راهکارهای بازسازی صنایع آسیبدیده از جنگ

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ بعد از اینکه فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و برخی پتروشیمیها به عنوان شرکتهای بزرگ ایرانی در حمله ناجوانمردانه آمریکایی-صهیونی مورد اصابت قرار گرفتند و بخشهایی از آنها از تولید باز ایستاد، بحث بازسازی و برگشت به مدار تولید مطرح شد.
بنگاه های آسیب دیده همچنان می توانند بخشی از منابع لازم را برای بازسازی تأمین کنند
با توجه به اینکه این شرکتها در بازار سرمایه حضور دارند و برخی سهامداران عمده آنها دارندگان سهام عدالت هستند، اهمیت تأمین مالی برای بازسازی آنها با شیوه های کارآمد بیش از پیش نمایان شده است.
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه درباره راه های تأمین مالی بازسازی صنایع آسیب دیده در جنگ تحمیلی به «راهبرد معاصر» گفت: یکی از ضروریات امروز کشور که دولت با مشارکت مردم در توجه به بازسازی آن باید بسیار پای کار باشند، بازسازی و بازگشت به کار و تولید بنگاه های بزرگ آسیب دیده در جنگ تحمیلی است، زیرا بخش عمده ای از واحدها در قالب شرکتهای بزرگ تجاری ذیل بنگاه های آسیب دیده فعالیت می کنند.
وی افزود: فولاد مبارکه شرکت تجاری-سرمایهگذاری عظیمی است که ده ها شرکت را ذیل خود دارد و سایر شرکتهای تجاری-سرمایهگذاری مانند ستاره خلیجفارس باید بازسازی شوند. بنگاه های آسیب دیده همچنان می توانند بخشی از منابع لازم را برای بازسازی تأمین کنند، اما در بخشی از بنگاه های آسیب دیده توان تأمین مالی کم است یا وجود ندارد.
کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه باید برای تأمین مالی برخی بنگاه های آسیب دیده از جنگ و عبور از تنگناهایی که می تواند چالش معیشتی کارگران تعدیل نیرو شده باشد و به کاهش تولید دامن بزند، چاره اندیشی شود عنوان کرد: یکی از بهترین راهکارها برای تأمین مالی بازسازی بنگاه های آسیب دیده افزایش بسیار کم و محدود نرخ حامل های انرژی است.
دارابی گفت: در اقتصاد ایران یارانه های پیدا و پنهان زیادی داده می شود که دارندگان خودروهای بیشتر، سرمایه داران و دهکهای بالای درآمدی از بخش قابل توجهی از یارانه ها برخوردار می شوند، بنابراین اگر این موضوع در دستور کار قرار گیرد و مبلغی بر نرخ یارانه حامل های انرژی بهویژه بنزین و گازوئیل افزوده شود، منابع آزاد شده که راهی صندوق های بازسازی خسارت های جنگ می شود، به بازسازی سریع بنگاه های آسیب دیده کمک می کند.
وی تصریح کرد: با روشهای شناخته شده و صحیح باید بنگاه های پایین دستی به کار برگردند تا مانع بیکاری کارگران شد و منفعت این موضوع به مردم می رسد، بنابراین اگر افزایش جزئی قیمت حامل های انرژی کلید زده شود، با درآمد ۱۵۰ هزار هزار میلیارد تومانی که به صورت سالیانه ایجاد می شود، می توان بخش عمده ای از واحدهای آسیب دیده را در سه سال آینده بازسازی کرد، زیرا این منابع بدون ایجاد تورم تامین شده است.
کارشناس بازار سرمایه با انتقاد از ولخرجی در برخی نهادها گفت: سال هاست ایران در گیر و دار جنگ اقتصادی و اینک نظامی و اقتصادی با دشمن آمریکایی و دنیای غرب است. وقتی در چنین جنگی قرار داریم باید هر گونه دست و دلبازی را کنار بگذاریم و صرفه جویی در همه ارکان ایجاد شود. از درآمدهای ناشی از صرفه جویی و ولخرجی نکردن های بی دلیل می توان با در نظر داشتن و ارائه برنامه جامع ظرفیت های موجود بازسازی صنایع را فعال کرد تا از بازگشت شرکت ها به صحنه کار، تولید و ظرفیت آنها بهره برداری های لازم به نفع اقتصاد کشور انجام شود.
وی افزود: همچنان به تلاش کارگران و مهندسان سرافراز و زحمت کش کشور برای بازسازی و بازگشت واحدهای تولیدی به چرخه کار و تولید متکی هستیم. اگر منابع مالی به سرعت در اختیار شرکت ها قرار بگیرد و تمهیدات لازم بهویژه با جلوگیری از واردات بی رویه انجام شود و در صورت نیاز به واردات صرفاً برای تأمین تجهیزات واحدهای آسیب دیده باشد، نگرانی جدی پیش روی بازگشت به چرخه کار، تولید و فعالیت نیروی کار وجود ندارد.
برای بازگشت به کار و تولید باید اجازه واردات محصولات پتروشیمی و فولادی به شرکتهای فولادی و پتروشیمی آسیب دیده داده شود
دارایی تأکید کرد: یکی از جدی ترین نگرانی ها ورود مافیای واردات در حوزه های فولاد و پتروشیمی است که مستقل کار می کنند، زیرا برای تأمین منافع ذی نفعان خود وارد کارزار ضد تولید شده اند. نباید اجازه داد مافیا رشد کند و قدرت بگیرد، زیرا آخرین ضربه خود را به تولید و نیروی کار وارد می کند.
کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: برای بازگشت به کار، تولید و جلوگیری از نفوذ مافیای وارداتی که مخالف تولید داخلی است باید اجازه واردات محصولات پتروشیمی و فولادی صرفاً به شرکتهای فولادی آسیب دیده و شرکت های پتروشیمی داده شود. با توجه به اینکه شرکتهای یاد شده تا پیش از جنگ تأمین کننده نیازهای کشور بودند، هم اکنون نیز توانایی مدیریت بازار دارند و با جامع نگری باید به رشد اقتصاد کشور کمک کرد.
دارابی عنوان کرد: شهادت مسئولان و مردم عزیز ایران ازجمله خسارتهای غیر قابل جبران جنگ بهشمار می رود که بسیار دردآور است، اما در بخش اقتصادی با مدیریت مطلوب و جامع نگری بخش قابل توجهی از مشکلات حل شدنی است.