یادداشت وانگ مو یی، تحلیلگر چینی؛

اتحاد شرقی مقابل چالش‌های اقتصاد جهانی

چین، ژاپن و کره جنوبی به عنوان قدرت‌های بزرگ آسیا-اقیانوسیه و اقتصادهای مهم جهانی، با هم قطب تولید آسیای شرقی را تشکیل می‌دهند. در مواجهه با غیرقابل پیش بینی بودن سیاست‌های تعرفه‌ای آمریکا، ارتقای رشد اقتصادی منطقه ای، گسترش همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری جزو گزینه‌های منطقی برای سه کشور بلوک شرق است.
وانگ مو یی؛ تحلیلگر چینی
تاریخ انتشار: ۱۱:۵۲ - ۱۹ فروردين ۱۴۰۴ - 2025 April 08
کد خبر: ۲۷۵۱۰۰

اتحاد شرقی مقابل چالش‌های اقتصاد جهانی

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ سیزدهمین نشست سه جانبه وزیران اقتصاد و تجارت چین، ژاپن و کره جنوبی چندی پیش در شهر سئول کره جنوبی با هدف تقویت همکاری های تجاری منطقه ای پس از اعمال تعرفه های آمریکا برگزار شد. این نخستین گفت‌وگوی اقتصادی میان سه کشور در 5.5 سال گذشته است که در سطح عالی پس از نشست وزیران امور خارجه سه کشور (22 مارس) برگزار شد.

 

تنها در یک هفته، جلسات سطح بالای سه کشور شاهد دستاوردهای قابل توجهی بود و سیگنال های مهمی ارسال کرد. از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، وی بدون اینکه میان متحدان و دشمنانش تمایز قائل شود، چوب تعرفه را به سوی همه کشورها گرفت. ترامپ به تازگی از اعمال تعرفه 25 درصدی بر خودروهای وارداتی خبر داد که تعدادی از خودروسازان را که به بازار آمریکا به عنوان بزرگترین بازار مصرف کننده خودرو در جهان وابسته هستند، به لبه پرتگاه سوق داده است و ژاپن و کره جنوبی در خط مقدم کشورهایی هستند که ازاین موضوع آسیب دیده اند.

در مواجهه با فشارهای خارجی مشترک، سه کشور چین، ژاپن و کره جنوبی به دنبال تقویت همکاری برای حفظ ثبات و رفاه منطقه هستند

 

سال گذشته صادرات خودروی ژاپن به آمریکا به 6.0261 تریلیون ین (حدود 40 میلیارد دلار) رسید که 28.3 درصد از کل صادرات ژاپن به آمریکا را تشکیل می دهد. طبق گزارش بلومبرگ، صادرات خودرو 17 درصد از کل صادرات ژاپن در سال 2024 میلادی را تشکیل می داد. آمریکا همچنین بزرگترین بازار صادراتی خودروسازان کره جنوبی است، زیرا طبق داده های انجمن تجارت کره، صادرات خودرو به آنجا سال 2023 میلادی به 34.744 میلیارد دلار رسید که نشان دهنده 49.1 درصد از کل صادرات خودروی کره جنوبی است.

 

در مواجهه با فشارهای خارجی مشترک، سه کشور چین، ژاپن و کره جنوبی به دنبال تقویت همکاری برای حفظ ثبات و رفاه منطقه هستند. 22 مارس وزیران امور خارجه چین، ژاپن و کره جنوبی نشستی سه جانبه در توکیو برگزار کردند و وانگ یی، وزیر امور خارجه چین بر لزوم تقویت ارتباطات، اعتماد متقابل و همکاری در دنیای متغییر کنونی تأکید کرد. چو تائه یول، وزیر امور خارجه کره جنوبی نیز گفت، صلح و امنیت در شبه جزیره کره شرط اساسی صلح و رفاه در شرق آسیا و جهان است. تاکشی ایوایا، وزیر امور خارجه ژاپن تصریح کرد، هر سه کشور با توجه به وضعیت خطرناک فزاینده بین المللی با تحولی تاریخی مواجه هستند.  

 

نتیجه گفت وگوها سازنده بود، زیرا 20 توافق مهم ازجمله افزایش همکاری در زمینه های توسعه صنایع سبز، حفاظت از محیط زیست، تسریع همکاری در حوزه خدمات، تقویت همکاری در زنجیره تامین و ... به دست آمد.

 

در نشست سه جانبه وزیران اقتصاد و بازرگانی (30 مارس) سه طرف بر تقویت اجرای توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع منطقه ای (RCEP) با سه کشور چین، ژاپن و کره جنوبی به عنوان اعضای اصلی و نیز کاهش موانع اقتصادی منطقه ای توافق کردند که امکان دارد اثر تعرفه ای برای شرکت های خودروسازی ژاپنی و کره ای را کاهش دهند. آنها همچنین موافقت کردند مذاکرات برای توافق تجارت آزاد چین، ژاپن و کره جنوبی (FTA) را سرعت بخشند و بر حمایتشان از سازوکار تجاری چندجانبه که مبتنی بر قوانین، آزاد، فراگیر، شفاف و بدون تبعیض باشد، تأکید کردند. آنها در عین حال خواستار تقویت اصلاحات لازم در سازمان تجارت جهانی برای پاسخگویی بهتر به چالش های تجاری فعلی شدند.

 

این توافق نه تنها نشان دهنده کاهش بیشتر موانع تجاری میان سه کشور، بلکه نشان دهنده انتقال همکاری های اقتصادی سه جانبه به مرحله جدیدی است. موتور محرک تحمیل شده به وسیله ترامپ امکان دارد بر سرعت بخشیدن به روند یکپارچگی اقتصادی منطقه تأثیرگذار باشد.

 

وابستگی متقابل اقتصادی چین، ژاپن و کره جنوبی سنگ بنای ثبات منطقه است. ژاپن دومین شریک تجاری چین و چین نیز بزرگترین شریک تجاری ژاپن و منبع اصلی واردات آن است. سال 2024 میلادی صادرات کره جنوبی به چین - بزرگترین شریک تجاری آن - 6.6 درصد رشد کرد، زیرا جریان سرمایه گذاری میان سه کشور رونق گرفت.

 

موقعیت جغرافیایی نزدیک سه کشور آنها را قادر می سازد زنجیره های تأمین ایمن و کارآمد و محیط تجاری قابل پیش بینی و مطمئن ایجاد کنند.

 

در بُعد فرهنگی، میراث فرهنگی مشترک به افزایش درک متقابل سه کشور کمک کرده است، زیرا این سنت‌ها بر هماهنگی و احترام تأکید می کنند که باعث می‌شود ارتباطات در سطوح دولتی و اجتماعی روان‌تر شود.

موقعیت جغرافیایی نزدیک سه کشور آنها را قادر می سازد زنجیره های تأمین ایمن و کارآمد و محیط تجاری قابل پیش بینی و مطمئن ایجاد کنند.

 

در مواجهه با غیرقابل پیش بینی بودن سیاست های تعرفه ای ترامپ، ارتقای رشد اقتصادی منطقه ای و گسترش همکاری های تجاری و سرمایه گذاری به گزینه ای منطقی برای سه کشور با هدف کاهش خطرپذیری ها تبدیل شده است.

 

سه کشور چین، ژاپن و کره جنوبی به عنوان قدرت‌های بزرگ آسیا-اقیانوسیه و اقتصادهای مهم جهانی، با هم قطب تولید آسیای شرقی را تشکیل می‌دهند. همکاری آنها انگیزه قدرتمندی برای یکپارچگی منطقه ای در آسیا و اقیانوسیه ایجاد می کند و لنگرگاهی حیاتی از ثبات برای زنجیره های صنعتی جهانی است.

 

ارسال نظر
آخرین اخبار