سفیر ایران: به موضع ایروان و باکو درباره عدم تغییر مرز‌ها و حضور نیرو‌های خارجی اعتماد داریم آمریکا تحریم‌های جدید مرتبط با ایران اعمال کرد حمله جنگنده‌های اسرائیل به بندر الحدیده یمن اعلام ملاحظات ایران درمورد بیانیه دوحه راجع به تجاوز اسرائیل به قطر عراقچی: کشور‌های اسلامی و منطقه به شکل ملموس تهدید اسرائیل را حس کرده‌اند بیانیه پایانی نشست دوحه: همبستگی مطلق با قطر/هشدار نسبت به پیامد‌های هرگونه تصمیم اسرائیل برای الحاق بخشی از سرزمین‌های اشغالی عراقچی: کشور‌های اسلامی تهدیدات اسرائیل را به‌طور ملموس احساس کردند شورای همکاری خلیج فارس: مکانیزم دفاعی مشترک را فعال می‌کنیم پاسخ سفارت ایران به مقاله نشریه دانمارکی درباره حمله به تاسیسات هسته‌ای کشورمان  روسای جمهور ایران و لبنان در دوحه دیدار کردند حزب الله لبنان: سلاح‌های مقاومت خط قرمز هستند بقائی: مهار نکردن اسرائیل، تکرار حملات در منطقه را در پی دارد دیدار و گفتگوی پزشکیان با بن سلمان در دوحه پزشکیان در نشست اضطراری سران کشور‌های اسلامی و اتحادیه عرب: تروریست‌های حاکم بر تل آویو جری‌تر شده‌اند اسلامی: ملت ایران نه تهدیدپذیر است و نه تسلیم شدنی؛ دانش صنعت هسته‌ای کشورمان با بمباران از بین نخواهد رفت

سایه درگیری‌ بر شرق فرات/ احتمال تکرار سناریوی سویدا در مناطق کُردی

 درگیری های پراگنده در مناطق کُردنشین سوریه همزمان با بن بست مذاکرات دمشق با نیروهای قسد این ارزیابی را نزد ناظران منطقه‌ای ایجاد کرده که احتمالا این منطقه نیز مانند سویدا به زودی آبستن تحولات مهمی است که ممکن است به درگیری‌های شدید منتهی شود.
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۲ - ۱۵ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 August 06
کد خبر: ۲۸۵۷۲۸

به گزارش راهبرد معاصر، مناطق شمال غربی سوریه در این هفته باردیگر شاهد درگیری و تبادل آتش میان نیروهای کُرد سوری موسوم به سوریه دموکراتیک (قسد) با شبه‌نظامیان وابسته به عشایر عرب منطقه بود.

نیروهای قسد با صدور بیانیه‌ای در ارتباط با این حملات با اشاره به تعمدی بودن آن، تاکید کرد که «ما دولت دمشق را مسئول این رفتار می‌دانیم و اکنون بیش از هر زمان دیگری برای استفاده از حق مشروع مان برای پاسخ قاطع آماده‌ایم.»

این درحالی است که «مظلوم عبدی»، سرکرده شبه نظامیان قسد در روزهای اخیر نسبت به ادامه مذاکرات با دولت دمشق درباره اختلافات فی‌مابین در زمینه اداره مناطق شرق فرات و وضعیت شبه نظامیان در ارتش جدید سوریه ابراز علاقه کرده است.
البته براساس گزارش رسانه‌ها این ابراز علاقه بیشتر در سطح رسانه‌ای بوده و کُردهای قسد در مذاکرات سرسختانه عمل کردند و نه تنها حاضر به عقب‌نشینی در مذاکرات نشدند بلکه بر حفظ استقلال عمل نظامی و سیاسی تاکید دارند.

درحالی که دولت موقت در دمشق تاکید دارد نیروهای قسد باید در ارتش ادغام و زیرنظر وزارت دفاع قرار گیرند، کردها بر این امر تاکید دارند که مخالف ادغام هستند و باید به عنوان لشکر شرقی (بخش مستقل) در ارتش باشند.

البته آن‌طور که «عرب پوست» گزارش داده دولت دمشق انعطاف به خرج داده و حاضر شده استقلال عمل قسد در امور روزمره در مناطق شمالی را بپذیرد ولی بر این امر تاکید کرد که هرگونه عملیات باید زیرنظر ستادکل باشد.
وزارت دفاع دولت ابومحمد الجولانی خواستار این است که وحدت تصمیم‌گیری نظامی حفظ شود و در عملیات‌ها در دیرالزور نیروهای قسد در هماهنگی با آنها باشند. این درحالی است که قسد اساسا نیروهای شبه‌نظامی عشایر عرب دیرالزور را با داعش همسان می‌داند.

این نیروها در ائتلاف با دمشق هستند و ماه گذشته در درگیری‌های سویدا نقش کلیدی در مساعدت به نیروهای دولت موقت الجولانی در مقابله با دروزیان داشتند.

در حوزه غیرنظامی دولت خودمختار شرق فرات همچنان بر شکل‌گیری دولت فدرال در دمشق تاکید دارد و می‌خواهد استان‌های تحت کنترل‌اش به اقلیمی مستقل یا دست‌کم ایالتی نیمه خودمختار تبدیل شوند.

دولت موقت دمشق  و ترکیه به شدت مخالف این امر هستند و از این رو در روزهای اخیر شاهد حملاتی پراکنده از جانب عناصر جیش الوطنی (شبه نظامیان تحت فرمان آنکارا) به مناطق تحت کنترل قسد در حومه حلب بوده‌ایم.
با این حال به نظر می‌رسد که موضع آمریکا هم در این میان به سوی دمشق و آنکارا تمایل دارد و توماس باراک، فرستاده ترامپ بر این امر تصریح کرده که کُردها باید در مسیر ادغام گام بردارند.

در سمت مقابل قسد هم می‌خواهد همه تخم مرغ@هایش را در سبد آمریکا نگه ندارد و از همین رو فرانسه را وارد روند مذاکرات با دولت موقت کرده است. بر همین اساس قرار است دور بعدی مذاکرات در پاریس برگزار شود. دور قبلی مذاکرات در دمشق برگزار شد اما به نتیجه مدنظر دست نیافت و دو طرف با بیانیه‌های تند و تیز نشان دادند که مذاکرات در بن‌بست قرار دارد. کُردهای سوریه علاوه بر فرانسه، روسیه را هم وارد میدان کردند و روز سه‌شنبه خبری منتشر شد که خودروهای نظامی روس در حسکه گشت‌زنی کرده‌اند.

این تحولات به روشنی نشان می‌دهد اوضاع در شمال سوریه نیز به اندازه جنوب نگران کننده است و ادامه بن‌بست فعلی در روند مذاکرات دولت موقت ابومحمد الجولانی با قسد می‌تواند منجر به وقوع درگیری در مناطق کردی همانند آنچه در سویدا بین دولت مرکزی و دروزی‌های جنوب رقم خورد، گردد./تسنیم

کلمات کلیدی: سوریه
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده