به گزارش «راهبرد معاصر»؛ قطعیهای برق مکرر و بیبرنامه روزهای اخیر نقاط مختلف کشور به نحوی است که در برخی مناطق برق دو یا سهبار قطع میشود که این موضوع سبب نارضایتی مردم شده است. قطعی برق یک بار صبح، یک بار عصر و حتی گاهی غروب رخ می دهد و نکته حائز اهمیت اینکه بعضاً قطعی برق با برنامه اعلام شده وزارت نیرو تطابق ندارد و گلایه مردم را دوچندان کرده است.
از مدیران برق کلانشهرها که جویا شوید، می گویند هیچ نقشی در قطع و وصل برق ندارند و تصمیم مدیران بالادستی است. بی تردید حفظ برخی مدیران ناکارآمد که قصد بی کفایت جلوه دادن دولت را دارند جای بسی سؤال است و باید پرسید چرا چنین افرادی باید همچنان در مناصب خود حفظ شوند تا شاهد چنین ناترازی ها و دادن وعده های نادرست باشیم؟
در دولت شهید آیت الله رئیسی بنا بر آن گذاشته شد قطعی برق به منازل مسکونی نرسد، اما در دولت چهاردهم قطع برق از صنایع به منازل مسکونی رسیده است
محمدصادق مهرجو، کارشناس انرژی درباره وعده های نادرست وزیر نیرو در سال گذشته مبنی بر رفع ناترازی و قطع نشدن برق منازل و صنایع در سال جدید که باعث اعتراضات مردم شده است، به «راهبرد معاصر» گفت: به نظر می آید وزارت نیرو باید پاسخ دهد چرا وعده های مطرح شده در زمینه رفع ناترازی برق در سال 1404 محقق نشده است. اینکه وزیر نیرو سال گذشته عنوان کرد، سال آینده قطعی برق نخواهیم داشت، بسیار عجیب است؛ زیرا وی و دست اندرکاران این حوزه به خوبی می دانند متأسفانه نزدیک به 20 هزار مگاوات ناترازی برق وجود دارد.
وی افزود: مرداد سال گذشته در دوره اوج مصرف رقم 83 هزار مگاوات ثبت شد. ناترازی ای که وزارت نیرو را مجبور به قطع برق شهرک های صنعتی و صنایع بزرگ کرد. در دولت شهید آیت الله رئیسی بنا بر آن گذاشته شد قطعی برق به منازل مسکونی نرسد، اما در دولت چهاردهم قطع برق از صنایع به منازل مسکونی رسیده است.
کارشناس انرژی عنوان کرد: اینکه وزیر نیرو سال گذشته بر چه اساسی چنین وعده ای به مردم داد، واقعا مشخص نیست. دست اندرکاران بازار انرژی و کسانی که در این حوزه دستی بر آتش دارند، به خوبی می دانند حتی در صورت برنامه ریزی دقیق برای تولید برق درصدی از ناترازی برق آن هم در بازه زمانی هفت تا هشت ماه قابل جبران است.
مهرجو گفت: 20 هزار مگاوات ناترازی برق رقم بسیار بزرگی است. برای اینکه بزرگی این عدد بهتر توضیح داده شود باید دانست، به عنوان نمونه نیروگاه رودشور حد فاصل تهران و ساوه تقریبا یک هزار و 200 مگاوات برق تولید می کند. این رقم بیانگر آن است برای جبران ناترازی برق امروز با مصارفی که در حال حاضر تعریف شده، باید 20 نیروگاه احداث شود. علاوه بر این، برای تولید برق تأمین سوخت و تمهیداتی لازم است که باید در شبکه برق کشور ایجاد شود؛ از این رو مشخص است در کوتاه مدت نمی توان بر ناترازی ها فائق آمد، لذا وزیر نیرو باید پاسخگوی مردم باشد که برچه اساسی چنین وعده هایی داده است.
وی درباره برخی اظهارات مبنی بر قطع برق ادارات دولتی در تابستان در صورت نصب نکردن پنل خورشیدی تصریح کرد: نصب پنل های خورشیدی در ادارات نمی تواند جوابگوی نیاز برق باشد. عبور از ناترازی برق باید در ساختاری برنامه ریزی شده انجام شود. پنل خورشیدی ظرفیت محدودی در تولید برق دارد، یعنی از برق پنل خورشیدی می توان برای تأمین برق اضطراری استفاده کرد و برای تأمین برق وسایل سرمایشی مورد نیاز ادارات در تابستان قابل استفاده نیست و به عنوان نمونه، کولر 30 هزار واتی را نمی توان با برقی که پنل خورشیدی تولید می کند، روشن کرد.
نل خورشیدی ظرفیت محدودی در تولید برق دارد، یعنی از برق پنل خورشیدی می توان برای تأمین برق اضطراری استفاده کرد و برای تأمین برق وسایل سرمایشی مورد نیاز ادارات در تابستان قابل استفاده نیست
مهرجو گفت: برق پنل های خورشیدی برای مصارف اضطراری مانند رایانه یا آسانسورها در زمان قطعی برق مناسب است، نه برای راه اندازی وسایل سرمایشی. زمانی در این موارد می توان از پنل های خورشیدی استفاده کرد که تعداد زیادی پنل خورشیدی نصب شود؛ یعنی مساحت قابل توجهی برای این منظور در دسترس باشد، در حالی که به نظر نمی آید حتی وزارتخانه ها چنین فضایی داشته باشند.
کارشناس انرژی عنوان کرد: حتی اگر ادارات دولتی پنل خورشیدی نصب کنند، نمی توان بخشی از ناترازی برق را رفع کرد. برای بهبود وضعیت نیازمند انقلابی در عرصه تولید برق هستیم، به ویژه در زمینه انرژی های تجدید پذیر که باید سرمایه گذاری قابل توجهی به وسیله بخش خصوصی داخلی و خارجی انجام و نیاز برق کشور اعم از صنعتی و خانگی رفع شود.