معاون وزارت امور خارجه: تحریم‌های شورای امنیت بسیار کوچک‌تر از تحریم‌های آمریکاست

معاون وزیر خارجه ایران گفت: تحریم‌های شورای امنیت از لحاظ مختلف، از جمله حجم، هدف تحریم‌ها، شدت مجازات وضع‌شده و ... بسیار کوچک‌تر از تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا هستند.
تاریخ انتشار: ۲۳:۴۳ - ۲۹ شهريور ۱۴۰۴ - 2025 September 20
کد خبر: ۲۸۹۶۱۴

به گزارش راهبرد معاصر، «حمید قنبری» معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز شنبه و طی گفت‌وگویی در پاسخ به این سؤال که فعال شدن مکانیزم اسنپ‌بک چه تأثیری بر زندگی مردم خواهد گذاشت، گفت: اگر در سطح کلی بپرسید، چه اسنپ‌بک و چه تحریم‌های دیگر تأثیرگذار هستند، ولی سؤال این است که هرکدام از آنها چقدر و تا کجا تأثیر می‌گذارند.

وی با بیان اینکه نمی‌توان در این ارتباط کلی صحبت کرد و باید آنها را بند به بند مورد مطالعه قرار داد، اظهار کرد: ما برای اولین‌بار نیست که با چنین چیزی مواجه می‌شویم. وقتی قطعنامه ۱۹۲۹ تصویب شد، عده‌ای گفتند که بر اساس این قطعنامه، کشتی‌هایی که به سمت ایران حرکت می‌کنند توقیف خواهند شد و کالایی به سمت ما نخواهد آمد، ولی این اتفاق نیفتاد.

وی ادامه داد: ما بار‌ها و بار‌ها چیز‌های مهم‌تر و سخت‌تری را پشت سر گذاشته‌ایم. مثلاً وقتی بحث تحریم بانک مرکزی مطرح شد، عده‌ای گفتند هر کشوری که بانک مرکزی‌اش تحریم شده، ظرف یک سال سقوط می‌کند، ولی دیدیم چنین اتفاقی در ایران نیفتاد. یا در مورد بنزین نیز چنین مسائلی مطرح می‌شد. مردم اگر به تجربه سالیان قبل مراجعه کنند، می‌بینند که در مقاطع مختلف چنین صحبت‌هایی مطرح شده است.

این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این سؤال که آیا تحریم‌های شورای امنیت سنگین‌تر از تحریم‌های آمریکا هستند، اظهار کرد: تحریم‌های شورای امنیت از لحاظ مختلف، از جمله حجم، هدف تحریم‌ها، شدت مجازات‌ها برای اجرا نکردن تحریم‌ها و... بسیار کوچک‌تر از تحریم‌های آمریکا هستند.

وی افزود: درست است که تحریم‌های آمریکا یک‌جانبه است، ولی پشت تحریم‌های آمریکا مکانیزم پیچیده‌ای وجود دارد که هدف آن اعمال فشار حداکثری است، ولی تحریم‌های شورای امنیت این‌گونه نیستند.

قنبری تصریح کرد: تحریم‌های آمریکا حتی در موارد مشابه، بسیار سنگین‌تر از تحریم‌های شورای امنیت هستند؛ تحریم‌هایی که اعمال فشار حداکثری را دنبال می‌کردند ولی به نتیجه مورد نظر خود نرسیدند.

این دیپلمات جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه بخشی از مسائلی که در حال حاضر در مورد تأثیرات اسنپ‌بک مطرح می‌شود، جنبه روانی دارد، ادامه داد: اینکه می‌گوییم بازی روانی است، به این معنا نیست که کاغذپاره هستند و هیچ اثری ندارند، بلکه باید این تحریم‌ها را واقع‌بینانه دید. نباید در مورد آنها اغراق کرد و از طرف دیگر نباید به آنها بی‌توجهی کرد، بلکه باید اثر واقعی تحریم‌ها را مورد توجه قرار داد و برای این موضوع باید از تجاری پرسید که تجارت خارجی می‌کنند.

او گفت: گاهی اوقات مشاهده می‌کنیم که در مورد اثرات یک پدیده‌ای که اثر محدودی دارد، اغراق می‌شود. باید به این موضوع توجه داشت که در بازار، کسانی هستند که از نوسانات بازار سود می‌برند و از هر مسئله‌ای استفاده می‌کنند تا در بازار نوسان ایجاد شود.

معاون وزیر خارجه ایران تصریح کرد: من به‌طور معمول به‌خاطر مسئولیتی که بر عهده دارم با تجار زیادی صحبت می‌کنم. تاکنون هیچ تاجر یا صادرکننده‌ای از من نپرسیده که اسنپ‌بک چه می‌شود. سؤال و دغدغه آنها در ارتباط با مقررات بانکی، مقررات گمرکی، بیمه و... است. کسانی از من می‌پرسند اسنپ‌بک چه می‌شود که مثلاً یک مدیر دولتی هستند و در کار تجارت نیستند، یا کسانی که سرمایه خرد دارند و بر اساس این سرمایه، روی طلا و ارز سرمایه‌گذاری کرده‌اند و اکنون نگران هستند که از این اتفاقات متضرر شوند.

معاون وزیر خارجه با بیان اینکه ما اکنون در حال مبارزه با نسل سوم تحریم‌ها هستیم، در حالی که جنس تحریم‌های شورای امنیت از نسل اول تحریم‌هاست و این تحریم‌ها ماهیت پیشرونده ندارند، به مخالفت برخی از اعضای دائم شورای امنیت از جمله چین و روسیه با بازگشت این تحریم‌ها اشاره کرد و گفت: با توجه به این وضعیت، این تحریم‌ها مثل طفل ناقصی هستند که متولد شده‌اند ولی امکان حیات ندارند.

معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این سؤال که آیا تحریم‌های شورای امنیت می‌تواند بر تأمین و واردات مایحتاج اولیه و اساسی مردم ایران تأثیر بگذارد، اظهار کرد: ما سیاست فشار حداکثری را در دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ داشتیم که تلاش داشت فروش نفت ایران را به صفر برساند. آیا آن زمان تأمین مایحتاج مردم ایران قطع شد؟ اقتصاد ایران آن‌قدر بزرگ و قوی است که تأمین مایحتاج اساسی مردم، حتی در زمان سخت‌ترین فشارها، تحت تأثیر قرار نگرفته است؛ به این معنا که دسترسی به آنها وجود نداشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: این حرف من به این معنا نیست که این تحریم‌ها اثری بر قیمت‌های آنها نداشته، بلکه منظور من این است که روند به‌گونه‌ای نبوده که مایحتاج اساسی مردم در دسترس نباشد.

قنبری در بخش دیگری از صحبت‌های خود، با بیان اینکه در شرایط کنونی در کنار مذاکره و گفت‌و‌گو نباید از تقویت اقتصاد داخلی کشور غافل شویم، اظهار کرد: ما باید اقتصاد کشور را در برابر تحریم‌ها، با گسترش تجارت با کشور‌های همسایه، استفاده از روش‌های نوین و جایگزین در تجارت، و اصلاح برخی از مقررات داخلی به‌گونه‌ای مصون کنیم که صادرکننده و واردکننده با کمترین دغدغه در این حوزه مشغول شوند.

معاون وزیر خارجه همچنین در ادامه صحبت‌های خود در برنامه «گفت‌وگوی ویژه خبری» که به‌صورت زنده از شبکه خبر پخش می‌شد، با بیان اینکه در حال حاضر تمام بانک‌های ایران مشمول تحریم‌های ثانویه آمریکا هستند، ادامه داد: تحریم‌های آمریکا مدام به‌روزرسانی می‌شوند؛ این در حالی است که فهرست تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل مربوط به سال ۲۰۱۲ است و با توجه به مخالفت کنونی دو عضو دائم شورای امنیت با بازگشت این تحریم‌ها، به‌روزرسانی آنها کار آسانی نیست.

وی همچنین در پاسخ به این سؤال که دو کشور چین و روسیه با بازگشت تحریم‌ها مخالفت کرده‌اند، ولی چقدر این امکان وجود دارد که مثلاً کشوری، چون چین که تجارت وسیعی با آمریکا دارد، به این موضع خود عمل کند و تحریم‌ها را اجرایی نکند، اظهار کرد: چین هم با آمریکا تجارت دارد و هم با ایران، و هیچ‌وقت این انتظار وجود نداشته است که چین تجارتش با آمریکا را فدای تجارت با ایران کند. استراتژی چین این است که با کشور‌های مختلف در ارتباط و تعامل باشد.

وی افزود: دو کشور چین و روسیه، مانند دیگر بازیگران عرصه بین‌الملل، بر اساس منافع ملی خود تصمیم می‌گیرند و ما در ایران باید با حفظ منافع خودمان به نحوی حرکت کنیم که منافع‌مان همسو با منافع این کشور‌ها باشد تا آنها با ما همکاری کنند.

معاون وزیر خارجه در ادامه صحبت‌های خود، با تأکید بر اینکه هیچ بخشی از اقتصاد ایران نیست که مشمول تحریم‌های آمریکا نباشد، افزود: آنها گاهی به‌دروغ این ادعا را مطرح می‌کنند که کالا‌های اساسی و کالا‌های بشردوستانه را تحریم نکرده‌ایم، ولی وقتی که بانک‌ها و پول ملی ما را تحریم کرده‌اند، این به این معناست که در واقع همه چیز را تحریم کرده‌اند و خواسته‌اند آن‌قدر ما را تحت فشار قرار دهند که نیاز‌های اساسی مردم تأمین نشود.

قنبری همچنین ادامه داد: وقتی می‌گوییم که تحریم‌های آمریکا به اهدافی که مدنظرشان بوده، نرسیده و موفق نبوده‌اند، این سخن به این معنا نیست که تأثیری نداشته‌اند، بلکه منظور این است که خواسته آنها مبنی بر تسلیم بی‌قید و شرط ایران محقق نشده است.

این مقام مسئول در وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سؤال که چه اقداماتی انجام شده تا محدودیت ارزی در کشور ایجاد نشود، گفت: باید بانک مرکزی به این سؤال پاسخ دهد، ولی با توجه به شناختی که از بانک مرکزی دارم، این نهاد مجموعه‌ای از سیاست‌های کلی و همچنین سیاست‌های مقطعی، به‌ویژه در زمان نوسانات بازار ارز، دارد. یکی از سیاست‌های بانک مرکزی این است که نوسانات بازار ارز را کنترل کند و طبعاً از قبل در این زمینه آمادگی داشته و اقدامات لازم را انجام می‌دهد. در چنین شرایطی ممکن است مداخلاتی در بازار ارز انجام دهد تا آرامش به بازار بازگردد.

وی همچنین در ادامه صحبت‌های خود، با بیان اینکه باید مبانی صادرات و واردات کشور را متنوع کنیم، ادامه داد: تحریم‌های شورای امنیت ماهیتاً از جنس تحریم‌هایی هستند که ما بیش از یک دهه پیش با آنها روبه‌رو شده‌ایم و سال‌هاست که از آنها عبور کرده‌ایم، در حالی که اکنون با تحریم‌های پیچیده‌تری مواجه هستیم.

معاون وزیر خارجه همچنین در پاسخ به این سؤال که بازگشت تحریم‌های شورای امنیت تا چه میزان می‌تواند بر همکاری ایران با کشور‌های عضو بریکس، شانگهای و دیگر سازوکار‌های منطقه‌ای که ایران عضو آنهاست اثر بگذارد، افزود: بسیاری از این سازمان‌ها حاصل وضعیتی هستند که برخی قدرت‌ها از موقعیت خود در سازمان ملل سوءاستفاده کرده‌اند. با توجه به این موضوع، کشور‌های دیگر در پی آن بوده‌اند که گزینه‌ای بدیل ارائه کنند و در همین چارچوب چنین سازمان‌هایی را ایجاد کرده‌اند. بنابراین، آنچه منطقی به نظر می‌رسد این است که این سازمان‌ها به‌عنوان نیرویی در برابر این فشار‌ها عمل کنند، نه در راستای همکاری با آنها./ ایسنا 

مطالب مرتبط
ارسال نظر