به گزارش راهبرد معاصر، دانشمندان معتقدند که بحران اقلیمی دیگر در آینده رخ نخواهد داد. این بحران هماکنون در حال وقوع است و هر ساله زندگیها، اکوسیستمها و اقتصادها را دگرگون میکند. شرایط آبوهوایی شدید، هوای سمی، افزایش سطح دریاها و کاهش زیستگاهها دیگر پیشبینی نیستند، بلکه واقعیتهای امروز ما هستند.
در پس بسیاری از این آسیبها، یک نیروی قدرتمند قرار دارد: سوختهای فسیلی. از نیروگاههای زغالسنگ گرفته تا شعلههای گاز، استفاده از سوختهای فسیلی محرک اصلی بحرانهای فوری زمان ما هستند.
یک بررسی جدید که در مجله Oxford Open Climate Change منتشر شده، این پیام را با وضوح بیشتری ارائه میدهد. دانشمندان از مؤسسات معتبر، دادههای وسیعی را بررسی کرده و یک هشدار مشترک صادر کردهاند.
آنها میگویند سوختهای فسیلی نه تنها به بحران اقلیمی دامن میزنند، بلکه بحرانهای بهداشتی، انقراض گونهها، تشدید بیعدالتیهای زیستمحیطی و پر شدن سیاره با زبالههای پلاستیکی و شیمیایی را نیز به همراه دارند.
ایالات متحده نقش عمدهای در این چالشها ایفا میکند. به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت و گاز، این کشور بخش بزرگی از آسیبها را بهوجود میآورد. این بررسی خواستار تغییر کامل به سمت انرژیهای پاک و تجدیدپذیر است. این تغییر باید بهطور سریع و عادلانه در تمام بخشهای اقتصادی انجام شود.
آسیبهای گسترده ناشی از سوختهای فسیلی
دکتر شای وولف، نویسنده اصلی این بررسی و مدیر علوم اقلیمی در مرکز تنوع زیستی، میگوید: علم نمیتواند واضحتر از این باشد که سوختهای فسیلی در حال کشتن ما هستند.
وی افزود: نفت، گاز و زغالسنگ به ما محکوم خواهند کرد که شاهد مرگهای بیشتر، انقراض گونهها و بلایای طبیعی شدید باشیم مگر آنکه سوختهای فسیلی آلوده را به گذشته تبدیل کنیم. انرژیهای پاک و تجدیدپذیر در دسترس هستند، مقرونبهصرفهاند و زندگی میلیونها نفر و میلیاردها دلار را نجات خواهند داد، زمانی که آنها را به محور اصلی اقتصاد خود تبدیل کنیم.
سوختهای فسیلی تقریباً 90 درصد از انتشار گازهای کربنی ناشی از فعالیتهای انسانی را به خود اختصاص میدهند. این گازها موجب گرمایش سیاره و اسیدی شدن اقیانوسها میشوند. همچنین، بلایای طبیعی مرگبار را نیز به دنبال دارند.
علاوه بر این، آلودگی ناشی از سوختهای فسیلی هر ساله موجب مرگ میلیونها نفر در سراسر جهان میشود. فقط در ایالات متحده، صدها هزار نفر به دلیل آلودگی هوا زودتر از موعد میمیرند.
این بررسی تغییرات اقلیمی را به گسترش بیماریها، ناامنی غذایی و مهاجرتهای اجباری مرتبط میکند. این مسائل لایههای جدیدی از رنج را بهویژه در میان جمعیتهای آسیبپذیر ایجاد میکنند.
اکنون وقت اقدام است
دولتها باید اکنون اقدام کنند. دانشمندان خواستار پایان گسترش سوختهای فسیلی هستند. پروژههای سوختهای فسیلی موجود باید بهتدریج تعطیل شوند. تنها اقدامات قوی و فوری سیاستی میتوانند آسیبهای فزاینده را محدود کنند.
دکتر دیوید جی. ایکس. گونزالز، استادیار دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، میگوید: «آلودگی سوختهای فسیلی در هر مرحله از زندگی بر سلامت تأثیر میگذارد و خطرات زیادی از جمله تولد زودرس، لوسمی کودکان و افسردگی شدید را افزایش میدهد.»
«ما باید سریعاً اقدام کنیم تا عملیات سوختهای فسیلی را در نزدیکی خانهها، مدارس و بیمارستانها متوقف کنیم و زیرساختهای سوخت فسیلی را با انرژیهای پاک و سالم جایگزین کنیم.»
بیعدالتی زیستمحیطی ناشی از سوختهای فسیلی
این گزارش همچنین به نابرابریهای نژادی و اقتصادی اشاره میکند. جوامع رنگینپوست و مناطق کمدرآمد بیشترین آسیب را از آلودگی سوختهای فسیلی میبینند. سیاستهای تاریخی مانند «ردلاین» بسیاری را در مناطق آلوده محصور کرده است.
دکتر رابین ساه، از دانشگاه مونتانا، میگوید: دههها سیاستهای تبعیضآمیز مانند ردلاین باعث تمرکز توسعه سوختهای فسیلی در جوامع سیاهپوست، قهوهای، بومی و سفیدپوستان فقیر شده که پیامدهای ویرانگری به همراه داشته است.
به گفته وی، برای مدت طولانی، این جوامع در مرزهای آلوده بهعنوان مناطق قربانی توسط صنایع طماع و بیرحم در نظر گرفته شدهاند. بیشترین جوامع آلوده باید اولویت دریافت سرمایهگذاری در انرژیهای پاک و پاکسازی زیرساختهای آلوده سوختهای فسیلی را داشته باشند.
تهدیدهای انقراض و آلودگی پلاستیکی
استفاده بیرویه از سوختهای فسیلی میتواند تا یکسوم از گونههای حیوانی و گیاهی را در 50 سال آینده از بین ببرد. برای حفاظت از اکوسیستمها، زیرساختهای انرژی تجدیدپذیر باید از تخریب زیستگاههای طبیعی جلوگیری کنند. در عوض، باید تا حد ممکن در مناطق توسعهیافته نصب شوند.
این بررسی همچنین بر پلاستیکها تمرکز دارد. شرکتهای سوخت فسیلی تولید پلاستیک را افزایش دادهاند و این امر موجب آلودگی بیشتر در هوا، آب و سیستمهای غذایی میشود. این آلایندهها به حیات وحش و انسانها آسیب میزنند.
دانشمندان خواستار تعیین اهداف جسورانه برای کاهش تولید پلاستیک اولیه هستند. آنها همچنین برای یافتن جایگزینهای پلاستیک و روشهای کشاورزی پایدارتر فشار میآورند. این تغییرات میتوانند آلودگیهای نفتی از سموم و کودها را کاهش دهند.
اطلاعات نادرستی که صنایع به خورد مردم میدهند
این مطالعه میگوید: یک مانع بزرگ در راه پیشرفت، تبلیغات صنعتی است.
ناومی اورسکس، استاد دانشگاه هاروارد، میگوید: صنعت سوختهای فسیلی دههها ما را در مورد آسیبهای محصولات خود گمراه کرده و از اقدامات مؤثر در خصوص تغییرات اقلیمی جلوگیری کرده است.
وی ادامه داد: دولتها همچنان صدها میلیارد دلار یارانه به این صنعت آسیبزا میدهند. وقت آن رسیده که این یارانهها متوقف شوند.
این بررسی با پیامی واضح به پایان میرسد: ما ابزارهای لازم برای تغییر مسیر را داریم. آنچه اکنون لازم است، اراده سیاسی است.
این مطالعه در مجله Oxford Open Climate Change منتشر شده است./ تسنیم