به گزارش راهبرد معاصر؛ از علیرضا داوری به عنوان نام آورترین داور تاریخ ایران نام برده می شود. علیرضا فغانی متولد ۱ فروردین ۱۳۵۷ در کاشمر، داور فوتبال است فارغ التحصیل لیسانس رشته زبان انگلیسی و فوق لیسانس رشته مدیریت ورزشی از دانشگاه آزاد است، شغل اولش کارمند شهرداری است و وی قبلا فوتبالیست بوده است.
از برخی قضاوتهای مهم فغانی میتوان به دیدار رفتِ فینال لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۱۴، دیدار فینال جام ملتهای آسیا ۲۰۱۵، دیدار فینال جام باشگاههای جهان ۲۰۱۵، دیدار فینال فوتبال المپیک ۲۰۱۶ ریو، دیدار نیمهنهایی جام کنفدراسیونها ۲۰۱۷ و دیدار ردهبندی جام جهانی ۲۰۱۸ نیز اشاره کرد. فغانی در ایران نیز سابقهی قضاوت در فینال جام حذفی و شهرآورد تهران را دارد.
حواشی اخیر پیرامون فغانی موجب شده تا وی قصد جلای وطن کند. خبرگزاری فارس در رابطه با دلیل این تصمیم به گفتگویی با فغانی پرداخته است. در ادامه به مصاحبه فغانی با فارس را مشاهده می کنید:
فارس: موضوع مهاجرت شما از ایران و رفتن به استرالیا چرا قطعی شد؟
از بعد از جام جهانی 2018 روسیه در تدارک بودم تا بتوانم شرایطی ایجاد کنم بیشتر در کنار خانوادهام باشم چرا که در سالهای اخیر به دلیل مشغلههای زیاد فرصتی نداشتم در کنار خانواده باشم. من بچه محله شهرری هستم و هنوز هم خانهام در این منطقه است و با افتخار در شهرری زندگی میکنم. اما خواسته بچههایم این بود که بتوانند در محیط دیگری تحصیل خود را ادامه دهند. به همین دلیل من هم اقامت کشور استرالیا را گرفتم و اولویت برای من تحصیل فرزندانم است و اگر خودم هم بتوانم قضاوت میکنم. اگر هم برای مسابقات بینالمللی دعوت شوم به اسم کشور ایران به این مسابقات خواهم رفت و اگر روزی ایران بودم و نیاز بود که در ایران قضاوت کنم این کار را خواهم کرد.
فارس: یعنی رفتن شما از ایران قطعی شده است؟
بله، قطعاً تا سه چهار هفته دیگر راهی استرالیا خواهیم شد. چرا که ترم زمستان در این کشور از چند هفته دیگر آغاز میشود.
فارس: با مسئولان فدراسیون فوتبال در این خصوص صحبت کردهاید؟ کسی نخواست شما را منصرف کند؟
این یک مسئله شخصی است و کسی نمیتواند مرا منصرف کند. بین کشورهای سوئد و استرالیا برای ادامه زندگی صحبتهایی کرده بودم و در نهایت کشور استرالیا نهایی شد. من در این باره با آقای تاج صحبت کردم و به او گفتم که در رقابتهای بینالمللی به نام ایران قضاوت خواهم کرد و آقای تاج هم با این درخواست من موافقت کرد و خوشبختانه تیم داوری ما کاندیدای جام جهانی شده و اگر در این رقابتها انتخاب شدیم با نام ایران در این تورنمنت معتبر شرکت میکنیم و اگر هم انتخاب نشویم که در کنار خانوادهام خواهم بود. تا الان خانوادهام را فدای قضاوت کردن کردم اما از این به بعد خانوادهام را فدای قضاوت کردن نمیکنم.
فارس: شرایطی فراهم میشود که شما در استرالیا هم قضاوت کنید؟
داورانی که برای ادامه تحصیل به استرالیا آمدهاند و در سطح پایینی از قضاوت قرار دارند این فرصت را به دست میآورند که در ردههای پایینتر قضاوت کنند اما با توجه به شرایطی که من دارم فکر نمیکنم قضاوت کردن در لیگ استرالیا کار سختی برای من باشد و میتوانم در این کشور قضاوت کنم.
فارس: با این شرایط در فوتبال ایران دیگر قضاوت نمیکنید؟
با توجه به شرایطی که وجود دارد و به دلیل فرصت زمانی کمی که داریم خیلی بعید است که دیگر در لیگ ایران قضاوت کنم و احتمالاً بازی استقلال و فولاد آخرین قضاوت من در لیگ ایران بود.
فارس: صحبت از این به میان آمده که شاید به دلیل اتفاقات حاشیهای و فحاشیهایی که میشود شما دلخور هستید و به این دلیل از ایران میروید.
نه بحث دلخوری در میان نیست و تا الان برای قضاوت کردن فرصت زیادی نداشتم کنار خانوادهام باشم اما حالا میخواهم کرد در کنار خانوادهام باشم و اگر در این شرایط فرصتی فراهم شد که قضاوت را ادامه میدهم و اگر نشد هم، هرچه خدا بخواهد.
فارس: اما به نظر میآید که دلخوریهایی که بابت حواشی قضاوتها در فوتبال ایران برای شما به وجود آمده باعث شده تا تصمیم به مهاجرت بگیرید.
متأسفانه بداخلاقی در کل جامعه کشور ما است و فقط در ورزش نیست بلکه حتی در هنر، جامعه و ... هم فحاشی و توهین هست و این مسئله بین همه جامعه انتشار پیدا کرده است. ما فقط بلدیم شعار فرهنگ چند هزار ساله ایران را بدهیم اما متأسفانه از اصول دور شدهایم.