این شاخص در دی ماه سال گذشته نسبت به اسفند 1400 به حدود 110 درصد رسیده است.

 

در سال 1401 با استفاده از سازوکار حساب واحد خزانه و تجمیع تمام منابع دولتی در خزانه داری کل کشور برای نخستین بار دولت از تنخواه بودجه استفاده نکرد. این درحالی است که در سال 1400 دولت حدود 53 همت تحت عنوان تنخواه از بانک مرکزی استقراض کرده بود./ تسنیم

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار