به گزارش راهبرد معاصر، مالیات بر مجموع درآمد یکی از مهمترین اجزای نظام مالیاتی کشورهای توسعه یافتهاست. اگرچه تحقق این نوع از مالیاتها در کشورهای در حال توسعه بهدلایل گوناگون از جمله وابستگی اقتصاد به کمکهای خارجی و منابعطبیعی، ضعف نهادی، ظرفیت اداری ضعیف برای مقابله با فرار مالیاتی، روحیه مالیاتی ضعیف مؤدیان، عدم شفافیت و بزرگ بودن بخش غیررسمی اقتصاد، با دشواریهایی روبهروست، اما امروزه بسیاری از کشورهای در حال توسعه نیز نظام مالیاتهای مستقیم خود را با محوریت مالیات بر مجموع درآمد اصلاحکردهاند. درادامه به بررسی مهمترین محورهای کلیدی در طراحی نظام مالیات بر مجموع درآمد پرداخته شدهاست. بهعبارتدیگر مسئله این است که در طراحی مالیات بر مجموع درآمد، چه محورهایی وجود دارد و باید به چه نکاتی توجه کرد.
در این گزارش آمده است که مهمترین معیارهایی که در اصلاح و بازطراحی نظام مالیاتی مورد توجه قرار گرفته شامل افزایش سادگی، کاهش هزینههای اجرایی، یکپارچهسازی نظام مالیاتی و رفاهی و نیز توجه به خنثایی و تصاعدی بودن نظام مالیاتی بوده است.
بهطورکلی قانونگذار در طراحی این نظام مالیاتی باید محورهایی را مورد توجه قرار دارد؛ انتخاب الگوی مالیاتستانی (شامل الگوهای فراگیر، دوگانه، هموار)، تعریف مؤدی (واحد) مالیاتی (شامل فرد، خانوار، ترکیبی)، تعریف و محاسبه درآمد (تعیین پایههای مالیاتی و نحوه محاسبه آن بهخصوص درآمدهای کار و سرمایه)، تنظیم نرخهای مالیاتی (شامل نرخهای هموار یا تصاعدی)، تعیین مخارج مالیاتی (شامل تعیین نحوه و میزان بخشودگیها، هزینههای قابل قبول و اعتبار مالیاتی)، ارتباط مالیات بر مجموع درآمد با سایر مالیاتها و نظام رفاهی (یارانهها)، تمکین و مدیریت مالیاتی در نظام مالیات بر مجموع درآمد (شامل شیوه اظهارنامه، شیوه اخذ اطلاعات مؤدیان، وظایف مؤدیان، وظایف سازمان امور مالیاتی، وظایف اشخاص ثالث، قابل فهم بودن و انطباق قوانین) و طراحی فرایند اصلاح.
در ایران کاهش درآمدهای نفتی و نیاز به شناسایی پایههای جدید مالیاتی، افزایش ضریب جینی و نیاز به اصلاح نظام بازتوزیع درآمد، و... ضرورت اصلاح نظام مالیاتهای مستقیم با محوریت نظام مالیات بر مجموع درآمد را دوچندان کرده است. ملاحظات و ویژگیهای خاص هر نظام اقتصادی، تأثیر به سزایی در به نتیجه رسیدن اصلاحات مالیاتی دارد.
از جمله ملاحظاتی که میتواند در اصلاح نظام مالیاتی در ایران اثرگذار باشد، نواقص پیشینی از جمله وجود طیف گستردهای از فعالیتهای غیررسمی، عدم شکلگیری بازارهای رقابتی و نیز عدم تقارن اطلاعات، نوسانات زیاد متغیرهای کلان اقتصادی، عدم وجود نظام رفاهی یکپارچه و فاصله طبقاتی است.
باید به این نکته توجه کرد که طراحی نظام مالیاتی و ابعاد فنی آن وابسته به هدفگذاری و انتظارات سیاستگذاران اقتصادی از کارکردهای مطلوب نظام مالیاتی است. لذا ضمن اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، بهنحوی به محورها و مؤلفههای طراحی مالیات بر مجموع درآمد توجه شود که معیارهای عدالت و کارایی اقتصادی بهصورت حداکثری محقق شود. / تسنیم