به گزارش راهبرد معاصر؛ هایپرپیگمانتاسیون یا تیرگی پوست وقتی رخ میدهد که پوست ملانین (رنگدانه) اضافه تولید میکند، که به ایجاد لکههای تیرهتر منجر میشودــ شاید شنیده باشید که برای اشاره به آن از عبارت لک تیره هم استفاده میشود.
این موضوع چند علت دارد، که عارضههای پوستی موجود یا قبلی مانند آکنه، پسوریازیس یا اگزما را شامل میشود. اما این تمام ماجرا نیست. «این مسئله ممکن است در اثر عوامل محیطی، مانند قرارگیری در معرض اشعههای مضر فرابنفش ناشی از آسیب مرتبط با خورشید، عوامل هورمونی، عوامل ژنتیکی و عارضههای پزشکی مانند دیابت نیز ایجاد شود.»
تیرگی پوستی ناشی از جای آکنه معمولا بهصورت لکههای کوچک قرمز یا قهوهای است که پس از بهبود جوش پدید میآید، در حالی که ملاسما (لک بارداری)ــ شکلی از تجمع رنگدانهها و تغییر رنگ پوست که ممکن است در دوره بارداری رخ دهدــ معمولا بهصورت لکههای قهوهای یا خاکستری ظاهر میشود.
تیرگی پوست که پس از آکنه و بثورات پوستی مانند اگزما ایجاد میشود در پوستهای تیرهتر شایعتر است و به این علت رخ میدهد که پوست در دوره التهاب ملانین بیشتری تولید میکند. این عارضه با عنوان هایپرپیگمانتاسیون پساالتهابی شناخته میشود.
مهمترین گام در درمان و پیشگیری از لکههای تیره پوست محافظت از پوست در مقابل آفتاب است. استفاده روزانه از کرم ضدآفتاب با طیف گسترده که پوشش کافی در برابر موج بلند فرابنفش (UVA) و موج میانی فرابنفش (UVB) ایجاد کند از بدتر شدن اختلال رنگ موجود جلوگیری و از پوست مقابل ایجاد نواحی جدید محافظت خواهد کرد.
سراغ محصولات پوستی حاوی ویتامین ث، رتینول، آلفا آربوتین و نیاسینامید بروید، که در درمان لکههای تیره پوست موثرند، زیرا تولید ملانین پوست را کاهش میدهند.
پاککنندههای حاوی لایهبردار آلفا هیدروکسی اسید مانند اسید گلیکولیک نیز ابزاری موثرند. این پاککنندهها لایه بیرونی پوست را باملایمت برمیدارند و بهمرور زمان به محو لکههای تیره کمک میکنند. / ایندیپندنت