به گزارش راهبرد معاصر؛ محور مقاومت امروزه به یک بازیگر و مفهوم قطعی در معادلات غرب آسیا تبدیل شده است. اکنون حتی رسانه های غربی نیز به وجود چنین محوری البته با نام دیگر معترفند. این محور توانسته با پی ریزی فکری مقاومت در برابر ظلم و دفاع از مظلوم و در فاز بعدی، دست بردن به سلاح برای سرکوب ستمگر، تا سواحل مدیترانه را در نوردد. به دلیل مقابله قاطع با بازیگرانی که هدفشان ضربه به مسلمانان است و رژیم های مونارشی عربی که به سازش در مقابل آن ها روی آوردند، محبوبیت محور مقاومت دو چندان شد. حالا شرایط به گونه ای است که ایران به واسطه پاسخ متحدانش به رژیم صهیونیستی، محبوبیت کسب می کند و جوامع عربی بیشتر جذب محور مقاومت می شوند.
تقدم بعد ایدئولوژیک مقاومت بر بعد نظامی
هرچند به دلیل سیاست های توسعه طلبانه ایالات متحده و رژیم صهیونیستی، محور مقاومت در غرب آسیا مجبور شده دست به سلاح ببرد، اما باید تاکید داشت که بعد ایدئولوژیک در محور مقاومت همواره مقدم بر بعد نظامی بوده است. به بیان دیگر، اگر تفکر شیعی ظلم ستیز در لبنان نبود، حزب الله شکل نمی گرفت. اگر رویکرد ضد امریکایی و ناسیونالیسم مستقل عربی در سوریه نبود، دولت دمشق برای دفاع از شهروندانش 8 سال مقاومت نمی کرد. اگر تقدس حرم حضرت زینب برای اهالی دمشق در میان نبود، هسته های مقاومت سوری شکل نمی گرفت. اگر پذیرش و اقبال عمومی نسبت به مرجعیت تشیع در عراق طی صدها سال بوجود نیامده بود، امروز این کشور احتمالا سه پاره شده بود و حشدالشعبی برای دفاع از آن وجود نداشت. اگر یمن سالیان دراز به عروبیت اصیل خود نمی بالید و با تفکرات ظلم ستیز زید بن علی خو نمی گرفت، حالا شاید صنعا را در کنترل عربستان می دیدیم. در فلسطین هم اگر افرادی نبودند که با تکیه بر تعالیم اسلامی، سازش با صهیونیست ها را بی فایده نمی دانستند، احتمالا به لطف افرادی همچون محمود عباس، تمامی خاک این کشور به اسرائیل اعطا می شد.
تمامی این موارد نشان می دهد که محور مقاومت گرچه به دلیل فعالیت های نظامی اش شهرت یافته اما در واقع از یک پشته ایدئولوژیک و گفتمانی دیرپا و قوی نشات می گیرد که به مرور بر شمار طرفدارانش افزوده می شود. با این مقدمه می توان پیش بینی کرد که سرایت گفتمان مقاومت در بعد فکری، گام اولیه برای ظهور سیاسی و نظامی بازیگران حامی مقاومت در کشورها و مناطق دیگر خواهد بود.
کشمیر و ریشه دواندن تفکرات مقاومت در آن
حدود 70% جمعیت نزدیک به 15 میلیونی کشمیر را مسلمانان تشکیل می دهند. از این میان آن طور که منابع روزنامه اسرائیلی ها آرتص گفته اند، 1.4 میلیون نفر شیعه هستند. حضور جمعیت عمده مسلمان به ویژه تعداد قابل توجهی شیعه، خود به خود زمینه را برای رشد تفکرات مقاومتی در کشمیر فراهم می ساخت. اما عوامل مهم دیگری بوجود آمدند که کاتالیزور گسترش حمایت از مقاومت در این منطقه شد. سرکوب هفتاد ساله کشمیر از سوی حکومت هند، سیاست خصمانه دهلی در قبال مسلمانان این کشور، نقش سازمان RSS در اسلام ستیزی هندوستان و قدرت گرفتن آن باعث شد که هندی ها خود را در مقابل دولت دهلی ببینند. جالب آن که طبق گفته بزرگان RSS، اسرائیل یک نمونه مفید برای الگوبرداری است به همین دلیل طی چند سال اخیر، شهرک سازی برای هندوها در کشمیر افزایش یافته و با لغو قانون 370 و بخش A-35، عملا موردی مشابه فلسطین در شبه قاره هند ساخته شد. برآیند این تحولات کشمیری های مسلمان را به این سو سوق داد که راهی جز مقاومت ندارند. اکنون سیاست سازش در قبال دولت دهلی بسیار کم طرفدار شده است.
محبوبیت محور مقاومت در کشمیر
مردم مسلمان کشمیر که از سوی دولت نژاد پرست هند با سرکوب دامنه دار مواجه اند، با مسلمانانی که از سوی امریکا و رژیم صهیونیستی تحت ستم قرار داشتند، همذات پنداری می کنند. متاثر از این احساس مشابهت سرنوشت، الگوبرداری از خط مقاومت آغاز شد. به بیان صریح تر، کشمیری ها می بینند که همچون لبنانی ها، فلسطینی ها، سوری ها، تحت خشونت یک رژیم نژادپرست قرار گرفته اند. آن مردم بالاخره مقاومت را بر گزیدند و در نهایت پیروز شدند و رژیم توسعه طلب را بازداشتند و اکنون نوبت کشمیر است که تجربه مشابهی را بیافریند. شواهد بسیار زیادی دال بر حمایت عمومی کشمیری ها از محور مقاومت وجود دارد که در ادامه تنها به گوشه ای از آن ها اشاره می کنیم:
برگزاری راهپیمایی در اعتراض به حملات علیه لبنان و فلسطین: تقریبا هر دوره از حملات رژیم صهیونیستی به فلسطین و لبنان، با راهپیمایی های مردمی علیه تل آویو و توسعه طلبی آن همراه بوده است. هر ساله راهپیمایی روز قدس در تمام شهرهای بزرگ مسلمان نشین کشمیر برگزار می شود.
برگزاری راهپیمایی در اعتراض به شهادت شیخ نمر: پس از قتل وحشیانه روحانی بزرگ شیعه در عربستان، اهالی کشمیر در نقاط مختلف به راهپیمایی پرداختند و علیه وهابیت و آل سعود شعار دادند.
نصب تصاویر متعدد از بزرگان مقاومت در گوشه و کنار کشمیر: خبرنگار ها آرتص، در گزارشی که پس از چندین دور سفر به کشمیر نوشته، ضمن تمرکز بر شهر کارگیل (شیعه نشین) چنین می نویسد: « شما به راحتی می توانید تصاویر بزرگ (امام) خمینی را روی بیلبوردهای کنار خیابان، در نواحی مختلف شهر ببینید». علاوه بر این تصاویر موجود از شهرهای دیگر کشمیر نشان می دهد که مثلا عکس های سید حسن نصرالله را می توان در سطح شهر کشمیر مشاهده کرد.
برگزاری مراسم ارتحال امام در هر سال: امام خمینی در کشمیر محبوبیت بسیار بالایی دارد. هر ساله در این ناحیه، مراسم ارتحال ایشان با کمال احترام برگزار می شود.
مسابقات کتابخوانی شهید مطهری: حسین یکتا از فعالان فرهنگی ایرانی روایت می کند که شماری از جوانان کشمیری، از سال ها قبل، کتاب های شهید مطهری را به سختی ترجمه کرده اند و در شهرهای خود به نوجوانان آموزش می دهند و مسابقه کتابخوانی برگزار می کنند.
پخش تی شرت هایی با تصویر شهید حججی در سطح کشمیر: طی راهپیمایی روز قدس امسال، برای اولین بار، تی شرت هایی در میان جوانان توزیع شد که روی آن تصویر شهید محسن حججی قرار داشت. جوانان به خوبی از این تی شرت ها استقبال کرده و همگی آن را پوشیدند.
صف بندی واضح در کشمیر؛ تلآویو، ریاض، ابوظبی، منامه در کنار دهلی –مردمی بی دفاع در کنار مقاومت
در اوایل دهه 1990، سید عباس موسوی، دبیرکل پیشین حزب الله لبنان، در سفری مخفیانه به کشمیر رفت و و مردمان این خطه دیدار داشت. این دیدار اکنون از یاد بسیاری رفته ولی اهمیت کشمیر و گرایش آن به مقاومت خود با مشاهده سفر این شهید مشخص می شود. این تمرکز روی کشمیر تنها از سوی مقاومت صورت نگرفت بلکه از سوی دیگر، رژیم صهیونیستی هم نسبت به این منطقه حساسیت داشته است. حساسیت روی کشمیر به خصوص پس از روی کار آمدن نارندرا مودی در دهلی بیشتر شده چراکه وی دست پرورده مکتب هندوئیسم ضد اسلامی است و از نظر تفکری نزدیک به صهیونیست هاست. رژیم صهیونیستی همکاری گسترده ای با هند طی این دوره رقم زده است. به موازات نخست وزیر رژیم صهیونیستی، مطبوعات این کشور هم پوشش نسبتا چشمگیری از کشمیر داده اند که نشان دهنده حساس شدن این خطه برای آن هاست. علاوه بر ها آرتص، تایمز اسرائیل هم به کرات گزارش های جالبی از کشمیر منتشر کرده. در 22 آگوست امسال، تایمز اسرائیل گزارشی از مقاومت مردم شهر "سورا" در برابر رژیم هند منتشر کرد و آن را "غزه کشمیر" نامید.
تمامی این تحرکات مصادف شده با پرده برداری شارن هاسکل، نماینده کنست از طرحی شده که به گفته وی، اندیشمندان عبری دانشگاه های عبری آن را تهیه کرده اند و به دولت هند آموخته اند چگونه مسلمان زدایی در کشمیر را تسریع کند.
علاوه بر رژیم صهیونیستی که اخیرا گام های بلندی برای همسویی با دولت نارندرا مودی برداشته، به وضوح می توان نزدیک شدن محور ریاض به این دولت را هم مشاهده کرد. امارات، بحرین و عربستان وعده سرمایه گذاری کلان در اقتصاد هند داده اند و همسو با اسرائیل، در جهت تقویت روابط با این دولت بزرگ عمل می کنند.
حال پر واضح است که مسلمانان کشمیر چرا دلبسته به مقاومتند. از نظر این قشر، سرنوشت ملل محور مقاومت شبیه سرنوشت آن ها بوده. دوره ای از قربانی شدن برای توسعه طلبی نژادپرستان. اما در موقعیت فعلی، رژیم های مونارشی و نژاد پرست غرب آسیا با توسعه طلبان شبه قاره هند همراه شده اند. شاید بتوان به عنوان بهره سخن چنین گفت که کشمیر، به لحاظ فکری کاملا تفکرات مقاومتی دارد و با دشمنان مشابهی مواجه است. در صورت عدم توقف سیاست های خصمانه دولت هند، شاید به زودی، فاز مقاومت عملی و مسلحانه آغاز شود و حزب اللهی دیگر، اینبار در شبه قاره هند بوجود آید.