به گزارش راهبرد معاصر؛ مرکز آمار در اقدامی مبادرت به انتشار هزینه و درآمد خانوارهای ایرانی و محل خرج این درامدها در سال ۱۳۹۷ پرداخته است. بنا بر این گزارش متوسط هزینه کل خالص سالانه یک خانوار شهری حدود ۳۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بوده که نسبت به سال ۱۳۹۶ حدود ۱۹.۳ درصد افزایش داشته است.
بر مبنای آمار منتشر شده، خانوارهای ایرانی به طور متوسط در سال حدود ۴۳ میلیون درآمد دارند که ۱۸.۶ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. درآمد یاد شده در برابر حدود ۳۹ میلیون تومان هزینه، گواه آن است که ایرانیها حدود چهار میلیونی هم اضافه میآورند!
در گزارش یاد شده به ترتیب به محل خرج این درآمدها از قبیل حوزه مسکن، پوشاک و خوراک پرداخته شده است. بر همین اساس ۲۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان به هزینههای غیرخوراکی اختصاص پیدا کرده؛ که در بین هزینههای غیرخوراکی بیشترین سهم با ٤٥ درصد مربوط به مسکن، سوخت و روشنایی بوده است. حدود ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان نیز به هزینههای خوراکی و دخانی اختصاص یافته که در این میان بیشترین سهم با ۲۱ درصد مربوط به گوشت میباشد.
در رابطه با وضعیت درآمد و هزینه خانوار روستایی نیز آمار از این حکایت دارد که متوسط هزینه کل خالص سالانه یک خانوار روستایی حدود ۲۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است که ۲۰ درصد رشد داشته است.
از این هزینه هشت میلیون مربوط به هزینههای خوراکی و دخانی و۱۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان به هزینههای غیرخوراکی بوده است. در بین هزینههای خوراکی و دخانی، بیشترین سهم با ۲۴ درصد به هزینه آرد، رشته، غلات، نان و فرآوردهای آن و در بین هزینههای غیرخوراکی، بیشترین سهم با ۲۸ درصد به مسکن، سوخت و روشنایی اختصاص داشته است.
این در حالی است که متوسط درآمد سالانه یک خانوار روستایی به ۲۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسیده که نسبت به سال ۱۳۹۶ حدود ۱۵.۵ افزایش داشته است.
منابع تامین درآمد خانوارهای روستایی نشان میدهد که ۳۰.۷ درصد از مشاغل مزد و حقوق بگیری، ۳۱.۹ درصد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی و ۳۷.۴ درصد از محل درآمدهای متفرقه خانوار تأمین شده است.
بر این اساس در خانوارهای روستایی درآمد سالانه حدود دو میلیون بیشتر از هزینه آنهاست.