ترامپ: شاید پیش از انتخابات میان‌دوره‌ای وضعیت اضطراری اعلام کنم پوتین: جهان از پایداری مردم ایران شگفت‌زده شده است رویترز: آمریکا شرط حقوق بشری برای بخشی از کمک‌های نظامی به مصر را لغو کرد بقائی: جهان‌بینی ترامپ، نماد پوچی و استبداد و خطری برای صلح جهانی است ادعای فرانسه مبنی بر اسکورت کشتی‌ها در تنگه باب‌المندب نتانیاهو حادثه هواپیمای فلای دبی را به ایران ربط داد! خروج ذلت‌بار آخرین نظامی و هواپیمای ارتش تروریست آمریکا از عراق علی الزیدی: اجازه استفاده از عراق را برای حمله به همسایگان نمی‌دهیم تأکید گروسی بر اهمیت تماس‌های پوتین و ترامپ درباره اوکراین اولیانوف ادعای دبیرکل ناتو درباره برنامه هسته‌ای ایران را رد کرد هگست اخراج گسترده مقام‌های بلندپایه ارتش آمریکا را تائید کرد ترامپ ادعای خود برای اعلام پیروزی در جنگ با ایران را بار دیگر تکرار کرد تیپ «الیوم الموعود» در عراق منحل شد/ تغییر ساختار «جیش الامام» به موسسه انصار الامام المهدی المیادین: معاون رئیس امارات در سفر به ریاض حامل پیام نتانیاهو برای بن‌سلمان بود تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران/ ۱۰ فرد و نهاد مستقر در ایران، هنگ‌کنگ و پاکستان تحریم شدند
یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

اروپا از خواب غفلت بیدار نمی‌شود؟

اروپا قطعاً بیدار می‌شود، اما رهبری این بیداری راهبردی برعهده سیاستمدارانی که خود بانی وضع بحرانی موجود هستند، نخواهد بود. اتحادیه اروپا امروز حتی توانایی اصلاح سیاست‌های روبنایی خود را نیز ندارد.
حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۶ - ۱۱ بهمن ۱۴۰۳ - 2025 January 30
کد خبر: ۲۶۹۳۰۸

اروپا از خواب غفلت بیدار نمی‌شود؟

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید متحدان اروپایی واشنگتن را شدیدا نگران ساخته است. طی هفته های اخیر زبان تهدید رئیس جمهور آمریکا علیه اتحادیه اروپا تیزتر شده است. تحلیلگران غربی می گویند ترامپ راهبرد باج گیری از متحدان را در دستور کار قرار داده و وضع تعرفه های سنگین علیه محصولات وارداتی به اروپا را به مثابه تصمیم اجتناب ناپذیر تلقی نموده است.

 

فراتر از آن، ایلان ماسک که از او به عنوان مهره اصلی کابینه ترامپ و فردی با اختیاراتی ویژه یاد می شود، مداخله گرایی مستقیم در معادلات سیاسی و اقتصادی قاره سبز را در دستور کار قرار داده و صراحتا از آرزوی خود مبنی بر فروپاشی حوزه یورو و متعاقبا اتحادیه اروپا رونمایی می کند. اظهارات ماسک در خصوص لزوم تغییر دولتهای فرانسه و انگلیس و حمایت علنی وی از جریانات ضد اتحادیه اروپا وملی گرا، به خشم سران اروپایی منجر شده است.

مکرون  پس از مراسم تحلیف ترامپ از کشورهای اروپایی خواست «بیدار شوند» و هزینه‌های دفاعی خود را افزایش دهند تا وابستگی امنیتی‌شان به واشنگتن کاهش یابد

 

در این میان امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه بار دیگر سخنان و مواضع تکراری خود در دور نخست ریاست جمهوری ترامپ را مطرح کرد و خواستار بیداری اروپا و حرکت به سوی استقلال از ایالات متحده شده است. ادعای مکرون در حالی مطرح می شود که وی در همان سال ها (2017 تا 2021 میلادی) بارها در کسوت کارگزار اروپایی واشنگتن ایفای نقش کرد و به مانند نیکلا سارکوزی و فرانسوا اولاند، رؤسای جمهور پیشین خود به نماد وابستگی به آمریکا تبدیل شد.

 

 

مکرون  پس از مراسم تحلیف ترامپ از کشورهای اروپایی خواست «بیدار شوند» و هزینه‌های دفاعی خود را افزایش دهند تا وابستگی امنیتی‌شان به واشنگتن کاهش یابد.

 

با این حال چنین عزم و اراده ای در اروپای کنونی وجود ندارد. اتحادیه اروپا پس از پیمان ماستریخت در دهه پایانی قرن بیستم، پرچم استقلال و اتحاد در نظام بین الملل را برافراشت، اما اصل وابستگی خود به آن سوی آتلانتیک را حفظ کرد. مکرون در این وابسته سازی نقش داشت و اکنون نمی تواند خود را ناجی اروپا از وضعیت بحرانی موجود جلوه دهد. کاخ الیزه مدعی است زمان بیداری راهبردی اروپا فرا رسیده است، اما گذار از یک وضعیت، بایسته ها و مولفه هایی می طلبد که اروپای وابسته به آمریکا از آنها بی بهره است.

 

ملت های اروپایی در جریان جنگ غزه و جنگ اوکراین، بارها نسبت به سیاست های مداخله گرایانه و پرهزینه آلمان، فرانسه، ایتالیا و لهستان در خلق بحران های راهبردی و گره های کور در محیط پیرامونی و فرامنطقه ای خود اعتراض کردند، اما رهبران اروپایی به جای گوش سپردن به اعتراضات عمیق و گسترده، ترجیح دادند به بازی همیشگی خود در زمین واشنگتن ادامه دهند.

 

در چنین شرایطی اظهارات مکرون صرفا مصرفی تبلیغاتی و تلاشی نخ نما برای غیریت سازی ظاهری وی از ترامپ محسوب می شود. اروپا قطعا بیدار می شود، اما رهبری این بیداری راهبردی برعهده سیاستمدارانی که خود بانی این وضعیت بحرانی هستند، نخواهد بود. اتحادیه اروپا امروز حتی توانایی اصلاح سیاست های روبنایی خود را نیز ندارد، چه رسد به ترسیم ساختاری که نماد تغییر واقعی در قاره سبز، آن هم در راستای حفظ منافع واقعی ملت های آنها باشد. بهتر است مکرون بیش از این بلوف نزند.

 

ارسال نظر
captcha
پرطرفدارترین اخبار