به گزارش راهبرد معاصر؛ امیرعلی ابوالفتح تحلیلگر مسائل امریکا درباره پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات 2020 گفت: اگر کرونا استمرار پیدا کند و پایه های اقتصادی آمریکا به لرزه در بیاید و باعث رکود اقتصادی شود همچنین فرصت های شغلی از دست برود و بازار سهام سقوط کند شانس رییس جمهور مستقر بسیار کاهش پیدا می کند.
در استراتژی کلان ایالت متحده امریکا تغییری نسبت به روابط با ایران ایجاد نخواهد شد. هر دو حزب آمریکا و روسای جمهور این کشور در دهه های اخیر ایران را خطری بزرگ می دانند و کشور ما را به عنوان تهدیدی برای اسرائیل معرفی می کنند. از نظر دولتمردان آمریکایی ایران تهدیدی برای متحدین ایالت متحده از جمله عربستان است. آنها ایران را در جهت دستیابی به سلاح های اتمی می دانند و فعالیت های موشکی ایران را نمی پذیرند. همچنین به مواردی نظیر نقض حقوق بشر اشاره می کنند. از این جهت پیروزی نامزدی دموکرات تحولی اساسی ایجاد نمی کند ضمن اینکه حتی می تواند روابط بین ایران و آمریکا را وخیم تر از امروز کند.
اما در حوزه ای مشخص اینطور به نظر می رسد که پیروزی یک نامزد دموکرات بخصوص برنی سندرز و یا جو بایدن که معاون اوباما بود می تواند از میزان سختگیری های آمریکا در خصوص برجام بکاهد. بازگشت آمریکا به برجام محتمل است اما بی قید و شرط نخواهد بود. دولت کنونی آمریکا نیز شرایطی در نظر گرفته ولی این شروط سخت و غیر قابل اجرا است. انتظار این است که پیروزی دموکرات ها حتی شرایط پیش روی ایران را سخت تر می کند ولی مسیر اجرا هموارتر است. اما اگر ایران تا آن زمان توازن برجام را بهم بزند سختگیری و مانع تراشی های دولت دموکرات در خصوص ایران نیز قابل تصور است.
باید دید سطح توقع و انتظارات چیست؟! اگر انتظار داریم در روابط بین ایران و آمریکا تنش زدایی رخ بدهد چنین نخواهد شد ولی به لحاظ تاکتیکی برخی از تغییرات ایجاد می شود، به عبارتی همانقدر که با رفتن دموکرات ها و آمدن جمهوری خواهان شرایط برای ایران دشوار شد می توان احتمال داد در شرایط برعکس وضعیت کمی ساده تر شود. ولی هر موضوعی باید در زمان خود بررسی شود. اما هیچ چیزی تضمین کننده نیست چون سختترین تحریم ها بر علیه ایران در زمان اوباما تنظیم شد. بخصوص که 50 درصد ماجرا در اختیار ایران است و باید دید رویکرد ایرانی ها چگونه خواهد بود و مردم ما در تعیین دولتمردان به چه سمتی حرکت می کنند. تغیرات سیاسی در ایران کاهنده فشارها خواهد بود و یا افزایش دهنده فشارها؟!
امروز نمی توان به این سوال جواب داد باید انتخابات مقدماتی تمام شود و نامزد نهایی مشخص شود چون هر کدام از این افراد می توانند تحلیل ها را تغییر بدهند همچنین باید دید وضعیت اقتصادی در آمریکا چگونه خواهد بود. اگر کرونا استمرار پیدا کند و پایه های اقتصادی آمریکا به لرزه در بیاید و باعث رکود اقتصادی شود و فرصت های شغلی از دست برود و بازار سهام سقوط کند شانس رییس جمهور مستقر بسیار کاهش پیدا می کند. به نظر من، در این لحظه دموکرات ها شانسی برای پیروزی در انتخابات پیش رو ندارند چون پیروزی رییس جمهور مستقر معمول است و شکست او استثناست و او در موقعیتی برتر قرار دارد. اقتصاد آمریکا در حال حاضر وضعیت مطلوبی دارد و نرخ بیکاری پایین است. ضمن اینکه هم بایدن و هم سندرز نقاط ضعفی دارند. در چنین شرایطی دموکرات ها به دشواری می توانند با ترامپ رقابت کنند.
امروز اقتصاد آمریکا آسیبی ندیده است و شاخص های اقتصادی این کشور مطلوب است. هنوز ارزیابی دقیقی از وضعیت کرونا در جامعه آمریکا وجود ندارد و مشخص نیست این بیماری در مرحله گذار قرار دارد و یا اخلالی موقتی در روند اقتصاد آمریکا ایجاد می کند یا خیر؟! در صورت ادامه دار بودن این بحران و تاثیر منفی آن بر رشد اقتصادی آمریکا می توان پیش بینی کرد که بر انتخاب ترامپ نیز تاثیر گذار خواهد بود ولی نمی توان با اطمینان در خصوص اتفاقاتی که در آینده رخ می دهد نظر دارد ولی می توان سناریوها را بررسی کرد و پیامدهای آنان را در نظر گرفت. عوامل و فاکتورهای بسیار زیادی بر انتخابات آمریکا تاثیر دارد معمولا نمی توان از 7 تا 8 ماه پیش چشم انداز روشنی ترسیم کرد در اصطلاحات آمریکایی عبارت سوپرایز اکتبر معروف است.
اتفاقات این ماه می تواند پیروزی قطعی نامزدی را به شکست منجر کند. مثل مورد هیلاری کلینتون که با نامه های منتشر شده از جیمز کوبین در خصوص ایمیل های هیلاری کلینتون و صحبت های ترامپ در مناظرات تلویزیونی ورق برگشت. از طرفی در آمریکا کسی که بیشترین آرا مردمی را کسب می کند الزاما رییس جمهور نمی شود ترکیب آرا الکترال می تواند نامزدی را پیروز کند. این مساله بسیار پیچیده و ارزیابی آن سخت است. به همین دلیل یکی از دشوراترین پیش بینی ها مربوط به پیش بینی انتخابات آمریکا است. ترامپ با سه میلیون رای کمتر رییس جمهور شد و شاید چنین اتفاقی مجددا رخ بدهد چون نوع چیدمان آرا الکترال می تواند باعث پیروزی آقای ترامپ شود و یا بر عکس باشد.
قطعا گزینه مطلوب لابی های عربی داخل و خارج آمریکا و کشورهای حاشیه خلیج فارس ترامپ است. او حتی قبل از ریاست جمهوری مورد حمایت این طیف قرار داشت و منابع مالی و رسانه ای اعراب به نفع او کار کردند امروز او رییس جمهور آمریکاست و اقدامات زیادی در جهت حفظ منافع عربستان و کشورهای متحد آمریکا انجام داده است. از جمله خروج از برجام و فشار بر ایران و حمایت از جنگ یمن و فروش سلاح به عربستان و... این رفتار ها قطعا در انتخابات 2020 به پیروزی ترامپ کمک می کند.
بخصوص که نامزدهای مقابل ترامپ از حزب دموکرات به نظر اعراب و سعودی ها افرادی خطرناک هستند. مواضع سندرز کاملا مشخص است او مرتبا در مورد ایران و بر علیه عربستان صحبت می کند و از دیکتاتوری عربستان حرف می زند. جو بایدن نیز معاون اوباما بود که مغضوب اعراب است. از این جهت حمایت اعراب از ترامپ با تمام ظرفیت های قانونی و غیر قانونی قابل پیش بینی است.