به گزارش راهبرد معاصر در مسیر پیگیری این فرآیند، وزاری خارجه دو کشور نیز در فروردینماه جاری ضمن دیدار و گفتوگو پیرامون اجراییسازی توافقات میان دو کشور، برنامه اعزام هیأتهای کارشناسی برای بازگشایی سفارتخانهها و نمایندگیهای طرفین را نهایی کردند؛ اقداماتی که به نگرانی رژیم موقت صهیونیستی در عدم منزوی کردن تهران منجر شده است.
روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هیوم» امروز دوشنبه با انتشار گزارشی به ابعاد شکست تلآویو در جریان این توافق پرداخت و نوشت، مشکلات داخلی که رژیم صهیونیستی با آن روبهروست، در سایه تغییرات ژئوپلتیکی که اخیرا به خاطر همگرایی «غیر منتظره» ایران و عربستان صورت گرفت، تحرکات دیپلماتیک کشورهای منطقه در راستای صلح و همگرایی و پایان تنش در یمن و سوریه، همگی عواملی است که باعث شده اسرائیل خود را در موقعیتی ببیند که انتظار آن را هم نداشته است.
به گزارش این روزنامه، همزمان با تحولات اخیر،«اسرائیل» نتوانسته است تبعات همگرایی ایران و عربستان را هضم کند؛ همگرایی که باعث توقف طرحهای صهیونیستی در منطقه و توقف عادیسازی روابط با این رژیم شده است؛ به نحوی که رژیم صهیونیستی طی ماههای گذشته در تلاش بود با مسئولان سعودی به این عادیسازی دست یابد، ولی این طرح نیز شکست خورد.
بنا بر این گزارش، وزارت خارجه رژیم صهیونیستی هم در واکنش به توافق تهران-ریاض، مدعی شد که «از نزدیک، اوضاع را دنبال میکند»، ولی آمریکا را مسئول این شکست معرفی و تأکید کر، آمریکاییها نتوانستند به نقش خود در منطقه عمل کنند و آن را تحویل چین دادند، ولی هر گونه همگرایی بین کشورهای منطقه، «به سود اسرائیل نیست».
این در حالی است که وزرای خارجه ایران و عربستان، ۱۷ فروردین و بعد از حدود ۷ سال و ۳ ماه قطع روابط، در پکن رسما دیدار و بیانیهای مشترک را امضا کرده و بر آمادگی برای از بین بردن موانع پیش روی گسترش همکاریها تأکید کردند.
فیصل بن فرحان و حسین امیرعبداللهیان در این بیانیه بر آمادگی خود برای از بین بردن موانع پیش روی گسترش همکاریها تأکید کردند. دو وزیر همچنین در خصوص فعال سازی موافقتنامههای مشترک و تبادل هیأتهای دو کشور به منظور توسعه روابط در زمینههای مختلف از جمله در زمینههای اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاری، انجام مذاکرات هیأتهای تخصصی به منظور از سرگیری پروازهای مستقیم، تسهیل صدور روادید برای شهروندان دو کشور از جمله روادید عمره و نیز تقویت همکاریهای مشترک در مجامع بینالمللی توافق کردند.
اسرائیل هیوم با اذعان به این واقعیت که هر گونه همگرایی یا مصالحه برای کاهش تنش، به سود اسرائیل نیست، در ادامه نوشت، این مسئلهای است که مرکز مطالعات امنیت داخلی اسرائیل بر آن تأکید داشته است؛ به نحوی که تلآویو همیشه از تنش روابط بین کشورهای منطقه در راستای تقویت امنیت و روابط و بهبود موقعیت خود استفاده میکرده است.
به گزارش این روزنامه، در ماههای گذشته، تغییرات بنیادینی در خاورمیانه رخ داد که به ائتلافهای جدید منجر شد، ائتلافهایی که «موازنه قوا را در منطقه تغییر داده است» و این مسئله به هیچ وجه، به سود رژیم صهیونیستی و امنیت آن نیست؛ هر چند که هنوز تبعات این همگرایی بر روی صهیونیستها به خوبی روشن نشده است.
بنا بر این گزارش، همه این تغییرات به خاطر تغییر مواضع عربستان و ایران و میانجیگری بغداد و تضمینی است که چین به این کشورها داده است. لذا در حال حاضر نقش آمریکا در منطقه به نحوی تغییر کرده است که به سود رژیم صهیونیستی نیست؛ گذشته از اینکه آمریکا هم اکنون، مشغول جنگ اوکراین بوده و همین مسئله باعث شده است که به نقش خود در خاورمیانه توجهی نداشته باشد و به دنبال آن، این فرصت به چین داده شد که وارد منطقه شده و تغییرات بنیادینی در آن ایجاد کند.
در کنار عربستان، اردن هم اخیرا تأکید کرد که به دنبال بهبود روابط خود با جمهوری اسلامی ایران است. ایمن الصفدی وزیر خارجه این کشور در تماس تلفنی با امیر عبداللهیان گفت که اردن مانند همه کشورهای عربی، خواستار برقراری روابط با ایران بر مبنای اصل عدم مداخله در امور داخلی و همکاری است که به سود دو کشور و منطقه است.
وزیر خارجه اردن همچنین تأکید کرد که باید برای بررسی مسائل مختلف از جمله وضعیت مرزهای اردن و سوریه و چالشهایی که قاچاق مواد مخدر به اردن ایجاد کرده است، گفتوگوی عملی، شفاف و صریحی صورت گیرد.
امیرعبداللهیان و الصفدی همچنین توافق کردند که دیدارهای امنیتی بین دو کشور برای حل مسائل موجود و همچنین تماس سیاسی بین دو وزیر ادامه یابد تا به حصول توافقاتی ختم شود که پایهگذار روابط آینده باشد؛ روابطی که بر مبنای همکاری باشد و در تقویت امنیت، ثبات و همکاری منطقه نقش ایفا کند.
وزیر خارجه ایران هم با بیان اینکه تهران مایل به توسعه روابط با اردن است، گفت که ایران، از نقش «امان» در منطقه، قدردانی میکند. الصفدی نیز بار دیگر تأکید کرد که از توافق تهران-ریاض استقبال و از آن حمایت میکند و آن را گام اصلی برای حل تنشهای منطقه و تقویت امنیت و ثبات میداند./فارس