به گزارش راهبرد معاصر؛ "بانک مرکزی عراق اجازه انتقال دلار به ایران را ندارد"، این خبری است که در روزهای اخیر در محافل خبری دست به دست میشود و در بازار هم اثراتی داشته است ولی پرسوجو از اعضای اتاق مشترک ایران و عراق نشان میدهد که این موضوع جدیدی نیست و مبادلات تجاری ایران و عراق بهروال سابق انجام میشود.
حمید حسینی؛ عضو هیئت مدیره اتاق مشترک ایران و عراق در همین ارتباط و در واکنش به مشکل ایران برای دریافت ارز از عراق میگوید: اگرچه از گذشته مشکلاتی در نقل و انتقال ارز وجود داشته، اما بهدلیل اینکه بازار ارز عراق، بازار باز بوده است ما هیچ مشکلی در تراکنشهای مالی با عراق نداشتیم و در زمان حاضر هم نداریم.
وی ادامه داد: اخیراً هم فدرال رزرو با توجه به اینکه باید 250 تا 300 میلیون دلار بابت پول نفت عراق تخصیص میداد؛ سختگیریهایی را شروع کرده است و برای واردات در صورتی ارز تخصیص میدهد که گواهی مبدأ آن مشخص و همچنین مدارک حمل آن موجود باشد؛ چرا که بخشی از ارزها برای پولشویی استفاده و بخشی هم بهعنوان فساد خارج میشد و هیچ نظارتی بر بازار ارز عراق وجود نداشت.
حسینی تصریح کرد: در این شرایط صادرکننده ایرانی نمیتواند ارز را با نرخ رسمی از بانک مرکزی عراق دریافت کند؛ درواقع خریدار کالای ایرانی اگر بخواهد از ایران کالا بخرد مجبور است در بازار آزاد ارز خود را با نرخ 7 تا 8 درصد بالاتر تبدیل کند و به صادرکننده ایرانی پرداخت کند.
عضو هیئت مدیره اتاق مشترک ایران و عراق افزود: این بهمعنای آن نیست که ارز در صرافیهای عراق وجود ندارد یا کم شده است؛ در زمان حاضر واردکننده عراقی با ارائه اسناد به صرافیها، با نرخ 1320 دینار یک دلار ارز دریافت میکند، اما شاید برای پرداخت پول واردات خود از ایران باید حدودا 1500 دینار بهازای هر دلار پرداخت کند که البته این موضوع قیمت ما را نسبت به رقبا افزایش میدهد که البته اخلالی در روابط تجاری ایران و عراق ایجاد نمیکند؛ بههرحال این وظیفه تاجر عراقی است که پول ما را بدهد؛ یا اسکناس دلار یا درهم در امارات یا لیر در ترکیه و حتی ریال در ایران.
وی با بیان اینکه مبادلات عراقیها بهطور کلی با دلار است چرا که نه دینار و نه یورو در آنجا کاربردی ندارد، گفت: مبادلات ایران و عراق بهصورت فیزیکی و اسکناسی از نظام صرافیها نقل و انتقال مییابد.
حسینی اظهار کرد: باوجود سختگیریها در عراق مشکل خاصی در تجارت با ما ایجاد نشده است و روند تجاری ایران و عراق در همین یکماهه ابتدایی 1402 با وجود تعطیلی نوروز و عید فطر و ماه رمضان مثبت بوده است بهنحوی که صادرات 600 میلیون دلاری به این کشور همسایه داشتیم و پیشبینی میشوند این رقم در اردیبهشت ماه نیز بیشتر خواهد شد.
بهگفته عضو هیئت مدیره اتاق مشترک ایران و عراق، بهدلیل مزیت حملونقل و نزدیکیای که ما به عراق داریم و همچنین قیمت رقابتی کالاهای ما، این 7 یا 8 درصد افزایش تبدیل ارز در صرافی عراقی نمیتواند مانع روابط ما با این کشور شود.
یحیی آلاسحاق نیز در واکنش به اخبار محدودیتهای جدید ارزی در مبادلات ایران و عراق گفته است: مبادلات تجاری ایران و عراق طبق روال سابق انجام میشود و اتفاق جدیدی نیفتاده است.
او تأکید کرد: بحث محدودیتهای جدید ارزی در مبادلات بین ایران و عراق شایعه است و ما اطلاعی از آن نداریم.
وی افزود: محدودیتهایی در مبادلات ارزی بین ایران و عراق از گذشته وجود داشته، اما توافقاتی که بین بانک مرکزی ایران و عراق انجام شده، طبق روال سابق در حال اجراست.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق خاطرنشان کرد: سال گذشته صادرات ایران به عراق 10 میلیارد دلار را رد کرد و امسال هم در حال رشد است و مشکلی وجود ندارد./ تسنیم