کنعانی: هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده‌ایم-راهبرد معاصر
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد عراقچی: ایران به گام غیرفنی اروپا پاسخ مناسب می‌دهد

کنعانی: هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده‌ایم

سخنگوی وزارت امور خارجه توافق موقت و ترتیبات جدید جایگزین برجام را تأیید نکرد و گفت: دولت ایران هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده و برای انجام مذاکرات جدی و محتوایی به منظور به نتیجه رسیدن مذاکرات، آمادگی جدی خود را نشان داده است.
تاریخ انتشار: ۱۲:۵۰ - ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - 2023 June 12
کد خبر: ۱۸۸۸۸۲

به گزارش راهبرد معاصر، ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.

 

* هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده‌ایم

وی درباره مذاکرات رفع تحریم گفت: درباره برجام و مذاکرات هسته‌ای دیدگاه‌های اصولی، روشن و اعلام شده‌ای داریم. جمهوری اسلامی ایران ضمن اینکه سیاست خنثی سازی تحریم‌ها را با تکیه بر ظرفیت‌های داخلی و روابط گسترده رو به تزاید با همسایگان و کشورهای دوست در سرلوحه کار خودش قرار داده، اما هیچگاه فرآیندهای دیپلماتیک را با هدف رفع تحریم‌های ظالمانه متوقف نکرده و همچنان ادامه می‌دهد و بر همان مبنا تبادل پیام‌ها و رایزنی‌های دیپلماتیک با طرف‌های مقابل در سطوح مختلف از طریق طرف‌های واسطه و کشورهای دوست و دارای رابطه نزدیک با طرف‌های مقابل ما ادامه داشته و دارد.

 

کنعانی افزود: در راستای تامین منافع حداکثری ملت ایران، طرف‌های ایرانی و دولت ایران هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده است و برای انجام مذاکرات جدی و محتوایی به منظور به نتیجه رسیدن مذاکرات هم همواره آمادگی جدی خودش را نشان داد و معیار و ملاک ما هم عملکرد طرف‌های مقابل ما بوده و نه اظهارات رسانه‌ای و مواضعی که با اهداف و انگیزه‌های گوناگون در حوزه رسانه بیان می‌شود.

 

سخنگوی وزارت خارجه تأکید کرد: دولت سیزدهم در ارتباط با برجام از ابتدا سیاست اصولی و روشنی را اعلام کرده است، اینکه برجام همه موضوع سیاست خارجی ما نیست، بلکه تنها یکی از موضوعات مرتبط با سیاست خارجی است. در ارتباط با توافق بارها به صورت صریح اعلام شد که در هرگونه توافقی علاوه بر منویات محکم، مستدل و منطقی مقام معظم رهبری، همچنین منافع ملی و قانون اقدام راهبردی مجلس به منظور تامین منافع حداکثری کشور و عدم عدول از خطوط قرمز مورد توجه جدی ما و تیم مذاکره کننده است و بر همین اساس کار را تا رسیدن به نتیجه مطلوب ادامه خواهیم داد.

 

* آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده ایران

وی درباره آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده ایران هم عنوان کرد: این موضوع از مسیرهای مختلف دیپلماتیک ادامه دارد. این دارایی‌ها که عمدتا به دلیل فشارهای غیرقانونی آمریکا بر شرکای تجاری ما بلوکه شده‌اند، به صورت مستقیم با دولت‌های ذیربط گفت‌وگو می‌کنیم و همچنین برای تاثیرگذاری بر موضع غیرقانونی دولت آمریکا نیز از طریق واسطه‌ها مذاکراتی را انجام می‌دهیم. در این ارتباط تلاش‌ها ادامه دارد و گام‌های موثری برداشته شده و این روند مورد اهتمام و توجه جدی دولت و دستگاه دیپلماسی است. چون مایل هستیم روند کار با جدیت و دقت ادامه یابد و به نتیجه کار آسیبی وارد نشود، مایل هستیم دستاوردهای این تلاش‌ها را در مقاطع آتی گام به گام به اطلاع ملت ایران برسانیم.

 

* رابطه با مصر

این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین درباره رابطه با مصر گفت: موضع دولت سیزدهم درباره اولویت توسعه روابط با کشورهای همسایه و اسلامی در منطقه روشن است و یکی از اولویت‌های ماست و در ارتباط با مصر هم همانطور که قبلا تأکید شد و مقام معظم رهبری هم در این ارتباط تصریح کردند، در صورت تمایل دولت مصر برای از سرگیری روابط با ایران، حتما از این رویکرد و چنین تمایلی استقبال می‌کنیم و در این زمینه گام متقابل و لازم را برخواهیم داشت.

 

* انتخاب فرد مناسب برای تصدی سفارت ایران در لیبی

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص لیبی و اعزام سفیر ایران به طرابلس هم بیان کرد: لیبی کشور مهم اسلامی و عربی است و امنیت و ثبات در این کشور برای ما حائز اهمیت است. فرد مناسب برای تصدی مسؤولیت سفارت ایران در لیبی را انتخاب کردیم و روند اداری کار برای تایید نهایی و انتصاب ایشان در حال انجام است و امیدواریم در آینده نزدیک با عزیمت سفیر جدید به لیبی، شاهد ازسرگیری رسمی فعالیت‌های سفارت ایران در طرابلس هم باشیم.

 

* تبادل زندانیان با آمریکا

کنعانی درباره تبادل زندانیان با آمریکایی‌ها اظهار داشت: امیدواریم شاهد این اتفاق باشیم. ما همه تلاش‌های لازم را با نگاه به جنبه انسانی این مضووع انجام دادیم و مذاکرات از طریق واسطه‌ها ادامه دارد و می‌توانیم اظهار خرسندی کنیم در صورتی که طرف مقابل همین جدیت را از خودش نشان دهد این رخداد می‌تواند در آینده نزدیک اتفاق بیفتد. منتظر نتیجه دهی گفت‌وگوهای دیپلماتیک از طریق واسطه‌ها هستیم.

 

* سفر رئیس جمهور به آمریکای لاتین

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره سفر رئیس جمهور به آمریکای لاتین نیز اظهار داشت: شاهد آغاز تور آمریکای لاتین رئیس جمهور در رأس یک هیأت عالیرتبه به سه کشور آمریکای لاتین هستیم. این سفر در پاسخ به دعوت رسمی به عمل آمده از رئیس جمهور و با پاسخ مثبت ایشان مواجه شد. آمریکای لاتین جزو حوزه‌های مهم مورد توجه در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده و ان‌شاءالله خواهد بود و این توجه افزایش خواهد یافت. در هندسی سیاسی جهان نقش آمریکای لاتین حائز اهمیت است. با اغلب کشورهای این منطقه مواضع و دیدگاه‌های سیاسی مشترک و نزدیک به هم در ارتباط با موضوعات سیاسی و بین‌المللی داریم که به تقویت ارتباطات و همکاری‌های ایران و کشورهای این منطقه کمک می‌کند. ظرفیت‌های اقتصادی مکمل بین ایران و کشورهای این منطقه وجود دارد.

 

وی با اشاره به توانمندی‌های ایران در حوزه‌های صنعتی، تکنولوژی‌های های‌تک اظهار داشت: این توانمندی‌های مورد نیاز کشورهای دوست ما در آمریکای لاتین است و فرصت خوبی را قرار می‌دهد که در همکاری برد - برد زمینه‌های توسعه همکاری‌های اقتصادی و تجاری را همپای روابط سیاسی ارتقاء ببخشد.

 

کنعانی ادامه داد: هیأت اقتصادی نیز پیش از رئیس جمهور به این کشورها سفر کردند و ان‌شاءالله با حضور رئیس جمهور شاهد برگزاری نشست هیأت‌های بخش خصوصی و تجاری دو کشور خواهیم بود و در کنار اسنادی که به امضا خواهد رسید می‌توانیم بگوییم در یک نقطه جدیدی از عزیمت و حرکت دوسویه ایران و شرکای ما در منطقه آمریکای لاتین هستیم که بتوانیم روابط اقتصادی و تجاری ایران و کشورهای شریک ما را همپای مناسبات سیاسی در حد قابل قبول‌‌تری ارتقاء دهیم.

 

* نشست چهارجانبه معاونان وزرای خارجه ایران، سوریه، روسیه و ترکیه

 سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگری درباره برگزاری نشست چهارجانبه ایران، روسیه، سوریه و ترکیه در سطح معاونان وزرای خارجه اظهار داشت: نشست چهارجانبه در استمرار هماهنگی‌ها و مشورت‌های سازنده چهار کشور است برای اینکه به تثبیت شرایط امنیتی در سوریه کمک کنند و مناسبات سوریه و ترکیه مبتنی بر گام‌هایی که پیش از این برداشته شده به یکدیگر نزدیک شود و شاهد ارتقای روابط دو کشور باشیم.

 

وی افزود: این نشست در تکمیل اقدامات سازنده و مشترک چهار کشور خواهد بود و امیدواریم در موعد مقرر برگزار شود.

 

* اقلیم کردستان عراق

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اقلیم کردستان عراق اظهار داشت: با دولت عراق مشورت‌های ما همواره مستمر است. مشخصا در ارتباط با موضوع اقلیم کردستان عراق و سفر مقامات امنیتی عراق به ایران یکی از موضوعات مذاکره اجرای توافقنامه امنیتی بین ایران و دولت عراق در ارتباط با تقویت استقرار نیروهای رسمی دولت فدرال عراق در طول مرزهای مشترک دو کشور در منطقه اقلیم کردستان و خلع سلاح نیروهای مسلح تجزیه طلب ضد انقلاب در این منطقه بود. ایران انتظار دارد بر مبنای توافق انجام شده شاهد تکمیل اجرای آن توافق و رفع نگرانی‌های کامل ایران و استقرار کامل نیروهای دولت مرکزی عراق در طول مرزهای مشترک باشد. با این نگاه که هم امنیت در مرزهای مشترک تقویت و تحکیم شود و هم در نتیجه توافق به عمل آمده، دولت عراق به مسؤولیت خودش برای خلع سلاح نیروهای ضد انقلاب مسلح و تجزیه طلب که از خاک عراق برای ایجاد اردوگاه‌های نظامی استفاده کردند، عمل کند.

 

* حق‌آبه هیرمند

وی درباره حق‌آبه ایران از هیرمند گفت: موضع جمهوری اسلامی ایران در این ارتباط روشن است. ایران انتظار دارد بر مبنای معاهده سال ۱۳۵۱ حق‌آبه کامل ایران از آب هیرمند به جمهوری اسلامی ایران تحویل داده شود. متاسفانه در طول سال‌های گذشته شاهد این اتفاق نبودیم. مذاکرات جدی در سطوح مختلف با مقامات دولت سرپرستی موقت افغانستان انجام شد و در نتیجه این مذاکرات، به رغم اینکه بخشی از حق‌آبه ایران تحویل داده شد، ولی این تمام حق‌آبه بر مبنای این معاهده نبود. جمهوری اسلامی ایران بر ضرورت التزام دولت موقت افغانستان بر اجرای کامل این معاهده و تحویل حق‌آبه تأکید داشت.

 

سخنگوی وزارت خارجه بیان کرد: هیأتی عالیرتبه از ایران بنا به دستور رئیس جمهور اخیرا به افغانستان سفر کرد. برای اینکه در فضای آرام‌تری مذاکرات را پیش ببریم، در این مرحله مایل به انجام مسائل رسانه‌ای و خبری نبودیم. اصل اساسی برای ما این است که طرفین بتوانند با تفاهم و گفت‌وگو زمینه اجرای معاهده و بندهای مربوط به حق‌آبه ایران را فراهم کنند. گفت‌وگوهای خوبی در سطوح عالی با مقامات دولت سرپرستی افغانستان انجام و در این رابطه توافق شد که طرف افغانستانی گام‌های مثبت جدیدی بردارد و اقدامات فنی لازم هم انجام شود.

 

کنعانی گفت: بر مبنای سیاست همسایگی و ضرورت حفظ فضای مثبت در مناسبات دو کشور و مبتنی بر معاهده لازم الاجرایی که بین دو کشور وجود دارد، انتظار داریم مقامات دولت افغانستان نسبت به اجرای معاهده و تامین حق‌آبه ایران مسؤولانه عمل کرده و حسن نیت خودشان را نشان دهند.

 

سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: حق‌آبه حق ملت ایران و خاصه حق مردم سیستان و بلوچستان است و ادای این حق‌آبه نشانه حسن نیتی است که می‌تواند زمینه ساز تقویت همکاری‌های سازنده دو کشور در موضوعات مشترک باشد. این موضوع را با جدیت دنبال خواهیم کرد.

 

* تبادل پیام‌ها از طریق عمان/ توافق موقت و جایگزین برجام را تأیید نمی‌کنیم

وی در پاسخ به سؤال الجزیره عربی درباره خبر منتشر شده مبنی بر مذاکرات غیرمستقیم علی باقری و مشاور رئیس جمهور آمریکا در امور خاورمیانه در مسقط اظهار داشت: با هدف تحرک بخشی به مذاکرات رفع تحریم، از مساعی جمیله سلطنت عمان و مقام‌های ارشد این کشور که چندین هفته قبل مطرح شده بود استقبال کردیم و در این چارچوب تبادل پیام‌هایی از طریق عمان با طرف مقابل داشتیم و روند گفت‌وگو در این چارچوب ادامه دارد.

 

این دیپلمات ارشد ایرانی خاطرنشان کرد: دستگاه دیپلماسی وظیفه ذاتی خود را انجام می‌دهد و در مسیر تامین منافع ملی از همه امکانات موجود در چارچوب سیاست‌های اصولی ایران استفاده می‌کند. هم از ابتکارات عمان استقبال کردیم و هم از ظرفیت عمان به عنوان کشور دوست دارای منویات حسنه توأم با حسن نیت به ایران همواره استفاده کردیم.

 

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤال دیگر الجزیره عربی درباره اظهارات روز گذشته رهبر معظم انقلاب و برخی تحلیل‌ها مبنی بر اینکه به نظر می‌رسد ایران به دنبال احیای برجام نیست و به دنبال توافق دیگری است؟ بیان کرد: مبنای مذاکرات رفع تحریم همان توافق امضا شده برجام است و در این ارتباط چارچوب جدیدی را نداریم. خبرهایی مطرح شده از جمله توافق موقت و ... اینها را گمانه زنی رسانه‌ای می‌دانیم و یا احیانا اخباری که برخی طرف‌ها با انگیزه‌های خاص سیاسی یا در جهت بر هم زدن روند جاری مذاکرات ترویج می‌دهند. چیزی تحت عنوان مذاکره‌ برای توافق موقت و یا ترتیبات جدیدی که جایگزین برجام باشد را تأیید نمی‌کنیم.

 

* مذاکرات مسقط مخفی نبوده و از طریق واسطه‌ها بوده

وی همچنین در پاسخ به سؤالی درباره دیدار ایروانی با رابرت مالی در آمریکا و مذاکرات مخفی در مسقط اظهار داشت: مذاکرات مسقط مخفی نبوده و از طریق واسطه‌ها و خاصه با توجه به مساعی جمیله مقامات عمانی گفت‌وگوهای غیرمستقیم و با واسطه انجام می‌دهیم. جزئی از روندی است که در حال انجام است. ما به گمانه زنی‌های رسانه‌ای خیلی توجهی نمی‌کنیم. ما به عنوان دستگاه دیپلماسی و نمایندگی‌های ایران در کشورهای مختلف و در سازمان ملل وظایف محوله را با جدیت در چارچوب منافع و مصالح عالیه جمهوری اسلامی ایران دنبال می‌کنیم و هیچ فرصتی را برای تحقق منافع ملی کشور از دست نمی‌دهیم و در عین حال خطوط قرمز و رویکرد اصولی سیاست خارجی ایران را رعایت می‌کنیم و همواره به آن پایبند هستیم.

 

* روابط با جمهوری آذربایجان

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره رایزنی‌ها با جمهوری آذربایجان نیز عنوان کرد: چهار دور گفت‌وگو بین وزرای خارجه دو کشور در فواصل مختلف انجام شد که نفس این گفت‌وگو نشانگر وجود اراده برای مدیریت روابط ایران و جمهوری آذربایجان است. در آخرین دور گفت‌‌وگو بین وزرای خارجه برخی گام‌های اجرایی توافق شده بود از جمله تبادل برخی هیأت‌های فنی و تخصصی بین دو کشور برای اینکه تنش پیش آمده را مدیریت کنند و سوءتفاهمات رفع و روابط دو کشور به مسیر و ریل طبیعی خودش برگردد. در چارچوب همان توافق هیأت‌هایی بین دو کشور تبادل و گفت‌وگوهایی انجام شد و برای جمع بندی گفت‌وگوها و تکمیل گام‌های برداشته شده، دور چهارم گفت‌وگوهای وزرای خارجه دو کشور انجام شد و به شکل عام توافق و تفاهم بین طرفین بود که گام‌های تعریف شده تکمیل شود. در همان راستا هیأت یا هیأت‌های دیگری بین دو طرف تبادل خواهد شد.

 

کنعانی ادامه داد: گمان می‌کنیم در ارتباط با کنترل تنش در نتیجه اقدامات دیپلماتیکی که انجام دادیم، به نتیجه مثبت رسیدیم و اکنون در مرحله گفت‌وگوها برای حرکت از مرحله تنش به مرحله جدید و ازسرگیری فعالیت رسمی سفارت جمهوری آذربایجان در تهران هستیم.نیازمند گفت‌وگو و تبادل نظر برای برداشتن گام‌های اجرایی جدید هستیم.

 

وی همچنین گفت: سیاست ایران در ارتباط با کشورهای مختلف دنیا که مایل به برقراری و حفظ رابطه دوستانه توأم با احترام متقابل هستند کاملا روشن است. این موضوع در ارتباط با همسایگان حتما از اولویت بیشتری برخوردار است و در ارتباط با جمهوری آذربایجان همین تأکید را داریم و همه تلاش را خواهیم کرد که روابط دو کشور مبتنی بر منافع و مصالح مشترک دو کشور حفظ شود و از مرحله جاری عبور کنیم و به مرحله جدیدی گام برداریم و سوءتفاهمات برطرف شود. گمان می‌کنم تا الان گام‌های خوبی را برداشتیم و امیدواریم با گام‌های متقابل دولت آذربایجان بتوانیم از تلاش‌هایی که تا این مرحله انجام دادیم، نتایج مثبت بگیریم.

 

کنعانی بیان کرد: سیاست ما در ارتباط با آذربایجان، نه ایجاد تنش، بلکه تنش زدایی و حفظ چارچوب‌های دوستانه مناسبات دو کشور و بازگرداندن روند روابط به مسیر طبیعی، دوستانه و سازنده خود مبتنی بر همکاری مشترک است.

 

* ائتلاف منطقه‌ای و دریایی ایران

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی درباره ائتلاف منطقه‌ای و دریایی ایران گفت: اصل اساسی برای ما در منطقه و در حوزه خلیج فارس همکاری‌های دسته جمعی به منظور تامین امنیت مشترک برای همه کشورهای ساحلی این منطقه است و دیگر اینکه ایران معتقد است که امنیت در منطقه می‌بایست به دست کشورهای منطقه تامین شود و حضور نیروهای نظامی فرامنطقه‌ای همواره مخل امنیت در منطقه بوده و نمی‌تواند به تامین منافع و مصالح مشترک کشورهای ساحلی منطقه کمک کند.

 

کنعانی خاطرنشان کرد: امنیت در منطقه یک امر درون زا است و در چارچوب همگرایی‌های منطقه‌ای حاصل خواهد شد. خوشبختانه در شرایط جدید منطقه‌ای که در آن هستیم و فضای مثبتی که در گفت‌وگو و تعامل بین ایران با دیگر کشورهای همسایه در منطقه شکل گرفته از جمله از سرگیری روابط رسمی ایران و عربستان، معتقدیم شرایط بیش از هر زمان دیگری برای تقویت همکاری‌های چندجانبه در منطقه با هدف تامین ثبات و امنیت به ویژه تامین امنیت دریایی در آبراه‌های منطقه از جمله خلیج فارس مهیاست و چنین رخدادی حتما منافع همه کشورها از جمله ژاپن که از این آبراه برای انتقال انرژی به بازارهای داخلی خود استفاده می‌کنند، را تامین خواهد کرد.

 

این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: در ارتباط با حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در آب‌های مشترک در منطقه نظر منفی داشتیم و معتقدیم حضور آنها امنیت ساز نیست. بنابراین همکاری های منطقه‌ای می‌تواند بهانه حضور نیروهای فرامنطقه‌ای را سلب کند.

 

* سفر وزیر خارجه عربستان به تهران در آینده نزدیک

وی درباره بازگشایی اماکن دیپلماتیک عربستان در ایران گفت: روند اجرای توافقات بین دو کشور با شتاب خوب از سوی طرفین پیش رفته و می‌توانیم بگوییم هیچ مانعی در روند اجرای توافق وجود نداشته است. اماکن دیپلماتیک ایران در عربستان به صورت رسمی بازگشایی شد. در ارتباط با بازگشایی سفارت عربستان و سرکنسولگری این کشور در مشهد زمینه‌ها و بسترهای لازم فراهم شده و براساس دعوتی که امیرعبداللهیان از همتای سعودی خود برای سفر به تهران انجام داده بود در آینده نزدیک شاهد سفر وزیر خارجه عربستان به تهران خواهیم بود و براساس گام‌های مقدماتی که هیأت عربستانی در ایران برداشته اند گمان می‌کنیم در آینده نزدیک شاهد گشایش سفارت و سرکنسولگری عربستان در ایران باشیم. در شرایط خوبی در روند رسمی روابط دو کشور هستیم و گفت وگوهای اخیر دو وزیر در کیپ تاون مفید و سازنده بود.

 

* روابط ایران و بحرین

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره روابط ایران و بحرین نیز اظهار داشت: مقامات دولت بحرین آمادگی خودشان را اعلام کردند. ما در ارتباط با همه کشورهای اسلامی، عربی و همسایه علاقه‌مند به گسترش و توسعه مناسبات هستیم و در عین حال باید زمینه‌های مقدماتی لازم برای از سرگیری روابط رسمی دو کشور فراهم شود و ان‌شاءالله این گام صورت بگیرد. گفت‌وگوها به صورت غیرمستقیم ادامه دارد و امیدواریم با روندی که در منطقه شاهد آن هستیم، کمک کند در ارتباط با بحرین شاهد تحول مثبتی با بحرین باشیم مشروط بر اینکه مقدمات لازم فراهم شود.

 

  • حضور غیرقانونی آمریکا در سوریه

 وی همچنین حضور نیروهای آمریکا در خاک سوریه را غیرقانونی و ناقض قوانین بین‌المللی و نقض صریح حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه خواند و گفت: با توجه به درخواست مکرر دولت سوریه برای ترک خاک این کشور از این موضع سوریه حمایت می‌کنیم. هرگونه تحرک نظامی آمریکا در خاک سوریه غیرقانونی است و باید به این اقدامات و تحرکات در سریع‌ترین زمان ممکن پایان داده شود.

 

* گفت‌وگوی تلفنی رئیسی و ماکرون/ جزیی از جنگ اوکراین نیستیم

سخنگوی وزارت خارجه درباره بیانیه الیزه در خصوص گفت‌وگوی ماکرون با رئیسی اظهار داشت: با طرف‌هایی که خواستار تعامل و گفت‌وگو با ما هستند از این تعاملات استقبال می‌کنیم، ولی اینکه درخواست گفت‌وگو کنند و بعد بگویند که گفت‌وگو کردیم و هشدار دادیم، ما در بیان مواضع خود واضح و صریح صحبت می‌کنیم و نسبت به ادعاهایی که مطرح می‌شود ایران همواره پاسخ محکم و روشنی دارد.

 

کنعانی افزود: در ارتباط با گفت‌وگوی انجام شده طرفین دیدگاه‌ها و نکات خود را مطرح می‌کنند. ایران در ارتباط با اوکراین موضع صریح و شفافی دارد و همواره اعلام کردیم جزیی از جنگ نیستیم. برخلاف اروپا که به صورت جدی هم بخشی از جنگ است و هم به صورت مستمر سلاح‌های سنگین و پیشرفته به اوکراین صادر می‌کند، طرف‌های اروپایی نمی‌توانند در ارتباط با اوکراین طرف مدعی و مطالبه‌گر در مقابل ایران قرار بگیرند. چنین ادعاهایی را رد کرده و مجددا و قاطعانه رد می‌کنیم.

* مطالبات ایران از عراق

وی گفت: ایران انتظار دارد متناسب با توافق انجام شده بین ایران و عراق در خصوص صادرات گاز به این کشور، مطالبات پولی و مالی ایران در زمان مقرر پرداخت شود. اخیرا در این زمینه با مشکلاتی روبرو بودیم که بخشی از آن به نظر می‌آمد به دلیل مداخلات آمریکا و موانعی بود که در این رابطه ایجاد می‌کرد. البته این به مسؤولیت دولت عراق برمی‌گردد که هم به توافق با ایران پایبند باشد و هم اینکه در ارتباط با دولت آمریکا موانع موجود را برطرف کند.

 

کنعانی اضافه کرد: روابط ایران و عراق به عنوان دو کشور همسایه ارتباطی با دولت آمریکا ندارد. با مذاکرات انجام شده بین ایران و عراق و اقداماتی که در این رابطه انجام شد شاهد بازپرداخت بخشی از مطالبات ایران از عراق در خصوص صادرات گاز بودیم و درباره طلب‌های باقیمانده مذاکرات ادامه دارد. مبنای ما همکاری با عراق و کمک به تامین گاز این کشور به عنوان کشور همسایه و دوست ایران است. در بسیاری از اوقات با تساهل و تسامح برای رفع مشکلاتی از این دست تعامل کردیم، ولی در عین حال استمرار همکاری‌ها نیازمند التزام و پایبندی به توافق است.

 

سخنگوی وزارت خارجه درباره مناسبات ایران و اروپا و نگرانی‌های رژیم صهیونیستی اظهار داشت: اینکه رژیم صهیونیستی از توسعه مناسبات ایران با دیگر طرف‌ها نگران باشد، امری طبیعی است. در ارتباط با اروپا معتقد به ضرورت تمرکز طرفین بر منافع مشترک هستیم و پرهیز از اینکه منافع رژیم صهیونیستی به عنوان پیش شرط در روابط ایران با اروپا اثر بگذارد و یا اینکحه دولت‌های اروپایی در مناسبات خود با ایران منافع رژیم صهیونیستی را به عنوان پیش شرط لحاظ کنند.

 

این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: آمادگی جدی داریم روابط خود را با هر کدام از کشورهای اروپایی که مایل باشند مبتنی بر احترام متقابل روابط خود را با ایران گسترش دهند، روابط را تقویت و در زمینه‌های مشترک گفت‌وگو کنیم.

 

کنعانی درباره تعیین برخی مدیران و وزرای برکنار شده به عنوان سفرای ایران هم گفت: انتخاب افرادی خارج از کادر دیپلماتیک وزارت امور خارجه به عنوان سفیر در دیگر کشورها امری است رایج و در کشورهای مختلف دنیا متناسب با کشور هدف و نوع مناسبات، کشورها از شخصیت‌های توانمند داخلی افرادی را به عنوان سفیر انتخاب می‌کنند و مختص ایران نیست. در ایران هم الان تعداد اندکی از سفرای خارجی هستند که از کادر دیپلماتیک کشور فرستنده نیستند.

 

* همکاری‌های دفاعی و نظامی ایران با روسیه

وی در پاسخ به سؤالی درباره اتهام تامین قطعات کارخانه ساخت پهپاد در روسیه نیز بیان کرد: هرگونه ادعا و اتهام مبنی بر صادرات تسلیحاتی ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را قاطعانه تکذیب می‌کنیم. ایران با روسیه همکاری‌هایی در زمینه‌های مختلف دارد. همکاری‌های دفاعی و نظامی ایران با روسیه مقدم بر جنگ اوکراین است. کسی نمی‌تواند راجع به همکاری‌های دفاعی ایران و روسیه سؤال و تشکیکی ایجاد کند که چرا با این کشور همکاری دفاعی و نظامی دوجانبه دارید. این حق هر کشور مستقل است که در چارچوب قوانین بین‌المللی و مبتنی بر منافع و مصالح مشترک با همدیگر گفت‌وگو و همکاری کنند.

 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: ادعاهای رسانه‌ای که با اهداف و انگیزه‌های سیاسی صورت می‌گیرد را تکذیب کرده و باز هم تکذیب می‌کنیم.

 

سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سؤالی گفت که مذاکراتی که انجام می‌شود در چارچوب توافق برجام است.

 

وی درباره سفر وزیر خارجه جدید ترکیه به تهران هم گفت که امیدواریم این سفر در آینده نزدیک انجام شود ولی هنوز در این خصوص زمان قطعی مشخص نشده است./فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر
آخرین اخبار