به گزارش راهبرد معاصر؛ در اسفند 1396 بود که با اعلام رای نهائی دادگاه دیوان عالی امریکا دربارهی «رد مصادره الواح هخامنشی» که از ۵۱ سال قبل با هدف مطالعه و بررسی به این کشور منتقل شدند، اما در نهایت با یک شکایت و مصادرهی آثار تا این زمان در دانشگاه شیکاگو ماندگار شدند،اداره کل حقوقی و معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تلاشهای خود را برای ورود این آثار ارزشمند به کشور آغاز کرد.
شاکیان آمریکایی پس از حملهی سال ۱۹۹۷ توسط حماس در بیت المقدس و کشته و زخمی شده برخی شهروندان آمریکایی، در دادگاه بخش کلمبیا در ایالات متحده طرح شکایت کرده و این دادگاه با صدور رای غیابی، ایران را به حمایت مالی از گروه حماس متهم و به پرداخت ۷۱.۵ میلیون دلار خسارت محکوم کرد.
چون ایران از پرداخت این مبلغ امتناع کرد، خواهانها برای اجرای رای خود و توقیف اموال ایرانی از جمله مجموعه پرسپولیس به دادگاه بخش شمال "ایلینویز" مراجعه کردند.
خلاصه رأی صادرشده از سوی دادگاه آمریکا برای الواح هخامنشی
در خلاصهی رأی صادرشده مربوط به پروندهی «جنی روبین» (شاکی پروندهی الواح هخامنشی) آمده است: «قانون مصونیت دولتهای خارجی ۱۹۷۶ (FSIA) به دولتهای خارجی، نمایندگیها یا نهادهای وابستهی آنها مصونیت از پیگرد و شکایت را در دادگاههای ایالات متحده اعطا میکند و اموالشان را از هر گونه توقیف یا اجرا برای ایفای آرای صادره علیه آنها مصون میدارد. اما این مصونیتها دارای استثنائاتی نیز هست.
موضوع مورد مناقشه در این پرونده این است که آیا اموال ایران از جمله مجموعه آثار تاریخی ایران که از سال ۱۹۳۷ به عنوان امانت در اختیار دانشگاه شیکاگو قرار دارند، میتوانند موضوع توقیف یا اجرا واقع شوند یا خیر. خواهانها مادهی (g)۱۶۱۰ از قانون (FSIA) را به عنوان مادهای که تمامی استثنائات را باطل میکند، برای اجرای رای ماخوذه مطابق مادهی A۱۶۰۵ مورد استناد قرار دادهاند.
این دیوان در مخالفت با این استدلال عنوان میکند که مادهی (g) ۱۶۱۰ برای شناسایی اموالی که میتوانند به عنوان موضوع توقیف یا اجرای رای واقع شوند به کار میرود اما مصونیت اموال را برطرف نمیکند بلکه عبارت "آنگونه که در این ماده مقرر شده است" نشان میدهد که این ماده تنها زمانی عمل میکند که اموال مورد بحث با توجه به استثنائات موجود در بندهای دیگر مادهی ۱۶۱۰، فاقد مصونیت شده باشند. خواهانها اثبات نکردند که اموال مورد بحث به موجب مفاد دیگر مادهی ۱۶۱۰، فاقد مصونیت هستند و بنابراین نمیتوانند برای ایفای رای خود آنها را موضوع توقیف یا اجرا قرار دهند.
الواح هخامنشی امشب به ایران بازگشتند
علیاصغر مونسان درباره بازگشت آثار هخامنشی به کشور گفت: با پیگیریهای وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و با همکاری معاونت حقوقی ریاست جمهوری، سرانجام 1783 لوح هخامنشی بازگردانده شد.
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی افزود: تاکنون در سه مرحله در سالهای 1327 (179 قطعه)، 1329 (37هزار قطعه) و 1383 (300 قطعه) بخشهایی از این مجموعه به ایران بازگردانده شده است، اما بازگشت محموله چهارم با حواشی زیادی همراه بود و در سال 2004 تبدیل به موضوع حکم دادگاه داراییهای کشفشده در دادگاه بخش شمالی الینویز ایالت متحده شدند که شاکیان به دنبال توقیف اموال دولتی ایران بودند تا دادگاه را قانع کنند حکم پرداخت غرامت را به نفع آنها و علیه دولت ایران قبل از دعوی ارائه دهند.
مونسان ادامه داد: در بخشی از رسیدگی اداری مربوط به حکم احضار دادگاه دانشگاه شیکاگو به دادگاه ایالت تأکید کرد که آثار تخت جمشید در امان است و اینکه دانشگاه شیکاگو تا زمانی که مراحل رسیدگی حکم دادگاه مشخص نشده اشیا را به ایران بازنمیگرداند، مگر اینکه توسط دادگاه ایالت اجرا شده یا مجوز داده شود.
او تصریح کرد: در 27 مارس 2014 دادگاه ایالتی درخواست طرح دعوی خلاصه قضاوتهایی که توسط جمهوری اسلامی ایران و موسسه شرقشناسی ارائه شده بود را پذیرفت و هیچ پایه و اساس قانونی را برای توقیف آثار تخت جمشید پیدا نکرد. قضاوت به نفع ایران و موسسه شرقشناسی شیکاگو صادر شد و شاکیان این قضاوت را برای تجدیدنظر به دادگاه تجدیدنظر آمریکا به دادگاه هفتم ارسال کرد. دادگاه عالی ایالت متحده طرح دعوی را قبول کرد و در 21 فوریه 2018 دادگاه عالی بهاتفاق آرا تائید کرد که متون تخت جمشید به دنبال بخش 1610 (g) FSIA) نمیتوانند توقیف شوند. برای گرفتن این تصمیم در مورد این آثار 14 سال طرح دعوی سپری شد.
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ادامه داد: پس از رأی دادگاه، موسسه شرقشناسی لیست بیش از 1780 گل نبشته را برای خروج دائمی از اداره کنترل داراییهای خارجی آمریکا (اوفک) درخواست کرد و اوفک نیز پس از بررسی طولانیمدت موافقت خود را با خروج فهرست فوق اعلام کرد. بدین منظور پروفسور کریستوفر وودز، رئیس مؤسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو، پروفسور متیو استولپر، استاد آشورشناسی مؤسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو و خانم لورا آلساندرا امین اموال الواح تخت جمشید در مؤسسه شرقشناسی این مجموعه را به مقصد موزه ملی ایران همراهی کردند تا رئیس مؤسسه، چهارمین مجموعه این آثار را به مقامات وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در تهران 8 مهرماه 1398 تحویل دهند.
مونسان اظهار کرد: هنوز حدود 17 هزار گل نبشته سالم و قطعات شکسته در مؤسسه شرقشناسی نگهداری میشود که برای انتقال قطعی به ایران نیاز به اقدامات این موسسه برای دریافت مجوز از اوفک است. الواح اداری باروی تخت جمشید حاوی اطلاعات ارزشمندی در مورد مدیریت منابع و راهها، روابط اجتماعی و دستمزدها و اقتصاد جامعه هخامنشی است. موزه ملی ایران برای آشنایی بیشتر هنر دوستان با این مجموعه ارزشمند نمایشگاهی از آثار مذکور را در موزه ایران باستان برگزار میکند.
پنجم مهر سال گذشته نیز همزمان با بازگشت رئیسجمهوری از مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، سرباز هخامنشی که حدود ۸۰ سال پیش بهصورت غیرقانونی از ایران خارج شده بود، همراه با او به کشور برگردانده شد. این نقش برجسته یازدهم مهر سال 97 به سازمان وقت میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری تحویل داده شد و چند روز بعد در موزه ملی ایران رونمایی شد و سپس در شهرهای مختلف کشورمان به نمایش گذاشته شد.