به گزارش راهبرد معاصر، یک مقام سعودی بدون ذکر نام خود به یک شبکه صهیونیستی گفت که اولویت ریاض در برابر عادیسازی روابط با رژیم تل آویو، امنیت ملی است.
او به شبکه عبریزبان «کان ۱۱» گفت: «از نظر عربستان سعودی اولویت این روزها امنیت ملی است؛ از این رو درخواستهایی از جمله تضمین امنیت، معاملات تسلیحات پیشرفته و برنامه هستهای مطرح شده است».
یک مقام آمریکایی در تاریخ دهم خرداد به روزنامه «اسرائیل هیوم» گفت که دولت عربستان سعودی در مذاکرات با مقامات آمریکا چهار پیششرط برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی مطرح کرده است.
طبق این گزارش «حق داشتن برنامه صلحآمیز هستهای»، «افزایش روابط نظامی با آمریکا»، «توسعه تجارت با آمریکا» و «توقف انتقادات واشنگتن از قتل جمال خاشقچی» چهار پیش شرطی هستند که مقامات دولت سعودی مطرح کردهاند. به ادعای این مقام آمریکایی موضوع فلسطین جزو پیششرطهای عربستان سعودی نیست.
این مقام سعودی در ادامه به شبکه «کان ۱۱» گفت که به احتمال قوی دولت جو بایدن نتواند شروط دولت سعودی را برآورده کند.
او افزود: «دولت جو بایدن در داخل آمریکا و جهان بینالملل ضعیف است».
اما در خصوص موضوع فلسطین و طرح صلح عربی که ریاض در سال ۲۰۰۲ در نشست بیروت مطرح کرد، این مقام سعودی گفت: «اگر آمریکا درخواستها و شروط عربستان را برآورده کند، ریاض نیز قادر به مانور بیشتری در قبال فلسطین خواهد بود».
او تأکید کرد که باید فلسطینیها بتوانند چیزی مانند یک کشور تشکیل دهند و قدس شرقی را در کنترل خود داشه باشند، حتی اگر به طور کامل هم با طرح صلح عربی همخوانی نداشته باشد.
شروط دولت سعودی برای عادیسازی روابط با صهیونیستها در حالی است که «اسرائیل کاتز» وزیر انرژی رژیم صهیونیستی دو هفته پیش از مخالفت رژیم تل آویو با ساخت تأسیسات غنیسازی اورانیوم در خاک عربستان سعودی سخن گفت.
او با این حال گفت که عادیسازی روابط با دولت عربستان سعودی برای رژیم تل آویو بسیار مهم است و او امیدوار است که چنین توافقی به زودی انجام شود.
در این راستا یک منبع بلندپایه صهیونیستی نیز در ششم ژوئن به روزنامه هاآرتص گفت: «در تماسها بین دولت عربستان سعودی و دولت آمریکا دو مشکل اساسی وجود دارد که یکی مربوط به درخواست عربستان برای دستیابی به تسلیحات پیشرفته آمریکایی از جمله هواپیماهای تسل پنجم F-۳۵ و دیگری تایید برنامه هستهای غیرنظامی عربستان سعودی است».
با این حال دولت آمریکا تلاش زیادی برای عادی سازی روابط میان ریاض و تل آویو در پیش گرفته است و به گفته کارشناسان دولت جو بایدن تلاش دارد از این رویداد به عنوان دستاوردی برای سیاست خارجی خود طی رقابتهای انتخابات ریاستجمهوری سال آینده بهره ببرد.
آمریکا در مسأله عادیسازی روابط امارات متحده عربی و بحرین با رژیم صهیونیستی در ۱۳ آگوست ۲۰۲۰ نیز نقش مهمی بازی کرد.
در این خصوص آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا نیز گفته است که عادیسازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی منافع بالایی برای امنیت ملی آمریکا دارد.
او در خلال نشست لابی رژیم صهیونیستی (ای پک) در آمریکا گفت: «ایالات متحده به تلاشهای خود در راستای نفوذ اسرائیل در منطقه و عادیسازی روابط عربستان سعودی و اسرائیل ادامه خواهد داد»./ فارس