به گزارش «راهبرد معاصر»؛ بعد از عملیات «طوفان الاقصی» و حمله حماس به سرزمین های اشغالی در هفتم اکتبر 2023، این رژیم در ابتدا با دروغ پراکنی به جلب حمایت جامعه جهانی روی آورد و مدعی شد، حق دفاع از خود برابر حماس دارد. با وجود این، حتی برخی عناصر درون سازمان ملل متحد محکومیت حماس را دشوار دیدند و حتی اقداماتش را توجیه کردند. با افزایش درگیری که به ویرانی گسترده و رنج مردم در نوار غزه و افزایش بحران انسانی منجر شد، اندک حمایت ها به انتقادات شدید و اتهامات جدی علیه رژیم صهیونیستی تغییر یافت.
در این برهه حساس، سالها تلاش راهبردی رهبران کارزار بینالمللی علیه رژیم صهیونیستی به ثمر نشست و با همسو شدن با جناحهای مترقی، با موفقیت به نهادهای تأثیرگذار غربی ازجمله ارگانهای حقوق بشری سازمان ملل متحد، سایر سازمانهای بشردوستانه، دانشگاهها و رسانهها نفوذ و روایتهای ضد صهیونیستی منتشر کردند. این روایتها به وسیله شبکههای اجتماعی تقویت شد و به مخاطبان جهانی رسید.
یکی از ویژگیهای اصلی مبارزات کنونی علیه رژیم صهیونیستی، انتشار گسترده و سریع تحولات میان عموم مردم است
بعد از آغاز درگیریها، عناصر ضد صهیونیستی فعالیتهای خود را افزایش دادند و نقش محوری در کمپین بینالمللی علیه این رژیم ایفا میکنند. این کمپین چندوجهی و مکمل کمپین نظامی، با هدف محدود کردن تحرک دیپلماتیک رژیم صهیونیستی و اعمال محدودیت بر آزادی عملیاتی آن است. در حالی که گفتمان جعلی درون رژیم صهیونیستی بر تحولات هفتم اکتبر، گروگانهای دست حماس و کشته شدگان نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی متمرکز است، روایت جهانی تصویری کاملاً واقعی به تصویر میکشد.
رسانههای بینالمللی، سازمان ملل متحد و گروههای حقوق بشری با تأکید بر ویرانی گسترده در غزه، دهها هزار شهید فلسطینی و بحران شدید انسانی، مسئولیت را به طور مستقیم برعهده رژیم صهیونیستی میدانند و صهیونیست ها را عامل افزایش عمدی رنج مردم و جلوگیری از راهحلهای سیاسی برای پایان دادن به درگیری نشان میدهند.
بخشی از موفقیت این کمپین ضد ریشه در احیای احساسات ضد صهیونیستی دارد که با روندهای گستردهتر بین المللی که جهان را به ستمگران و ستمدیدگان قطببندی میکند، همراه شده است. این روند، فلسطینیان را بهعنوان قربانیانی که مستحق حمایت بیقید و شرط هستند، به تصویر میکشد و چالشهاي قابل توجهي را برای کاهش وجهه بين المللي رزیم صهیونیستی ايجاد مي کند.
اقدامات اخیر رژیم صهیونیستی به ویژه نفوذ فزاینده افراط گرایان و اتخاذ سیاست هایی که هرگونه چشم اندازی را برای حل و فصل مناقشه رژیم صهیونیستی و فلسطین رد می کند، کمپین ضد صهیونیستی را جسورتر کرده و افزایش داده است. نشان دادن رژیم صهیونیستی به عنوان ساختاری ظالم علیه فلسطینیان، وجهه آن ها را مخدوش و تلاش ها را برای صلح پیچیده کرده است.
انتقادها علیه رژیم صهیونیستی پیرامون دو محور اصلی میچرخد:
نخست، اتهامات مربوط به مسئولیت تاریخی این رژیم درقبال رنج فلسطینیان از زمان تأسیس آن و نقض مداوم حقوق آنهاست. منتقدان، رژیم صهیونیستی را رژیمی استعمارگر، امپریالیست و مانعی دائمی بر سر راه صلح توصیف میکنند.
دوم، اتهامات مربوط به رفتار ارتش صهیونیستی در درگیریها که بر دو جنبه روشهای حمله و وضعیت بشردوستانه تمرکز دارد.
یکی از ویژگیهای اصلی مبارزات کنونی علیه رژیم صهیونیستی، انتشار گسترده و سریع تحولات میان عموم مردم است. اعتراضات گسترده علیه رژیم صهیونیستی در سراسر جهان بی سابقه شده و گسترش آن به وسیله رسانه های رسمی و شبکه های اجتماعی رخ می دهد که رژیم صهیونیستی را به نماد جهانی شیطان تبدیل می کند. یکی از نگرانکنندهترین جنبههای واقعیت کنونی اینکه ابراز حمایت از رژیم صهیونیستی مشکلساز و حتی خطرناک شده است.
از زمان آغاز جنگ، چندین کشور ازجمله بولیوی، کلمبیا و شیلی از قطع روابط دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی یا فراخواندن سفرای خود خبر داده، بسیاری از کشورها بیانیه محکومیت صادر کرده، ابتکاراتی علیه رژیم صهیونیستی به راه انداخته یا به تصمیمات علیه رژیم صهیونیستی رأی مثبت داده اند. کشورهای مختلف ازجمله آمریکا و کشورهای اروپایی تحریمهایی را علیه نهادهای صهیونیستی اعمال کردهاند و اتحادیه اروپا حتی رژیم صهیونیستی را تهدید به تحریم کرده است.
فراتر از این، اقداماتی مانند به رسمیت شناختن رسمی کشور فلسطین به وسیله کشورهای مختلف ازجمله اسپانیا، نروژ و ایرلند انجام شده است که منافع رژیم صهیونیستی را تضعیف می کند. علاوه بر این اقدامات دیپلماتیک، محدودیت های تجاری با رژیم صهیونیستی از سوی کشورهای مختلف اعمال و مورد قابل توجه ترکیه است که تجارت خود با رژیم صهیونیستی را کاملاً محدود کرد. علاوه بر این، کشورهای مختلف ازجمله کانادا، ایتالیا، اسپانیا و بلژیک محدودیتهایی را بر صادرات تسلیحات به رژیم صهیونیستی اعمال و حتی تهدید کردهاند، محدودیتها را برای محصولاتی که به طور گسترده از جنگ حمایت میکنند، گسترش می دهند.
کارزار علیه رژیم صهیونیستی فراتر از تأثیرگذاری بر دولتها در کشورهای مختلف، بر بازیگران غیردولتی مهمی ازجمله شرکتهای تجاری حساس به احساسات مصرفکنندگان و سرمایهگذاران و نیز مؤسسات دانشگاهی، فرهنگی و ورزشی تأثیر میگذارد. همچنین روند قابل توجه کاهش سرمایه گذاری در رژیم صهیونیستی، لغو معاملات با مشاغل صهیونیستی، اجتناب از دعوت از تجار صهیونیست به رویدادهای تجاری و تحریم محصولات این رژیم وجود دارد.
اقداماتی مانند به رسمیت شناختن رسمی کشور فلسطین به وسیله کشورهای مختلف ازجمله اسپانیا، نروژ و ایرلند انجام شده است که منافع رژیم صهیونیستی را تضعیف می کند
همزمان، موارد تحریم های اعلام شده یا ضمنی علیه صهیونیست ها در حال افزایش است. این پدیده به ویژه در دنیای دانشگاهی و فرهنگی احساس می شود، اما به سایر حوزه ها نیز گسترش می یابد. دهها دانشگاه از کشورهای مختلف اعلام کردهاند روابط خود را با مؤسسات دانشگاهی رژیم صهیونیستی متوقف یا در آن تجدید نظر میکنند، سرمایهگذاریها را پس میگیرند یا قراردادهای همکاری با دانشگاههای رژیم صهیونیستی را لغو میکنند.
مشابه این موضوع در زمینههای فرهنگی و ورزشی نیز قابل مشاهده است؛ به عنوان نمونه هنرمندان، سیاستمداران و شخصیتهای رسانهای کشورهای مختلف اروپایی درخواست تحریم حضور رژیم صهیونیستی را در مسابقه آواز یوروویژن امسال مطرح و برخی چهرههای رسانهای حتی از پوشش دادن یا کار کردن در چارچوب این مسابقه در صورت حضور رژیم صهیونیستی خودداری کردهاند. همچنین فشارهایی بر انجمنها و سازمانهای ورزشی در زمینههای مختلف برای نپذیرفتن رژیم صهیونیستی در مسابقات مختلف وجود دارد.
علاوه بر این اقدامات، صهیونیستها ممکن است خود را در معرض پیگردهای قانونی در کشورهای مختلف ببینند. این موضوع به دنبال ابتکار عملهای نهادهای دولتی یا خصوصی در کشورهای مختلف برای آغاز پیگرد قانونی علیه نظامیان و پرسنل امنیتی، با تمرکز بر افراد دارای تابعیت دوگانه انجام میشود.
صهیونیستها در سرتاسر جهان احساس ناخوشایندی دارند و صهیونیست های غیر ساکن در سرزمین های اشغالی به دنبال موج بیسابقه اقدامات ضدصهیونیستی مورد حمله قرار گرفتهاند. به نظر میآید پدیده جاری از نظر شدت و وسعت با حملات سیاسی پیشین علیه رژیم صهیونیستی در عملیاتهای نظامی متفاوت است و نگرانی قابل توجهی وجود دارد که این موجی نباشد که تأثیراتش در پایان جنگ فروکش کند.
تصویر صهیونیست ها به عنوان «شیطان» شناخته می شود، این احساس مردم سراسر جهان را فراگرفته است و صرفاً موضوع «تصویر نامطلوب» از این رژیم نیست، بلکه ظرفیت دارد به طور قابل توجهی بر تصمیم گیرندگان کشورهای مختلف تأثیر بگذارد.به عبارت دیگر، گسترش مشروعیت زدایی از رژیم صهیونیستی و تبدیل آن به رژیمی منفور در جهان، آن را به سمت انزوای بین المللی سوق می دهد و این موضوع از چند بُعد قابل بررسی است:
نخست، اینکه انزوا و قطع ارتباط با جهان آسیب های اقتصادی شدید، افت قابل توجه استاندارد زندگی و آسیب به امنیت داخلی را به دنبال خواهد داشت.
دوم، اینکه انزوای بین المللی به روابط رژیم صهیونیستی با کشورهای میانه رو در منطقه آسیب می رساند.
سوم، اینکه انزوای بین المللی به طور مستقیم به منافع فردی شهروندان صهیونیست آسیب می رساند.
در نتیجه کارزار علیه رژیم صهیونیستی از کنترل خارج شده و این رژیم در صحنه بین المللی شکست خورده است.
پویش بین المللی ضد صهیونیستی به دنبال منزوی کردن آن است و صهیونیست ها را به عنوان رژیمی بی قانون، ستمگر و نژادپرست که جایی میان ملل غربی ندارند، به تصویر می کشد و در نهایت به دنبال تضعیف آن تا مرز فروپاشی است. با پیشرفت جنگ، رژیم صهیونیستی به وضعیتی رسیده که تقریباً مشروعیت خود را از دست داده و به رژیمی منفور تبدیل شده است. این پدیده به ویژه در محافل علمی و میان مردم، به ویژه جوانان سراسر جهان مشهود است، اما بر نگرش دولت های جهان و بازیگران غیردولتی نسبت به رژیم صهیونیستی نیز تأثیر می گذارد.
کاهش شدید جایگاه بین المللی رژیم صهیونیستی هم اکنون تبعات جدی برای این رژیم و صهیونیست ها در حوزه های سیاسی، اقتصادی، تجاری، علمی و فرهنگی به دنبال دارد. همچنین آزادی عمل رژیم صهیونیستی و توانایی آن را برای ادامه عملیات نظامی، به ویژه در گسترش به جبهه های دیگر به شدت محدود می کند. علاوه بر این، روند منزوی شدن که برای اقتصاد و امنیت رژیم صهیونیستی خطرناک است، ادامه می یابد.