سنتکام مدعی کشته شدن یکی از رهبران داعش در سوریه شد پایان دادگاه نتانیاهو بعد از ۹۸ جلسه سخنگوی هیئت مذاکره کننده در واکنش به ادعا‌های روبیو: صلح واقعی با پایان مداخلات آمریکا و خاتمه اشغالگری محقق می‌شود روبیو: یادداشت تفاهم با ایران ظرف ۶۰ روز اجرا خواهد شد قالیباف: کشور‌های غرب آسیا و اسلامی باید نظم جدیدی را متکی بر ظرفیت‌ها، منابع و مردم خود بنا کنند عراقچی همتای عربستانی خود را در جریان آخرین روند مذاکرات، پیشرفت‌های حاصل‌شده در اجرای تفاهمات قرار داد آمریکا فعالیت سفارت خود در کویت را از سر گرفت قالیباف با علی‌اف دیدار کرد ترامپ: ایران خبر داد که از تنگه هرمز عوارض نمی‌گیرد ادعای وزیر جنگ اسرائیل درباره ادامه حضور در لبنان: آمریکا هم بخواهد عقب‌نشینی نمی‌کنیم المیادین به نقل از مقام کاخ سفید: قطعنامه اختیارات جنگی ترامپ به رئیس‌جمهور ارائه نمی‌شوند و قدرت قانونی ندارند پاکستان: مذاکرات فنی بین ایران و آمریکا با وجود استراحت‌های طرفین، همچنان ادامه دارد و قرار است طی روز‌های آتی از سر گرفته شود قالیباف: تفاهم اسلام‌آباد نه نتیجه فشار و اجبار، بلکه حاصل اقتدار ملت ایران بود/ در میانه جنگ بر اساس نظر رهبر انقلاب اعلام کردم که ایران آماده توافق‌های امنیتی با کشور‌های منطقه است وزیر جنگ آمریکا: اولین آزمایش سامانه پدافندی جدید «گنبد طلایی» ایالات متحده، با موفقیت انجام شد/ این رویداد در چارچوب تصویب «لایحه بزرگ زیبا» میسر شد سخنگوی وزارت خارجه پاکستان: خط ارتباط مستقیم میان ایران و آمریکا برقرار می‌شود ترامپ نتانیاهو را به قطع رابطه تهدید کرد

نخست‌وزیر آینده عراق تا نهم ژانویه معرفی می‌شود

نخست‌وزیر آینده عراق تا نهم ژانویه معرفی می‌شود یک عضو چارچوب هماهنگی گروه‌های شیعی در عراق زمان مشخص شدن نامزد تصدی نخست وزیری دولت آتی را اعلام کرد.
تاریخ انتشار: ۱۳:۱۶ - ۲۵ آبان ۱۴۰۴ - 2025 November 16
کد خبر: ۲۹۴۵۰۰

به گزارش راهبرد معاصر، عصام شاکر عضو چارچوب هماهنگی گروههای شیعی امروز یکشنبه تصریح کرد که ماهیت نخست وزیر آینده تا پیش از نهم ژانویه آتی مشخص خواهد شد.
وی افزود که چارچوب هماهنگی در آن تاریخ(نهم ژانویه) برای اعلام نام نخست وزیر توافقی برای دولت آینده آماده خواهد بود.

شاکر پیش بینی کرد که روند تشکیل دولت جدید، پرشتاب خواهد بود به ویژه در سایه وجود تفاهمات مهم با دیگر گروهها درباره نهایی شدن برنامه دولتی و ائتلافهایی که چارچوب و فرمول شراکت ملی را میان نمایندگان طیفهای مختلف تضمین می کند.

وی خاطر نشان کرد که چارچوب هماهنگی تنها طرفی است که حق تعیین نخست وزیر آینده را دارد و انتظار می رود که طی هفته های آینده نام چندین نامزد تا پیش از توافق بر سر نام نهایی که نماینده چارچوب در ریاست کابینه آتی خواهد بود، مطرح شود.

آغاز اولین گفتگوهای چارچوب هماهنگی درباره تشکیل دولت جدید عراق

از سوی دیگر شبکه العهد عراق گزارش داد که چارچوب هماهنگی، اولین گفتگوهای خود را برای ترسیم نقشه راه روشن برای تشکیل دولت جدید آغاز کرد.

آمال الدین الهر از اعضای ائتلاف دولت قانون هم تاکید کرد که این چارچوب هماهنگی است که روند سیاسی عراق را مدیریت می کند.

در ششمین انتخابات پارلمانی عراق که طی دو مرحله(ویژه و عمومی) در روزهای یکشنبه نهم نوامبر(هجدهم آبان) و سه شنبه یازدهم نوامبر(بیستم آبان) برگزار شد، ائتلاف بازسازی و  توسعه به رهبری محمد شیاع السودانی نخست وزیر در رده نخست قرار گرفت. با این حال انتخاب نخست وزیر در عراق مسیر خاصی را باید طی کند که چارچوب هماهنگی گروههای شیعی همانند انتخابات قبلی، این ماموریت را انجام خواهد داد.

انتخاب رئیس جمهور، نخست وزیر و مسیر تشکیل دولت

منصب ریاست‌جمهوری عراق دارای هیچ‌گونه اختیارات اجرایی نیست و بر اساس قانون اساسی مصوب سال 2005 میلادی که به همه‌پرسی مردمی گذاشته شد، همه اختیارات اجرایی به رئیس دولت (نخست وزیر) اعطا شده است و رئیس‌جمهوری وظایف تشریفاتی نظیر امضای قوانین، اعطای نشان‌های حکومتی، ارائه پیش‌نویس قوانین، نمایندگی عراق در محافل بین‌المللی و معرفی نامزد فراکسیون اکثریت در پارلمان برای تشکیل دولت را به‌عهده دارد.

بر اساس ماده 70 قانون اساسی عراق، پارلمان یکی از نامزدها را با آرای اکثریت یعنی دوسوم نمایندگان پارلمان انتخاب می‌کند یعنی کسب 220 رأی از مجموع 329 نماینده پارلمان برای پیروزی و نشستن بر کرسی ریاست‌جمهوری عراق الزامی است.

البته در صورت ناکامی همه نامزدها در کسب دوسوم آرای نمایندگان پارلمان، در دور دوم رأی‌گیری که میان دو نامزد حائز بالاترین رأی برگزار می‌شود، نامزدی که بیشترین رأی را بیاورد، به‌عنوان رئیس‌جمهوری عراق معرفی خواهد شد.

در ادامه فرایند قانون اساسی، رئیس‌جمهوری جدید ظرف 15 روز باید نامزد فراکسیون اکثریت را بر اساس ماده 76 قانون اساسی برای تشکیل دولت جدید مأمور کند و نخست‌وزیر مأمور تشکیل کابینه نیز 30 روز فرصت دارد کابینه خود را برای کسب رأی اعتماد به پارلمان معرفی کند.

در صورتی که نخست وزیر مأمور تشکیل کابینه در کسب رأی اعتماد پارلمان شکست بخورد، رئیس‌جمهوری نامزد دیگری را برای تشکیل دولت مأمور می‌کند، اما این بار قانون اساسی مشروط نکرده که نامزد جدید نخست‌وزیری از فراکسیون اکثریت باشد.

طبق قانون اساسی عراق، نخست‌وزیر از سوی بزرگترین فراکسیون پارلمان انتخاب می‌شود. یک تفسیر کلیدی که در سال 2010 ارائه شد، مشخص کرد که «بزرگترین فراکسیون» لزوماً لیستی که بیشترین رأی را در انتخابات کسب کرده نیست؛ بلکه فراکسیونی است که پس از انتخابات از ائتلاف لیست‌های مختلف شکل می‌گیرد. این فراکسیون برای انتخاب نخست‌وزیر نیازی به اکثریت مطلق (50٪+1) ندارد، بلکه کافی است بزرگتر از هر فراکسیون دیگری باشد، به‌عنوان مثال، در سال 2014، فراکسیون «دولت قانون» با تنها 92 نماینده (از مجموع 329 کرسی) نخست‌وزیر را تعیین کرد./تسنیم

کلمات کلیدی: عراق
ارسال نظر
captcha
پرطرفدارترین اخبار
آخرین اخبار