به گزارش راهبرد معاصر؛ به عقیده برخی بزرگترین اشتباه در گران کردن بنزین در آبان ماه گذشته در این بود که افکار عمومی در این زمینه توجیه نشدند و به صورت شوک آور این قیمت جهش پیدا کرد، این نشان از یک بی سیاستی در این زمینه بود، اما اتفاقات پس از آن نیز نشان از این داشت که امر سیاست حتی پس از گران شدن هم تعطیل است، از جمله آنکه از درون دولت چند صدا در رابطه با بنزین نوروزی یا بنزین سفر شنیده میشود. این در حالیست که در دور قبلی گران شدن بنزین در دولت قبلی دولت برای کنترل افکار عمومی ابتدا میزان سهمیه را کم تخصیص داد و سپس در نوروز سال بعد بنزینی به نام بنزین سفر یا بنزین نوروزی داده و میزان سهمیه را افزایش داد، این نشان میداد که برای گران کردن بنزین برنامه ها و سیاست هایی وجود دارد.
بیژن زنگنه وزیر نفت چند روز پیش در مصاحبهای تصویری، درباره سهمیه ویژه بنزین سفرهای نوروزی گفته بود: «تا الان پیشنهادی درباره سهمیه «بنزین سفر» (مطرح) نشده است. برای عید هم چیزی ابلاغ نشده است. این در اختیارات من به عنوان وزارت نفت نیست. مجلس هم چیزی در این باره تصویب نکرده، البته که بحث کردند اما تصویب نکردند. دولت هم نمیدانم چه میکند. پیشنهاد جدی در دولت مطرح نیست که سهمیه بدهد. البته هر سهمیه اضافی بار مالی سنگینی دارد. دولت اصل را بر این گذاشته که تعهدات پذیرفته برای بازتوزیع درآمد حاصل از افزایش نرخ بنزین را به خوبی و به موقع اجرا کند»
او دو هفته پیش هم گفته بود: «هنوز تصمیمی درباره سهمیه بنزین نوروز به وزارت نفت ابلاغ نشده است. در دولت و مجلس مباحثی در این رابطه مطرح شده اما بنده اطلاعی از تصویب آن ندارم»
زنگنه، روز ۱۹ بهمنماه برای چندمین بار تکرار کرد: «این موضوع در حیطه وظایف ما نیست و هر وقت به ما ابلاغ کردند، ما آن را اجرا میکنیم، اما فعلا پیشنهادی مطرح نیست»
با این حال ولی تیموری ـ معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ـ میگوید: درخواست اختصاص سهیمه ویژه بنزین سفر به دولت و وزارت نفت داده شده است تا به توسعه گردشگری و سفرهای داخلی کمکی شود.
او درباره اینکه درخواست اختصاص بنزین ویژه سفر چه زمانی به دولت و وزارت نفت داده شده است، اظهار میکند: همان اوایل جریان سهیمهبندی بنزین، طرحی با عنوان اختصاص سهمیه ویژه «بنزین سفر» در حد ۱۲۰ لیتر، به قیمت مصوب لیتری ۱۵۰۰ تومان، با هدف توسعه سفرهای نوروزی و گردشگری داخلی و تشویق مردم به سفر، به دولت و وزارت نفت داده شد و در جلسههای مختلف با سایر دستگاههای اقتصادی در قالب «بسته حمایتی سفر» مطرح و پیگیری شده است. همچنان همان طرح را پیگیریم.
معاون گردشگری درباره ابراز بیاطلاعی وزارت نفت از درخواست وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای اختصاص سهمیه بنزین ویژه سفر، اظهار کرد: اگر این درخواست بهدست ایشان (وزیر نفت) نرسیده، دوباره آن را ارئه میکنیم. این موضوع، مطالبه وزارت گردشگری که نبوده، بلکه فعالان گردشگری از ما مطالبه کردهاند، ما هم به عنوان متولی سفر و گردشگری در کشور، پیگیر آن هستیم. در واقع ما آنچه مردم، گردشگران و فعالان بخش خصوصی خواستهاند را از طریق دولت و مشخصا وزارت نفت، پیگیری میکنیم.
تیموری گفت: ما که بنزین رایگان درخواست نکردهایم. پیشنهاد ما اختصاص سهمیهای ویژه سفرهای نوروزی در حد ۱۲۰ لیتر با قیمت دولتی و مصوب بوده است که انگیزه آن هم توسعه گردشگری و سفرهای داخلی و تشویق مردم به سفر بوده است.
در دوران دولت دهم از سال 87 تا 92 سهمیههای ویژه مختلف نوروزی تصویب شده بود . بر همین اساس، در سال 87 معادل 100 لیتر، در سال 89 معادل 20 لیتر ( به علاوه تخصیص یکباره بنزین فصل بهار)، در سالهای 90 و 91 هر سال معادل 60 لیتر و در سال 92 معادل 50 لیتر بنزین ویژه نوروز اختصاص یافته بود.
این طرح باعث میشد تا افکار عمومی کمی با دولت همراهی کرده و با گران شدن بنزین مشکلی نداشته باشند، علاوه بر این جدای از این بود که بنزین نوروزی یا بنزین سفر باعث میشد تا مردم مطمئن شوند نگاه دولت به مردم تنها نگاه پولی و مایه ی خرج نیست.