به گزارش راهبرد معاصر؛ دکتر پیمان قربانی، معاون اقتصادی سابق بانک مرکزی و رئیس فعلی پژوهشکده بانک مرکزی، در صفحه شخصی خود در شبکههای اجتماعی بخشی از اقدامات مخرب عبدالناصر همتی رئیسکل بانک مرکزی در دولت روحانی را افشا کرد.
در رشته توییت قربانی آمده است:
به متهم که رسیدگی نشود، مدعی العموم می شود. آقای #همتی ، رئیس کل سابق #انک مرکزی مصداق بارز همین مَثَل است. در این رشته توئیت یک نمونه اش را برای شما توضیح می دهم.
همتی در سال ۱۳۹۹ در پی بحران کرونا درخواست یک وام ۵میلیارد دلاری در قالب ابزار تامین مالی سریع (RFI) از صندوق بین المللی پول کرد که حتی نتوانست یک سنت از آن را بگیرد. درحالی که چون سهامدار هستیم، پول خودمان بود و کشورهای مختلف نیز این تسهیلات را گرفتند.
صندوق برای پرداخت این وام کلی اطلاعات محرمانه از همتی خواسته بود که او همه اطلاعات مهم کشور اعم از وضعیت ارزی، نرخ تورم و... را به آنها داد، مواردی که خودش درباره آنها به مردم خودمان هم گزارش نمی داد! هر کسی از او می پرسید می گفت اینها محرمانه است.
صندوق این اطلاعات را در مجله چشم انداز اقتصاد بین المللی چاپ کرد و تازه کاشف به عمل آمد که همتی چه کار خبطی کرده است. در داخل به او فشار آوردند و توضیح خواستند و او هم در نهایت همه چیز را کتمان کرد و گفت اطلاعات صندوق غلط است!
حالا که پولهای بلوکه شده در کره، آزاد شده، جناب همتی که برای وام نگرفته از صندوق همه خواستههایشان را، آن هم در بحبوحه یک جنگ اقتصادی، اجابت کرد، در جایگاه مدعی العموم نشسته که شما نگذاشتید ما وام بگیریم و آزاد سازی پولهایمان در کره هنر نیست.
اظهاراتی که معاون اقتصادی سابق بانک مرکزی علیه همتی مطرح کرده با توجه به عملکرد رئیسکل بانک مرکزی دولت روحانی، چندان عجیب نیست.
لازم به ذکر است که در فروردین 1400 صندوق بینالمللی پول در گزارش خود از وضعیت اقتصادی کشورهای خاورمیانه و آسیای مرکزی ادعا کرده بود که ذخایر ارزی قابل دسترس ایران به چهار میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ رسیده بود. در آن زمان همتی در واکنش به این گزارش صندوق، ادعا کرد که گزارش اخیر صندوق بینالمللی پول از تخمین میزان ذخایر ارزی بانک مرکزی، یک خطای فاحش و گزارشی غلط و ناشی از اطلاعات ناقص آنها است.
عملکرد همتی در دوره 34 ماهه ریاست بانک مرکزی در دولت گذشته از لحاظ تمامی شاخصهای کلان اقتصادی، بانکی و پولی به تمام معنا فاجعه بود و او از لحاظ حفظ ارزش پول ملی، ضعیفترین رئیسکل بانک مرکزی ایران بوده است.
با این حال، وی پس از شکست در انتخابات سال 1400 تلاش دارد در مقام یک منتقد دائمی سیاستهای دولت سیزدهم نقش بازی کند و با ارائه اطلاعات نادرست، مخاطبان را به اشتباه بیاندازد.
همتی همچنین به علت اهمال در تغییر واحد ارز پولهای ایران در بانکهای کره جنوبی موجب کاهش یک میلیارد دلاری ارزش آنها شد که انتظار میرود دستگاه قضایی به این پرونده وی هم رسیدگی کند.
با این حال، افشاگری معاون سابق همتی در بانک مرکزی درباره افشای اطلاعات محرمانه ایران نزد صندوق بینالمللی پول، پرونده جدیدی از تخلفات همتی را میگشاید. صندوق بینالمللی پول از نهادهای بینالمللی واقع در آمریکا است که مدیریت آن به طور غیرمستقیم در اختیار دولت آمریکا است و ابزار اجرای بخشی از سیاستهای بینالمللی آمریکا محسوب میشود. به همین دلیل کشورهای مستقل جهان تلاش دارند از نقش آمریکا در صندوق بینالمللی پول بکاهند یا در مقابل آن، نهادهای مستقل جدیدی ایجاد کنند که کشورهای عضو بریکس پیشگام این کار بودند و صندوقی در مقابل صندوق بینالمللی پول ایجاد کردهاند./ایرنا