به گزارش راهبرد معاصر؛ آتش بس ۱۲۰ ساعته ترکیه با نیروهای سوریه دموکراتیک به پایان خود نزدیک می شود و در حالی که کُردها از تعهدشان به این توافق سخن به میان می آورند، تُرک با تکذیب این ادعا از نقض آتش بس توسط آنها خبر داده اند.
نیروهای دمکراتیک سوریه، که هسته اصلی آن را شبهنظامیان کـُرد تشکیل میدهند، اعلام کرده از شهر مرزی راسالعین (سَرِکانی) خارج شدهاست. در همین حال، یکی از رهبران نیروهای دموکراتیک سوریه از اقدامات این گروه برای خروج تمامی این نیروها از مناطق مرزی سوریه بر اساس توافق میان ترکیه و آمریکا خبر داد.
بااین حال شبهنظامیان مورد حمایت ترکیه اظهار کردهاست که تخلیه شهر راس العین «بهطور کامل انجام نشدهاست». راسالعین یا سرکانی، یکی از مهمترین شهرهاییست که در جریان عملیات نظامی ترکیه در شمالشرق سوریه هدف قرار گرفتهاست. آنکارا قصد ایجاد منطقه حائلی به عمق ۳۰ کیلومتر از مرزهای ترکیه را دارد و راسالعین نیز در این گستره قرار میگیرد.
عملیات ترکیه در خاک سوریه پس از آن آغاز شد که دونالد ترامپ اعلام کرد نیروهای آمریکایی را از شمال سوریه خارج میکند. این نیروها تا کنون بهعنوان چتری حمایتی مانع از حملات گسترده ترکیه به شبهنظامیان کرد متحد با ائتلاف به رهبری واشینگتن شده بودند.
در نهایت با سفر معاون و وزیر خارجه ترامپ به ترکیه و میانجیگری آنها، آنکارا پذیرفت از روز شنبه به مدت پنج روز عملیات خود در شمال سوریه را متوقف کند تا شبهنظامیان کرد ۳۰ کیلومتر از مرز عقبنشینی کنند.
سخنگوی نیروهای دمکراتیک سوریه میگوید «تمامی نیروهای ما از شهر خارج شدهاند». آنچه ساعاتی پیش در توئیتر این گروه نیز بازتاب یافته بود.
«جمعیت هلال احمر کردستان» نیز در حساب کاربری خود در توئیتر نوشته بود که مشغول خارج کردن «واپسین گروه» از زخمیها و کشتهشدگان در راسالعین است.
از سوی دیگر اما سخنگوی شورشیان سوری مورد حمایت ترکیه، به رویترز گفته است تخلیه شهر «کامل نشده است».
خبرگزاری دولتی ترکیه نیز به نقل از رئیسجمهوری آن کشور نوشته که عملیات نظامی در صورت خارج نشدن شبهنظامیان کرد از منطقه حائل مورد توافق در آتشبس، از سر گرفته خواهد شد.
رجب طیب اردوغان در جریان سخنرانی در روز یکشنبه ۲۸ مهر ماه گفته «ما انتظار داریم که شرکای آمریکایی ما این بار به وعدههایی که دادهاند عمل کنند».
پیش از این مارک اسپر، وزیر دفاع ایالات متحده، تاکید کرده بود که کشورش هیچ مشارکتی در ایجاد منطقه حائل مرزی نخواهد داشد هرچند «همچنان با هر دو طرف یعنی ترکیه و نیروهای دموکراتیک سوریه در تماس خواهد بود».
ترکیه شبهنظامیان کرد سوریه که در «یگانهای مدافع خلق» جمع شدهاند را «گروه تروریستی» میداند. این شبهنظامیان هسته اصلی «نیروهای دمکراتیک» را تشکیل میدهند و نقش چشمگیری در نبردهای زمینی ائتلاف به رهبری آمریکا علیه گروه داعش داشتند. آمریکا یگانهای مدافع خلق را گروه تروریستی نمیداند.
یاسین اوکتای، مشاور رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه در باره جزئیات منطقه امن در شمال سوریه، می گوید: جزئیات و عمق منطقه امنی که قرار است ایجاد شود، در نشست با مایک پنس، معاون رئیس جمهوری و مایک پومپئو، وزیر امورخارجه آمریکا مورد بررسی قرار گرفت و ترکیه بر ضرورت ایجاد یک منطقه امن در مرزهای سوریه به عمق ۳۲ کیلومتر و طول ۴۴۴ کیلومتر تأکید کرد و در نهایت دو طرف در این باره به توافق رسیدند.