به گزارش راهبرد معاصر، رسیدگی به طرح مالیات بر عایدی سرمایه در دستورکار نمایندگان در جلسه علین امروز(یکشنبه نهم اردیبهشت ماه) قرار داشت.
وکلای ملت در این جلسه جهت تامین نظر شورا نگهبان با اصلاح ماده 16 این طرح، با 167 رأی موافق، 3 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع از مجموع 224 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند.
ماده (16) و تبصرههای آن به شرح زیر اصلاح شد:
« ماده 16- یک ماده بهعنوان ماده (50) ذیل فصل اول باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم بهشرح زیر الحاق میشود:
«ماده 50- موعد پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه مطابق موعد ذکر شده در تبصره (1) ماده (16 مکرر) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان است.
تبصره 1- سهسال پس از استقرار بستر اجرایی، سازمان موظف است امکان استعلام برخط میزان مالیات بر عایدی سرمایه حاصل از انتقال داراییهای موضوع بندهای (1) و (2) ماده (46) این قانون را با لحاظ معافیتهای موضوع ماده (47) این قانون، حسب مورد برای دفاتر اسناد رسمی و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران فراهم نماید.
پس از موعد فوق، کلیه اشخاص غیرتجاری مکلفند در صورتی که عایدی سرمایه حاصل از انتقال داراییهای موضوع این تبصره، مشمول مالیات باشد، مالیات مذکور را همزمان با انتقال، حسب مورد از طریق دفاتر اسناد رسمی و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، با رعایت مفاد تبصره (4) ماده (49) این قانون بهصورت علیالحساب پرداخت نمایند. در محاسبه مالیات علی الحساب، عایدی حاصل از انتقال هر دارایی به صورت مجزا لحاظ میشود. در صورت عدم پرداخت مالیات موضوع این تبصره، اشخاص فوق مجاز به انتقال داراییهای مذکور نیستند.
تبصره 2- سهسال پس از استقرار بستر اجرایی، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران موظفاند با همکاری سازمان، حساب یا حسابهای امانی را بهمنظور فراهم کردن امکان پرداخت ثمن معامله و نیز وصول وجوه مرتبط با معامله از قبیل عوارض و مالیات متعلق از مبلغ واریزی به حساب مذکور بهصورت سامانهای و حسب مورد همزمان با ثبت سند یا تعویض شماره انتظامی(پلاک) ایجاد نمایند. استفاده از این حسابها بهمنظور انجام معامله برای متعاملین الزامی نیست و منوط به درخواست متعاملین است.
تبصره 3- آییننامه اجرایی این ماده حداکثر ظرف یک سال پس از استقرار بستر اجرایی، توسط سازمان با همکاری فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه میشود و بهتصویب هیأت وزیران میرسد.»
نمایندگان در ادامه با الحاق یک ماده به ماده 17 این طرح موافقت کردند.
ماده (17) به شرح زیر اصلاح و تبصره آن حذف شد:
ماده 17- یک ماده بهعنوان ماده (51) ذیل فصل اول باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم بهشرح زیر الحاق میشود:
«ماده 51- «اقاله یا فسخ معاملات قطعی» داراییهای موضوع ماده (46) این قانون، تا پایان اسفند سال بعد از انجام معامله و به طور کلی «ابطال معامله بر اساس آرای قطعی مراجع قضائی» به عنوان معامله جدید تلقی نخواهد شد و صورتحسابهای الکترونیکی معامله مذکور باطل میشود. در موارد فوق سازمان موظف است پس از بررسی مجدد شرایط اعطای معافیت موضوع ماده (47) این قانون، نسبت به محاسبه مجدد مالیات موضوع تبصره (1) ماده (16 مکرر) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان اقدام نماید.»
نمایندگان در ادامه این جلسه با حذف ماده 18 طرح مذکور موافقت کردند.
در ماده 18 این طرح آمده بود؛ این ماده با توجه به اصلاحات صورت گرفته در مالیات بر عایدی سرمایه اشخاص تجاری (ماده 20 و 21 طرح) با توجه به ایرادات فوق، حذف شد.
*ارزش روز حق واگذاری دارایی ها به موجب آئین نامه تعیین می شود
بنابراین گزارش، نمایندگان در ادامه جلسه و جریان رسیدگی به ایرادات شورای نگهبان درباره طرح مالیات بر سوداگری و سفته بازی جهت تامین نظر این شورا با اصلاح ماده 19 این طرح، در جلسه علنی موافقت کردند.
به موجب«ماده 19؛ ماده (76) قانون مالیاتهای مستقیم بهشرح زیر اصلاح میشود:
«ماده76- «عایدی سرمایه حاصل از انتقال داراییهای موضوع بند (1) ماده (46) این قانون در صورتی که مشمول ماده (77) این قانون شود، مشمول مالیات نمیباشد. این معافیت در خصوص اشخاصی که به حکم تبصرههای (2) و (4) ماده (77) مشمول آن ماده نشدهاند، نیز جاری است.»
همچنین وکلای ملت در ادامه با 157 رأی موافق، 3 رأی مخالف و 10 رأی ممتنع از مجموع 224 نماینده حاضر در جلسه با اصلاحات ماده 20 این طرح موافقت کردند.
ماده (20) و تبصرههای آن به شرح زیر اصلاح شد:
«ماده 20- عنوان تبصره ماده(93) به تبصره (1) اصلاح و هشت تبصره به عنوان تبصرههای (2) تا (9) به ماده (93) قانون مالیاتهای مستقیم به شرح زیر به این ماده الحاق میشود:
«تبصره 2- درآمدهایی که مشمول مالیات موضوع این ماده میشوند، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه موضوع فصل اول باب سوم و مالیات بر درآمد اتفاقی موضوع فصل ششم باب سوم این قانون نمیشوند.
تبصره 3- پس از استقرار بستر اجرایی موضوع ماده (16 مکرر) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، عایدی سرمایه حاصل از انتقال داراییهای موضوع بند (1) ماده (46) این قانون متعلق به اشخاص موضوع این فصل و مرتبط با فعالیت شغلی آنها، مشمول مالیات موضوع این فصل میشود. در صورتی که تاریخ تملک داراییهای مذکور پیش از استقرار بستر اجرایی باشد، صرفاً تا چهار سال پس از استقرار بستر اجرایی، اولین انتقال آنها مشمول مالیات موضوع این فصل نمیشوند.
تبصره 4- در صورتی که داراییهای موضوع بند (1) ماده (46) این قانون، مرتبط با فعالیت شغلی صاحبان مشاغل موضوع این فصل نباشند، عایدی سرمایه حاصل از انتقال داراییهای مذکور، مشمول مالیات موضوع فصل اول باب سوم این قانون میشود.
تبصره 5- ارزش روز حق واگذاری محل که فاقد صورتحساب الکترونیکی خرید است به موجب آییننامهای تعیین میشود که حداکثر ظرف یک سال پس از لازمالاجرا شدن این ماده، توسط سازمان تهیه و به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی میرسد. تعیین ارزش روز حق واگذاری محل در آییننامه مذکور بر اساس مواردی از قبیل اظهار مؤدی، تغییرات شاخص قیمت مصرفکننده در طول دوره تملک و ارزش روز دارایی موضوع ماده (64) این قانون است. حکم این تبصره در خصوص تعیین ارزش روز حق واگذاری محل که به صورت بلاعوض یا به صورت ارث تملک شده نیز جاری است.
تبصره 6- از مجموع عایدی سرمایه حاصل از انتقال داراییهای موضوع بند (1) ماده (46) این قانون در صورتی که دوره تملک آن بیش از دو سال باشد، پس از کسر عایدی ناشی از تورم موضوع تبصره (10) ماده (105) این قانون، تا آستانه ده برابر معافیت موضوع ماده (84) این قانون کسر میشود و مازاد آن با رعایت مقررات این ماده مشمول مالیات میشود. اشخاص موضوع این فصل صرفاً در یک سال از هر پنج سال، میتوانند از این معافیت استفاده کنند.
تبصره 7- حکم تبصرههای (9) تا (12) ماده(105) این قانون، با رعایت مقررات این فصل، در خصوص صاحبان مشاغل موضوع این فصل جاری است.
تبصره 8- مجموع درآمد اشخاص غیرتجاری، حاصل از انتقال داراییهای موضوع بندهای (3) و (4) ماده (46) این قانون که مطابق مفاد فصل اول باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم محاسبه شده است، در هر پنج سال تا سقف پنج برابر معافیت موضوع ماده (101) این قانون مشمول مالیات نخواهد بود و مازاد بر آستانه فوق، مشمول مالیات موضوع این فصل میشود.
تبصره 9- آیین نامه اجرایی این ماده حداکثر یک سال پس از تاریخ لازمالاجرا شدن این ماده، توسط سازمان تهیه و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
*عایدی ناشی از تورم حاصل از انتقال دارایی ها از کل عایدی سرمایه کسر می شود
طبق این گزارش، بهارستان نشینان در این جلسه همچنین با اصلاح ماده 21 این طرح با 155 رأی موافق، 2 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع در جلسه موافقت کردند.
ماده (21) به شرح زیر اصلاح شد:
«ماده 21- در تبصره (1) ماده (105) قانون مالیاتهای مستقیم عبارت «غیرتجاری» حذف و هفت تبصره بهعنوان تبصرههای (8) تا (14) به ماده مذکور بهشرح زیر الحاق میشود:
«تبصره 8- پس از استقرار بستر اجرایی موضوع ماده (16 مکرر) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، انتقال داراییهای موضوع بند (1) ماده (46) این قانونمشمول استثنای صدر این ماده نمیشود و عایدی سرمایه حاصل از انتقال داراییهای مذکور، مشمول مالیات موضوع این فصل میشود. در صورتی که تاریخ تملک داراییهای مذکور پیش از استقرار بستر اجرایی باشد، صرفاً تا چهار سال پس از استقرار بستر اجرایی، اولین انتقال آنها مشمول مالیات موضوع این فصل نمیشوند.
تبصره 9- در صورت عدم وجود صورتحساب الکترونیکی خرید داراییهای موضوع بند (1) ماده (46) این قانون متعلق به اشخاص موضوع این فصل که بر اساس اسناد رسمی، تاریخ تملک آنها پیش از استقرار بستر اجرایی باشد، «تاریخ تملک» دارایی، تاریخ درج شده در سند مذکور است و در صورتی که از طریق اسناد عادی معامله باشد، تاریخ تملک، تاریخ استقرار بستر اجرایی است. همچنین حسب مورد ارزش روز دارایی موضوع تبصره (1) ماده (48) این قانون در زمان استقرار بستر اجرایی، قیمت خرید داراییهای مذکور محسوب میشود.
تبصره 10- در محاسبه عایدی سرمایه حاصل از انتقال داراییهای موضوع بند(1) ماده(46) این قانون، عایدی ناشی از تورم از کل عایدی سرمایه کسر میشود. عایدی ناشی از تورم عبارت است از مازاد «قیمت خرید تعدیل شده» از «قیمت خرید».
در خصوص داراییهای موضوع این تبصره، در صورتی که قیمت خرید تعدیل شده بیشتر از قیمت فروش باشد، زیان حاصل از انتقال دارایی مذکور قابل استهلاک نخواهد بود.
تبصره 11- در صورتی که دوره تملک داراییهای موضوع بند(1) ماده(46) این قانون متعلق به اشخاص موضوع این فصل، دو سال یا کمتر از دو سال باشد، در محاسبه عایدی سرمایه آن حکم تبصره (10) این ماده لحاظ نمیشود. شرط دوره تملک بیش از دو سال مذکور در این تبصره، میتواند در هر پنجسال صرفاً برای یک دارایی رعایت نشود.
تبصره 12- در خصوص اشخاص موضوع این ماده که بدون لحاظ عایدی سرمایه حاصل از انتقال داراییهای موضوع بند (1) ماده (46) این قانون، زیانده هستند، در صورتی که دوره تملک داراییهای مذکور دو سال یا بیشتر باشد، عایدی مذکور با سایر درآمدهای مشمول مالیات این اشخاص جمع میشود و در غیر این صورت اگر دوره تملک داراییهای مذکور کمتر از دو سال باشد، صرفاً یکسوم از عایدی مذکور با سایر درآمدهای مشمول مالیات این اشخاص جمع میشود و مابقی عایدی حسب مورد با نرخهای مربوط مشمول مالیات میباشد.
تبصره 13- در صورتی که داراییهای موضوع بند(1) ماده(46) این قانون مرتبط با فعالیت اشخاص موضوع این فصل نباشد، در محاسبه عایدی سرمایه آن حکم تبصره (10) این ماده لحاظ نمیشود.
تبصره 14- آییننامه اجرایی این ماده حداکثر یک سال پس از تاریخ لازمالاجرا شدن این ماده، توسط سازمان تهیه و به تصویب هیأت وزیران میرسد.»
همچنین در ادامه نمایندگان با اصلاح ماده 22 این طرح با 158 رأی موافق، 4 رأی مخالف و 7 رأی ممتنع در جلسه موافقت کردند.
ماده (22) به شرح زیر اصلاح شد:
«ماده 22- در ماده (119) قانون مالیاتهای مستقیم، عبارت «در هر سال، مجموع» به ابتدای این ماده الحاق و عبارت «به نرخ مقرر در ماده (131)» به عبارت «برای اشخاص غیرتجاری، با لحاظ مفاد مواد (124) و (126) به نرخ مقرر در ماده (131) این قانون و برای اشخاص تجاری، به ترتیب در خصوص اشخاص حقیقی و حقوقی به نرخ مقرر در ماده (131) و (105)» اصلاح میشود. همچنین یک تبصره به شرح زیر به این ماده الحاق میشود:
تبصره -سازمان موظف است مجموع درآمدهای موضوع این فصل متعلق به هر شخص غیرتجاری را برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ارسال نماید./ تسنیم