«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛ 

گروسی چگونه به دیپلماسی خیانت کرد؟

آمریکا و رژیم صهیونیستی در حین مذاکرات غیرمستقیم با ایران نتوانستند خواسته‌ غیرقانونی حذف برنامه غنی‌سازی را به دست آورند، پس تصمیم گرفتند به دیپلماسی خیانت کنند و راه جنگ را با تسهیل گری مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برگزیدند.
محمد بیات؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۲۰:۲۷ - ۱۴ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 05
کد خبر: ۲۸۲۵۵۷

گروسی چگونه به دیپلماسی خیانت کرد؟

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ با ظهور سازمان‌ها، نهادها و ساختارهای بین‌المللی عده‌ای بر این باور بودند که این موجودیت‌های نوظهور مستقل هستند و قرار است جلوی زورگویی کشورهای قوی‌تر را در عالم آنارشی بگیرند. گروهی دیگر، این ایده را رد کردند و بر این نظر بودند که اساساً نهادهای یاد شده به‌وسیله کشورهای پیروز در جنگ جهانی دوم یا قدرت‌های بین‌المللی ایجاد شده و نمی‌توانند در خدمت بازیگران متوسط یا کوچک باشند. 

اقدامات اخیر رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در قبال پرونده ایران نشان داد حق با گروه دوم است. آمریکا و رژیم صهیونیستی پس از پنج دور مذاکرات غیرمستقیم با ایران نتوانستند خواسته‌ غیرقانونی حذف برنامه غنی‌سازی را در تهران به دست آورند، پس تصمیم گرفتند تا به دیپلماسی خیانت کنند و راه جنگ را برگزیدند. 

نکته کلیدی آنکه آمریکا دیگر در «لحظه تک قطبی» قرار نداشت و مجبور بود با دستاویز قرار دادن بهانه‌ای مشروع و ایجاد ائتلاف یکپارچه میان کشورهای حوزه یورو آتلانتیک، تجاوز به ایران را آغاز کند. در راهبرد گروسی به رسالت اصلی آژانس به عنوان نهادی فنی خیانت شد و پایه‌های نظم فرادولتی را به لرزه درآورد. 

تجربه مذاکرات هسته‌ای در دوران رؤسای جمهور اسبق ایران و آمریکا تقریباً برداشتی فنی و خنثی در ذهن دولتمردان و نخبگان ایرانی در زمینه همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی ایجاد کرده بود. 

برخلاف آمانو، گروسی سودای تبدیل شدن به نامزد دبیرکلی سازمان ملل متحد را در سر دارد

شیوه صحیح یوکیا آمانو در مدیریت مناقشه هسته‌ای ایران- غرب و قرار گرفتن در نقش «قاضی نسبتاً بی‌طرف» سبب شده بود تا تهران بتواند در همکاری مشترک با این نهاد بین‌المللی بخش زیادی از پروژه «امنیتی سازی ایران» را در محیط رسانه‌ای- تبلیغاتی مهار کند و اجازه سوءاستفاده رژیم صهیونیستی را برای تداوم اقدامات ضدامنیتی علیه ایران ندهد. 

البته در همان دوران نیز اتهاماتی درباره همکاری برخی بازرسان آژانس با سرویس موساد در جریان خرابکاری‌های هسته‌ای یا ترور دانشمندان ایرانی مطرح بود، اما همواره تهران و آژانس سعی داشتند این اختلافات را مدیریت کنند و به همکاری سازنده ادامه دهند. 

برخلاف آمانو، گروسی سودای تبدیل شدن به نامزد دبیرکلی سازمان ملل متحد را در سر دارد. برخلاف تیپ زدایی رسانه‌ها از گروسی به عنوان فردی «فنی اما سخت‌گیر»، وی آشکارا در زمین امنیتی آمریکا- رژیم صهیونیستی بازی و زمینه تجاوز نظامی علیه ایران را فراهم کرد. 

گزارش 12 ژوئن آژانس با لحنی کاملاً سوگیرانه مدعی شد ایران در اقدامی بی‌سابقه سطح همکاری‌ها با این نهاد بین‌المللی را به شکل قابل توجهی کاهش داده است و آژانس دیگر نمی‌تواند صلح آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران را تأیید کند. انتشار علنی چنین گزارشی بهانه لازم را در اختیار جنگ طلبان رژیم صهیونیستی قرار داد تا با نقض حریم هوایی و حاکمیت ایران، قریب به 12 روز جنگ را به ملت ایران تحمیل، به 480 نقطه حمله کنند و بیش از 900 شهروند ایرانی را به شهادت برساند. 

پس از خیانت اخیر آژانس به دولت- ملت ایران، بازسازی روابط میان تهران با این نهاد بین‌المللی مسیری ناهموار و بسیار دشوار دارد. مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی درباره تعلیق همکاری‌ها با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ابلاغ رسمی آن به‌وسیله رئیس جمهور نشان دهنده اراده جدی ایران برای بازنگری در روابط با این نهاد تسخیر شده به‌وسیله قدرت‌های استعماری و واکنش به خیانت گروسی به مسیر جهانی منع اشاعه تسلیحات اتمی است. 

واقعیت آن است، ما در جهانی زیست می‌کنیم که رژیم صهیونیستی نه تنها عضو «ان.پی.تی» نیست، بلکه دارای زرادخانه اتمی است. در چنین جهانی ایران که عضو «ان.پی.تی» است و بیشترین همکاری را با آژانس بین المللی انرژی اتمی در جهان دارد، مورد تجاوز نظامی قرار می‌گیرد. 

پس از خیانت اخیر آژانس به دولت- ملت ایران، بازسازی روابط میان تهران با این نهاد بین‌المللی مسیری ناهموار و بسیار دشوار دارد

برهمین اساس، سیاست کنونی ایران از «شفافیت» به «ابهام» هسته‌ای تغییر کرده است و فعلاً قصد ندارد به بازرسان و سازوکارهای نظارتی آژانس اجازه بازگشت به ایران دهد. این سیاست دست‌کم تا زمانی که سیاست غرب تغییر نکند و گروسی از سمت دبیرکلی عزل و محاکمه نشود، ادامه خواهد داشت. 

بهره سخن

پیگیری حقوقی خیانت گروسی به پیمان منع عدم اشاعه هسته‌ای و تسهیل کردن زمینه تجاوز نظامی و ترور دانشمندان هسته‌ای باید در دستور کار وزارت امور خارجه و معاونت بین‌الملل قوه قضائیه قرار داشته باشد و هیچ درنگی در این زمینه انجام نشود. 

«گروسی جاه طلب» که سودای رسیدن به کرسی دبیرکلی سازمان ملل متحد را در سر می‌پروراند، نه تنها در مسیر حفظ صلح و کانال‌های گفت‌وگو اقدام جدی انجام نداد، بلکه در جریان نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همراه با آمریکا و تروئیکای اروپایی زمینه متهم کردن ایران به همکاری نکردن شفاف و محکوم کردن کشورمان را فراهم کرد. 

حال مطالبه شهروندان ایرانی رسیدگی به حساب فردی است که خود را به قدرت‌های جهانی فروخت و اعتبار یکی از نهادهای مهم بین‌المللی را برای همیشه از بین برد. برخی تحلیلگران معتقدند، در صورت فراهم نبودن دادگاه عادله بین‌المللی برای محاکمه گروسی، تهران می‌تواند به صورت مستقل وارد عمل شود و به صورت غیابی اقدام به برگزاری دادگاه و صدور حکم بازداشت وی کند. 

طی شدن این روند حقوقی به تهران کمک خواهد کرد در کوتاه یا بلندمدت امکان بازداشت و برخورد جدی با شریک جنایت رژیم صهیونیستی فراهم شود. 

ارسال نظر
آخرین اخبار