به گزارش راهبرد معاصر؛ افزایش تنش ها در منطقه با حمله به تاسیسات آرامکو سعودی موجب شده تا بخش عمده ای از تحولات مجمع عمومی سازمان ملل متحد تحت شعاع این رخداد قرار گیرد.
ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه در نیویورک اعلام کرد، حمله به تاسیسات نفتی آرامکو سعودی نقطه عطفی در منطقه است. لودریان در گفت و گویی با خبرنگاران از نیویورک گفت: «هدف اصلی او برای حضور در مجمع عمومی سازمان ملل متحد کاهش تنش میان ایالات متحده آمریکا و ایران است».
وزیر خارجه فرانسه گفت:«دیدار دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا و همتای ایرانیاش حسن روحانی از نخستین اولویتها نیست بلکه اولویت بررسی راههای کاهش تنش با همه طرفها مختلف فعال است».
وزیر خارجه فرانسه همچنین بار دیگر خواستار بازگشت ایران به تعهداتش در چارچوب برجام شد.
ایران از دو ماه پیش از کاهش تعهداتش به توافق هستهای با قدرتهای جهانی خبر داد و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در گزارش خود از کاهش تعهدات تهران خبر داد.
لودریان گفت: «این یک لحظه خطرناکی برای همه جهان است. این اتفاق زمانی رخ داد که همه ما فکر میکردیم فرصتی برای مذاکرات بوجود آمده است».
وزیر خارجه فرانسه گفت: «لازم است که حقیقت این حملات را بدانیم تا پاسخی جمعی داشته باشیم».
مکرون: شانس ملاقات روحانی و ترامپ قطعا افزایش نیافته است
امانوئل ماکرون رئیس جمهوری فرانسه که راهی اجلاس عمومی سازمان ملل متحد بود گفت درباره پرونده ایران، ممکن است اقدامی در نیویورک رخ دهد.
ماکرون با اشاره به این که پس از حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی تنشها افزایش یافته است، گفت: «چالشی در نیویورک مطرح است. دو بازیگر این بحران آنجا هستند. وحدت مکانی وجود دارد اما نه لزوما وحدت رویه و اقدام. ما در عربستان سعودی نیستم اما چیزی می تواند اتفاق بیافتد.»
ماکرون همچنین گفته است که پس از حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی شانس ملاقات میان ایران و آمریکا «قطعا افزایش نیافته است».
او در جمع خبرنگاران همراهش در داخل هواپیمای عازم نیویورک گفت که این اجلاس به ما اجازه می دهد اقدامات ناتمامی که در جریان اجلاس گروه۷ در شهر بیاریتز در جنوب فرانسه انجام دادهایم را در نیویورک پیگیری کنیم.
امانوئل ماکرون در جریان اجلاس گروه ۷ در جنوب فرانسه تلاش فراوانی کرد تا راهی برای کاهش تنش میان ایران و آمریکا پیدا کند، تلاشهایی که منجر به سفر غیرمنتظره وزیر خارجه ایران به محل اجلاس جی ۷ شد اما نتیجه ملموسی از تحرکات دیپلماتیک فرانسویها تاکنون بدست نیامده است. کاهش تنش میان ایران و آمریکا و پرونده تغییرات اقلیمی بویژه آتش سوزی جنگلهای آمازون از زمان اجلاس جی ۷ تاکنون، دو اولویت اصلی امانوئل ماکرون در سیاست بینالمللی بوده است. او امیداور است که بتواند این دو موضوع را در نیویورک پیش ببرد.
روزنامه لوموند چاپ پاریس در تحلیل رویکرد امانوئل ماکرون مینویسد که در این شرایط کار دشواری پیش روی رئیس جمهوری فرانسه است. ماکرون گفته است: «ایرانیها درباره پارامترهای مذاکرات انعطافپذیرند اما درباره ملاقات با طرف مقابل انعطافپذیر نیستند. از نگاه ایرانیها ملاقات با طرف مقابل تنها پس از پایان فرایند مذاکرات ممکن است، اما هدف آمریکاییها این است که ملاقات دو طرف در کوتاه مدت رخ دهد.»
رئیس جمهوری فرانسه همچنین درباره دونالد ترامپ گفته است: «ترامپ به تنهایی و سریع تصمیم میگیرد و منطق به شدت معاملهگرانهای را دنبال میکند که متقاعد کردنش بسیار دشوار است. حسن روحانی برای مذاکره باید با یک سیستم و چهل سال تاریخ دست و پنجه نرم کند.»
اجلاس عمومی سازمان ملل متحد در حالی در هفته جاری در نیویورک برگزار میشود که حسن روحانی رئیس جمهوری ایران با طرح صلحی موسوم به «طرح صلح هرمز» به این اجلاس میرود و محمد جواد ظریف وزیر خارجه به سیانان گفته است در صورتی که ایالات متحده تحریمهای ایران را لغو کند، رئیس جمهوری ایران حاضر است همین هفته با دونالد ترامپ در نیویورک دیدار کند.