به گزارش راهبرد معاصر، امروز در دومین روز از بزرگداشت دهه فجر، نشست خبری با حضور نفیسه حسینییکتا مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت برگزار شد.
حسینییکتا گفت: موضوع طب ایرانی و مکمل دارای اسناد بالادستی مختلفی است که در رأس آن وزارت بهداشت متولی اجرایی کردن آن است. برنامهریزی وزارت بهداشت برای بهرهمندی از این ظرفیت منحصر به فرد ملی، برنامهریزی برای رسیدن به هدف ادغام طب ایرانی در نظام سلامت است که هدف اول آن پیشگیری از ابتلاء به بیماری و هدف دوم کمک به ارتقای نظام سلامت در کنار طب نوین است.
وی ادامه داد: توسعه هر برنامهای به آموزش برمیگردد، ورود طب ایرانی در دل دانشگاههای علوم پزشکیکشور که در حال حاضر با ۹ دانشکده رشتههایی مانند طب پزشکی و طب سوزنی در توسعه آموزشی نقش دارد انجام میشود. دانشجویان در رشته تخصصی عمومی به ادامه تحصیل در طب ایرانی علاقه مند هستند. رشته تاریخ پزشکی از رشتههای مختلف پزشکی دانشجو میپذیرد و در مقاطع ارشد و دکتری دانشجو تربیت میکند.
وی اذعان کرد: یکی از بحثهای مهم در توسعه حوزه طب ایرانی بحث پژوهش است. رشته طب ایرانی نیز در غالب PHD دانشجویان را تربیت میکند. در حال حاضر فعالیت متخصصین این حوزه برای چهارمین سال متوالی رتبه چهارم تولید علم را دارند. بنابراین برای اینکه این آموزهها مستند به مقام علمی شود به استناد و مستند نیاز است. طب ایرانی رتبه سوم ثبت کارآزماییهای بالینی را در سطح دنیا را برای خود کرده است.
حسینییکتا افزود: در حوزه خدمات باید گفت ظرفیت طب ایرانی غیر قابل انکار است و ادغام طب ایرانی در نظام سلامت در حوزه بهداشت آغاز شده است. در تمام دانشگاهها سبک زندگی سالم که نقش آفرین در پیشگیری از بیماریها است با این نگاه با همکاری مشترک وزارت بهداشت و دفتر طب ایرانی مکمل این موضوع در حال انجام است. با مراجعه به خانههای بهداشت این آموزش را میتوانند مردم ما دریافت کنند.
وی اظهار داشت: سلامت کدههای طب ایرانی از متخصصین طب ایرانی و پزشکان عمومی هستند که دورههای کوتاه مورد تأیید وزارت بهداشت خدمت میکنند، حدوداً ۲۷ سلامتکده خدمت رسانی میکنند همچنین در درمانگاههای سراسر کشور نیز متخصصین طب ایرانی حضور دارند و خدمت رسانی میکنند. اجرای یکی از بندهای قانون جوانی جمعیت بر عهده طب ایرانی است و در ۲۳ کلینیک ناباروری در کنار متخصصین زنان و زایمان متخصصین طب ایرانی نیز ارائه خدمت میکنند و نتایج بسیار خوبی نیز در بحث ناباروری تجربه کردهاند و میتواند در ارائه خدمت و مسیر راحت تری را در میان بگذارد.
حسینی یکتا بیان کرد: راه اندازی انجمنهای علمی دانشجویی فعال در خصوص طب ایرانی انجام شده است و افزایش این انجمنها برای فرهنگ سازی درست برای بهرهمندی از ظرفیت حوزه سلامت کمک کننده است. در حوزه بینالملل نیز طب ایرانی اتفاقات خوبی رقم خورده است، حوزه طب ایرانی با نام پرشین مدیسین جز مکتب تأیید شده سازمان جهانی بهداشت است. نماینده طب ایرانی و مکمل ایران در تمام برنامههای سازمان جهانی بهداشت حضور دارد. سازمان جهانی بهداشت از طب سنتی تمام کشورها سندی را دارد که زمان معینی را به خود اختصاص داد ۲۰ نفر در آن حضور داشتند و نماینده دفتر طب ایرانی مکمل حضور داشته است.
حسینییکتا در پاسخ به این پرسش که افراد غیر متخصص نیز در حوزه درمان دخالت میکنند و چرا جلوگیری نمیشود گفت: رویکرد وزارت بهداشت یعنی ادغام وکار تیمی است و با این رویکرد یک فضای بهتری را تجربه خواهیم کرد. مردم ما مراجعه میکنند به افراد غیر متخصص و ما همیشه گفتیم درمورد طب ایرانی باید حتماً به متخصصین مورد تأیید وزارت بهداشت رجوع کنید و فرهنگسازی دارد اجرا میشود که برای عموم این موضوع جا بیفتد. مورد بعدی این است مجازات این افراد غیرمتخصص امروزه برای بار اول صد برابر و برای بار دوم به دویست برابر افزایش پیدا کرده و این امر مداخله در درمان را کاهش دهیم. امروزه در شهرهای مختلف کسانی که مداخله در امر درمان میکنند برخورد خواهد شد و پروندهها پیگیری میشود.
مدیر کل طب ایرانی و مکمل در مورد طب ایرانی اسلامی اذعان کرد: منابع اصلی طب ابن سینا است که درکنار منابع دیگر اجرا میشود. چندین سال قبل طب سنتی به نام طب ایرانی نامگذاری و به تمام دانشگاههای کشور ابلاغ شد. جریانهایی به نام طب اسلامی نیز گفته شده که کسب نظر از وزارت بهداشت با علمای حوزه علمیه گرفته شد که این به دلیل اموزههای اسلام در سلامت بوده است. آیا ما یک مکتب مستقل برای اجرای اموزههای دینی داریم و به این شکل وجود نداشته و یک مکمل برای طب ایرانی است.
وی درپاسخ به این پرسش که چرا جلوی فروش داروهای تقلبی توسط وزارت بهداشت گرفته نمیشود گفت: مجوز ساخت عطاریها مربوط به وزارتخانه دیگری است و به دلیل این که چند وزارتخانه درباره طب ایرانی درگیر است چالشهایی وجود دارد اما پروندههایی در این مورد در حال پیگیری است وگزارشهای متعددی در کل کشور در وزارت بهداشت وجود دارد اما این بحث با سرعت بیشتری باید پیگیری رود و پیش برود.
حسینییکتا در پاسخ به این پرسش که هنوز طب ایرانی نتوانسته در جامعه باورپذیری پیدا کند گفت: ما در سطح جامعه با یکباور پذیری رو به رشد مواجه هستیم و این بحث که مردم باورپذیری کمتری دارند وجود نداشته و رو به رشد است.
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت درباره صدور مجوزها برای عطاریها اظهار کرد: در حال حاضر عطاریها با داروهای گیاهی گره خورده است، حرفه عطاری حرفهای است که از سنوات گذشته عرضه داروهای گیاهی نقش آفرینی میکنند، گاهی برخی از عطاریها ادعاهایی در خصوص درمان بیماریهای داشته اند. عطاریها محل عرضه داروهای گیاهی هستند که باید داروهای گیاهی را به صورت مفرد ارائه دهند و هر گونه ادعای درمانی از سوی عطاریها خارج از حوزه مسئولیت آنها است.
وی افزود: مجوز عطاریهای به عنوان صنف از سوی وزارت صمت صادر میشود، وزارت بهداشت برای بهداشت فضا ورود میکند. همچنین دبیرخانه شورای سلامت و امنیت غذایی پیشنهاد تشکیل کمیتهای در راستای آموزش به افراد دارنده عطاریها در حوزه داروهای گیاهی و نحوه نگهداری داروها داده شده است.
وی ادامه داد: در خصوص چگونگی ارائه داروهای گیاهی تعداد قابل توجهی داروی گیاهی از سمت سازمان غذا ودارو داریم و برای مجوز گرفتن حتی روی بسته بندی نیز نظارت وجود دارد و بیش از ۷ هزار دارو از سازمان غذا و دارو مجوز گرفته است. تعداد این داروها با بسته بندی بهتر باید افزایش پیدا کند، همچنین یک سری بخش در سلامتکده وجود دارد که فراوردههای دارویی مجاز در آن به مردم ارائه میشود که با مراجعه این سلامتکدهها مردم میتوانند از این داروها بهرهمند شوند.
وی درمورد ظرفیت بالای چندین ساله استفاده از طب سنتی در کشور چین مطرح کرد: در ایران طب ایرانی با استفاده از ظرفیتهای موجود میتوانیم در این مسیر آرام قدم بگذاریم. اولین ظرفیت بحث خدمات سرپایی است که در سلامتکده، درمانگاهها و مطبهای تخصصی زنان و زایمان ارائه میشود و در قدمهای بعدی در بیمارستانها و سطح سه خدمات در ایران استفاده خواهد شد. همچنین فارغالتحصیلان طب ایرانی ۵۱۶ نفر هستند و۳۲۰ نفردر حال تحصیل داریم که باید برای افزایش ظرفیت درکشور این تعداد را افزایش دهیم.
مدیرکل طب ایرانی و مکمل درمورد نظارت برروی فضای مجازی اذعان کرد: در بحث فضای مجازی وزارت بهداشت پیگیری و نظارت لازم را در حوزه سلامت تمامی رشتهها به خصوص طب ایرانی که پررنگتر است دارد اما پیگیری ما دقیقاً نظارت بر روی فضای مجازی است و جزو برنامه ریزی های ما است که در آینده گزارشات به سمع ونظر شما میرسد./ مهر