«محمد البخیتی» عضو شورای سیاسی جنبش انصارالله یمن، گفت که در صورت عدم توقف حملات ائتلاف سعودی به یمن، نه تنها حملات موشکی و پهپادی به مواضع متجاوزان متوقف نخواهد شد؛ بلکه نیروهای یمنی تا عمق خاک عربستان و حتی تا ریاض نیز پیشروی خواهند کرد.
او در گفتوگو با شبکه الجزیره، گفت که مقامات سعودی پیش از این همواره تلاش میکردند حملات یمنیها را تکذیب کرده و آن را نفی کنند اما این بار با انتشار تصاویر شهروندان عربستانی مجبور به اعتراف شدند.
این اظهارات پس از آن صورت میگیرد که صبح امروز (شنبه) سرتیپ یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن، از حمله به پالایشگاههای «بقیق» و «خریص» با ده فروند پهپاد با نام عملیات «بازدارندگی شماره ۲» خبر داد. همچنین کاربران سعودی از بامداد امروز تصاویر انفجارهای پی در پی و آتشسوزی مهیب در این تأسیسات نفتی را مخابره کردند.
ارتش یمن در مردادماه گذشته نیز با ۱۰ پهپاد تأسیسات آرامکو را هدف قرار داده بود و آن را عملیات بازدارنده شماره یک نامیده بود.
در حالی که سعودیها هنوز هیچگونه خبری درباره تلفات حمله پهپادی ارتش یمن به دو پالایشگاه نفتی خود اعلام نکردهاند، اما منابع خبری از اعزام دستکم ۱۵ آمبولانس به پالایشگاه بقیق خبر دادند.
ارتش یمن صبح روز شنبه با ۱۰ پهپاد مسلح به دو پالایشگاه شرکت آرامکوی عربستان سعودی حمله کرد که در پی آن روند تولید و صادرات نفت سعودیها با اختلال مواجه شد.
در این حملات دو پالایشگاه نفتی «بقیق» و «خریص» شرکت آرامکو در شرق عربستان هدف قرار گرفتند.
خبرگزاری رویترز نوشت که پالایشگاه نفتی بقیق که بزرگترین پالایشگاه نفتی جهان به شمار میآید در پی این حمله در شعلههای آتش میسوخت.
اگر چه سعودیها مدعی شدهاند که آتش را در این پالایشگاهها تحت کنترل در آوردهاند، اما سه منبع مطلع به رویترز گفتند که تولید و صادرات نفت از این دو پالایشگاه با اختلال مواجه شده است.
یکی از منابع گفت: در پی این حملات دست کم تولید ۵ میلیون بشکه نفت عربستان تحت تاثیر قرار گرفته که این میزان نیمی از تولید نفت عربستان را شامل میشود.
البته روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز نیز در گزارشی نوشت که این دو پالایشگاه دست کم ۸ میلیون بشکه را در روز پالایش میکنند.
تلویزیون عربستان سعودی مدعی شده که صادرات نفت همچنان ادامه دارد، اما شرکت آرامکو و مقامات سعودی هنوز هیچگونه اظهار نظری در باره تاثیر این حملات بر صادرات نفت اعلام نکردهاند.
از سوی دیگر مقامات سعودی درباره تلفات این حمله هیچگونه اظهار نظری نکردهاند، اما یک شاهد عینی به رویترز گفت که دست کم ۱۵ آمبولانس به محل حادثه اعزام شده و نیروهای امنیتی حضور گستردهای در اطراف پالایشگاه بقیق دارند.
پالایشگاه بقیق در ۶۰ کیلومتری جنوب غرب مقر شرکت آرامکو در ظهران است. این پالایشگاه وظیفه پالایش نفت خام از میدان نفتی قوار که بزرگترین میدان نفتی جهان است بر عهده دارد.
پالایشگاه خریص نیز وظیفه پالایش دومین میدان نفتی بزرگ عربستان را برعهده دارد.
بسیاری از کارمندان غربی شرکت آرامکو در بقیق مستقر هستند. سفارت آمریکا در ریاض اعلام کرده که هنوز درباره مجروح شدن کارشناسان آمریکایی در این حمله اطلاعی ندارد.
رابرت مک نالی، کارشناس مسائل انرژی اعلام کرد حمله به تاسیسات نفتی عربستان یک حادثه بزرگ در بازار جهانی نفت است و تعمیر و راه اندازی مجدد تاسیسات نفتی بقیق کار آسانی نیست.
رابرت مک نالی، کارشناس مسائل انرژی در مصاحبه با این شبکه تلویزیونی گفت: «تعمیر و راه اندازی مجدد تاسیسات نفتی عربستان در منطقه بقیق کار آسانی نیست.»
مجری شبکه پرسید: «ما شاهد حمله به تاسیسات نفتی عربستان بودیم. اما این حمله از اهمیت بالایی برخوردار است. شما از این حمله به عنوان یک جهنم بزرگ یاد کرده اید، منظور شما چه بوده است؟»
مک کانالی گفت: «نفت نقش زیادی در زندگی ما دارد. من زمان زیادی را صرف تجزیه و تحلیل بازار نفت و امنیت آن کرده ام. اگر به بازار نفت آسیب برسد این منبع بی ثباتی است. نفت یک کالای باارزش بر روی زمین است. در حملات امروز به ۵ درصد از منبع تامین کننده نفت جهان آسیب وارد شد. بخش زیادی از نفت از مدار خارج شده است. این یک حمله موفقیت آمیز به بازار جهانی نفت بوده است. از نظر ما این یک حادثه بزرگ در بازار جهانی نفت است.»
وی در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید: «از نظر شما این حمله چه تاثیری بر بازار نفت خواهد داشت؟»، گفت: «بر اساس گزارشها خسارت و آسیب شدید بوده است و همچنان پابرجاست. بر اساس برخی گزارشها آرامکو انتظار دارد که در مدت یک یا دو روز این تاسیسات را راه اندازی مجدد کند. اگر اینگونه باشد این خبر خوبی خواهد بود. اما زمانی که میبینیم که ۵ میلیون بشکه نفت در روز از مدار خارج شده است، به نظر میرسد که بهای نفت تا چند دلار افزایش پیدا کند.»
وی افزود: «شاید برخی بگویند که این ۵ میلیون بشکه در بازار ۱۰۰ میلیون بشکه روزانه جهان دیده نمیشود، اما باید بگویم با بازشدن بازارهای نفت در روز دوشنبه در شرق آسیا شاهد اثرات آن خواهیم بود. این موضوع همچنین خطر ژئوپولتیکی زیادی به همراه دارد. با توجه به تاسیساتی که در منطقه بقیق وجود دارند باید بگویم که تعمیر و جایگزینی آنها کار آسانی نیست و اگر این کار طول بکشد آنگاه شاهد افزایش قابل توجه بهای نفت خواهیم بود.»
او در ادامه در پاسخ به این سوال مجری شبکه که پرسید: «این موضوع چه تاثیری بر روی روابط بین المللی و از جمله روابط با ایران میگذارد؟»، گفت: «این موضوع خطرات زیادی به همراه دارد. حوثیها تحت حمایت ایران قرار دارند. ما هم اکنون باید بدانیم که این پهپادها از کجا به پرواز درآمده اند. اگر آنها از عراق آمده باشند، آنگاه وضعیت ایران پیچیدهتر میشود، زیرا ایران کنترل برخی گروههای شبه نظامی را در جنوب عراق در اختیار دارد.»
مک نالی گفت: «گروههای عراقی به خط لوله نفتی شرق عربستان امسال حمله کردند. اقتصاد عربستان به نفت وابستگی زیادی دارد. گروههای طرفدار ایران به منبع درآمد عربستان حمله کرده اند. معتقدم که خطر و تنش بالا میرود. گمانه زنیهایی در واشنگتن برای کاهش تحریمهای نفتی ایران وجود دارد. این موضوع هم میتواند در خطر قرار گیرد.»
مک نالی در پایان گفت: «این حمله نشان داد که بازار نفت جهان به برخی تاسیسات راهبردی وابسته است. تاسیسات بقیق بسیار مهم هستند.»
پیش از این نیز عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، توقف نیمی از تولیدات نفت این کشور را در پی حمله پهپادی ارتش یمن به تاسسیسات نفتی آرامکو تایید کرد.
وزیر انرژی عربستان اعلام کرد: «حمله به پالایشگاههای بقیق و میدان نفتی خریص شرکت آرامکو موجب توقف موقت تولید نفت در این دو مجموعه نفتی شد.»
عبدالعزیز بن سلمان مدعی شد: «این حملات تروریستی، تهدیدی برای اقتصاد جهان به شمار میرود. جامعه جهانی باید به نوبه خود برای حفاظت از منابع انرژی در برابر تروریسم اقدام کند. جامعه جهانی باید با عاملان این خرابکاریها و حامیان مالی آنها مقابله کند.»
وزیر سعودی گفت: «شرکت آرامکو در حال ارزیابی اثرات این حمله بوده و طی ۴۸ ساعت آینده اطلاعات متعاقب و بهروز رسانیشده درباره این اتفاق را اعلام میکند.»
یک سناتور تندروی آمریکایی در واکنش به حمله یگان پهپادی ارتش یمن به پالایشگاههای نفت سعودی، گفت که آمریکا نیز باید حمله به پالایشگاههای نفت ایران را بر روی میز قرار دهد.
«لیندسی گراهام» سناتور جمهوریخواه ایالت کارولینای جنوبی در پیامی در توئیتر به حملات پهپادی ارتش یمن به پالایشگاههای نفت عربستان سعودی واکنش نشان داد.
وی در این پیامهای توئیتری مدعی شد حمله حوثیها به پالایشگاههای نفت سعودی نمونه دیگری از چگونگی ویران کردن خاورمیانه توسط ایران است.
این سناتور تندروی آمریکایی در ادامه ادعاهای خود نوشت که ایران هیچ تمایلی به صلح نداشته و آنها به دنبال تسلیحات اتمی و سیطره منطقهای هستند.
گراهام در ادامه پیامهای توئیتری خود در پیامی گستاخانه نوشت: «هم اکنون زمان آن است که اگر ایران اقدامات تحریک آمیز خود را ادامه دهد یا غنیسازی اورانیوم را افزایش دهد، آمریکا حمله به پالایشگاههای نفت ایران را بر روی میز قرار دهد.»
وی اضافه کرد: «ایران تا زمانی که پیامدها واقعیتر نشوند همانند حمله به پالایشگاههای آنها که کمر رژیم را خواهد شکست، سوء رفتارهای خود را متوقف نخواهند کرد.»
گراهام در حالی از حمله به پالایشگاههای نفت ایران دم میزند که هنوز مدت زمان زیادی از سرنگونی پهپاد متجاوز آمریکایی و ناتوانی واشنگتن از نشان دادن هرگونه واکنش نظامی به آن نگذشته است.
ارتش یمن صبح روز شنبه در پاسخ به ادامه تجاوزهای رژیم سعودی به یمن و محاصره این کشور با چندین پهپاد دو پالایشگاه بزرگ سعودی را هدف قرار داد.
در این حملات دو پالایشگاه نفتی «بقیق» و «خریص» شرکت آرامکو در شرق عربستان هدف قرار گرفتند.