گزارش «فارین افرز»؛

یمنی‌ها چگونه آمریکا را شکست دادند؟

واشنگتن می‌خواست راهی برای خروج از کمپین هوایی پرهزینه و نامحدود بیابد و توافق انصارالله با آمریکا اقدامات این جنبش را علیه هیچ کشوری غیر از آمریکا محدود نمی‌کند.
تاریخ انتشار: يکشنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - 11 May 2025

یمنی‌ها چگونه آمریکا را شکست دادند؟

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ کمپین نظامی آمریکا علیه یمن که بیش از ۲ میلیارد دلار هزینه داشته و شامل ناوهای هواپیمابر و بمب‌افکن‌های راهبردی بوده، در دستیابی به اهداف اعلام شده شکست خورده است. موضع حوثی‌ها بدون تغییر باقی ماند و آنها همچنان به هدف قرار دادن اسرائیل و کشتی‌های مرتبط با آن ادامه می دهند.

نکته مهم و قابل توجه در توافق، نبود تعهد نسبت به اسرائیل و کشتی‌های مرتبط با اسرائیلی هاست

 

پس از بیش از هفت هفته حملات هوایی شدید به بیش از یک هزار هدف جداگانه، کارزار بمباران دولت ترامپ علیه حوثی‌ها در یمن، که ناگهانی آغاز شده بود، ناگهانی نیز پایان یافت. دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ۶ می در دیدار با مارک کارنی، نخست وزیر کانادا در دفتر بیضی شکل به سادگی اعلام کرد، حوثی‌ها «دیگر نمی‌خواهند بجنگند و ایالات متحده حرف آنها را قبول و بمباران را متوقف می‌کند».

 

بدر بن حمد البوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی X  تأیید کرد، کشورش میانجی توافق آتش‌بس میان واشنگتن و حوثی‌ها بوده است و دو طرف موافقت کرده‌اند یکدیگر را هدف قرار ندهند.

 

با وجود حملات بسیار مؤثر حوثی‌ها به کشتیرانی بین‌المللی در دریای سرخ و حملات مداوم علیه اسرائیل، این توافق به صراحت اقدامات حوثی‌ها علیه هیچ کشوری جز ایالات متحده را محدود نمی‌کند؛ نکته مهم و قابل توجه در توافق، نبود تعهد نسبت به اسرائیل و کشتی‌های مرتبط با اسرائیلی هاست.

 

نکته‌ گیج‌کننده درباره اعلامیه‌ کاخ سفید اینکه موضع حوثی‌ها از زمان آغاز حملات هوایی فزاینده‌ دولت ترامپ در ۱۵ مارس تغییر نکرده است. این در حالی است که عملیات آمریکایی ها برای بازگرداندن آزادی ناوبری در دریای سرخ و ایجاد بازدارندگی علیه ایران و نیروهایش آغاز شده بود.

 

وقتی عملیات شروع شد، حوثی‌ها به صراحت اسرائیل و کشتی‌های مرتبط با اسرائیل، البته نه کشتی‌های آمریکایی، را هدف قرار می‌دادند و گفتند تا زمانی که اسرائیل جنگ در غزه را پایان ندهد، به کار خود ادامه خواهند داد. از آغاز حملات هوایی آمریکا، رهبران حوثی‌ها به صراحت اعلام کردند، اگر واشنگتن بمباران‌ را متوقف کند، آنها نیز حمله به کشتی‌های آمریکایی را متوقف خواهند کرد، اما حملات آنها به اسرائیل ادامه خواهد یافت. پس از آنکه ترامپ توافق ۶ می را اعلام کرد، محمد عبدالسلام، سخنگوی حوثی‌ها موضع خود را تکرار کرد.

 

به عبارت دیگر، پس از عملیات نظامی آمریکا که بیش از ۲ میلیارد دلار هزینه داشت و گمان می‌رفت تأثیر گسترده‌ای بر توانایی‌های نظامی حوثی‌ها داشته باشد، آتش‌بس آمریکا و حوثی‌ها تنها موضع اولیه حوثی ها را تقویت کرد. با وجود ادعای ترامپ مبنی بر تسلیم شدن حوثی‌ها، این گروه همچنان قدرت را در دست دارد و توافق را «پیروزی برای یمن» توصیف کرده است.

 

برای دولت ترامپ، آتش‌بس پایانی سریع بر کارزاری فزاینده و دشوار بود. بمباران یمن نه تنها بسیار پرهزینه بود، بلکه نگرانی‌هایی را میان سیاست‌گذاران واشنگتن ایجاد کرد، مبنی بر اینکه امکان دارد پای ایالات متحده به جنگ بی‌پایان دیگری در خاورمیانه کشیده شود. این سناریو بدون شک مورد حمایت جی. دی. ونس، معاون رئیس جمهور و اعضای دولت آمریکا قرار گرفت که بیشتر به نئوانزواگرایی گرایش داشتند و از همان ابتدا نسبت به ماجراجویی نظامی ایالات متحده بدبین بودند.

پس از عملیات نظامی آمریکا که بیش از ۲ میلیارد دلار هزینه داشت و گمان می‌رفت تأثیر گسترده‌ای بر توانایی‌های نظامی حوثی‌ها داشته باشد، آتش‌بس آمریکا و حوثی‌ها تنها موضع اولیه حوثی ها را تقویت کرد

 

هنوز مشخص نیست آیا این نتیجه‌گیری، مهلت کافی برای دولت ترامپ برای کنار کشیدن از چالش حوثی‌ها فراهم کند یا خیر؛ اما اگر ترامپ از حملات مداوم حوثی‌ها به اسرائیل چشم‌پوشی کند، دلیلی وجود دارد باور کنیم آن‌ها فعلاً از حمله به دارایی‌های ایالات متحده خودداری خواهند کرد. بی تردید حوثی‌ها حتی اگر بمباران‌ آمریکا ادامه می‌یافت، مقاومت می‌کردند، اما پایان دادن به نزاع مزایای متعددی برایشان داشت.

 

رهبران این جنبش اکنون می‌توانند ادعا کنند در تقابل مستقیم با یک ابرقدرت جنگیده‌ و پیروز شده‌اند و از فشاری که بمباران‌ آمریکا بر آنها وارد می‌کرد، رهایی یافته‌اند. آنها همچنین می‌توانند بر اسرائیل تمرکز کنند که در پاسخ به حملات حوثی‌ها، ازجمله حمله موشکی بالستیک در نزدیکی فرودگاه بن گوریون در تل آویو در اوایل ماه می، در حملات هوایی علیه صنعا شرکت دارد. از همه مهم‌تر، توافق با ایالات متحده احتمال حمایت واشنگتن را از حمله زمینی علیه حوثی‌ها بسیار دور می‌کند.

 

دولت ترامپ حق داشت تلاش کند راهی برای خروج از کمپین هوایی پرهزینه و بی‌پایان بیابد. عملیات هوایی علیه حوثی ها بزرگترین و پرهزینه‌ترین مداخله نظامی دولت ترامپ تا به امروز و شامل بیش از یک هزار حمله هوایی بود. برای این عملیات جاه‌طلبانه، دولت دو گروه ضربت ناو هواپیمابر، پهپادهای MQ-9 Reaper، بمب‌افکن‌های B-2 Stealth و سامانه‌های دفاع هوایی پاتریوت و تاد را به کار گرفت.

 

اما کارزار فشار ترامپ محدودیت‌هایی داشت و در مدت چند هفته اثراتش نمایان شد. نیروهای آمریکایی تقریباً هر روز اهداف حوثی‌ها را بمباران، مقادیر زیادی مهمات پرتاب می‌کردند و پنتاگون ادعا می‌کرد رهبران ارشد حوثی‌ها را کشته است. با وجود این، شواهد کمی وجود دارد نشان دهد اعضای ارشد شاکله رهبری این جنبش حذف شده‌اند؛ در این میان حلقه داخلی آن کاملاً دست نخورده مانده است. مهم تر اینکه به نظر نمی‌آید توانایی این جنبش برای حمله به اهداف آمریکایی و اسرائیلی به طور قابل توجهی کاهش یافته باشد.

 

در سوی مقابل حوثی‌ها گزارش می‌کنند، از ماه مارس دست کم هفت پهپاد ساخت آمریکا را که هر کدام حدود ۳۰ میلیون دلار قیمت دارند، سرنگون کرده‌اند. ۲۸ آوریل یک فروند جت جنگنده ۶۰ میلیون دلاری آمریکایی زمانی که ناو هواپیمابر برای جلوگیری از آتش حوثی‌ها چرخش تندی انجام داد، در دریا سقوط کرد و ناپدید شد. اوایل ماه می حوثی‌ها موفق شدند با حمله موشکی به نزدیکی فرودگاه تل‌آویو، به پدافند هوایی اسرائیل نفوذ کنند.

 

خلاصه اینکه، ادامه عملیات احتمال کشته شدن نیروهای آمریکایی را افزایش می داد، سناریویی که تقریباً پای واشنگتن را به این درگیری باز می کرد. ایالات متحده با سرعت نگران کننده ای مهمات می سوزاند. وزارت دفاع آمریکا پیش تر برای پاسخگویی به تقاضای تسلیحات با مشکل مواجه و این موضوع ناشی از تعهدات قبلی ایالات متحده به اسرائیل و اوکراین و نیز حملات دولت جو بایدن، رئیس جمهور سابق آمریکا علیه حوثی‌ها و تلاش‌های ایالات متحده برای دفاع از اسرائیل در برابر حملات مستقیم ایران بود.

 

برخی مقام های آمریکایی نگران بودند تعداد زیاد سلاح‌های دوربرد مورد استفاده علیه حوثی‌ها و نیز انتقال پدافند هوایی پاتریوت از فرماندهی هند و اقیانوسیه ایالات متحده به خاورمیانه  آمادگی ایالات متحده را برای مقابله با تهدیدات چین تضعیف کند.

 

گرچه کمپین ایالات متحده حوثی‌ها را زیر فشار قرار داده بود، اما آنها عقب‌نشینی نکرده‌اند. از آغاز حملات، حوثی‌ها روی توانایی خود برای دوام آوردن در برابر ایالات متحده شرط‌بندی کردند و درنهایت موفق شدند.

 

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار
ابوالفضل بهشتی، عضو اتاق فکر اتحادیه اروپا در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد: / ۱۷ ساعت پیش

لابی صهیونیسم در مذاکرات عمان/ تهدید پوچ ترامپ

«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛ / ۱ روز پیش

واکاوی طرح عملیاتی «ارابه‌های گیدئون» در غزه